από τη σύσκεψηΜε την ώρα, η σύσκεψη για τις δασικές πυρκαγιές που έγινε υπό τη προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Όταν η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει τη 1η Μαΐου, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ακόμα συσκέπτονται, για το τι θα κάνουν “εν όψει” μάλιστα της αντιπυρικής περιόδου, όπως λένε στο δελτίο τύπου που μας έστειλαν. Οι φωτιές όμως είναι ήδη γεγονός, εναέριο μέσο δεν έχουμε ακόμα στη Κρήτη, αλλά συσκεπτόμεθα….διότι με τη σκέψη σβήνουν οι φωτιές….επιστημονική φαντασία δηλαδή.

Διαβάστε το δελτίο τύπου και θαυμάστε!!!

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζεται σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης προέδρευσε σήμερα το πρωί στη σύσκεψη εργασίας που είχε συγκαλέσει για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στην Κρήτη. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Κρήτης κ. Κων/νος Αραβιάκης, ο Διοικητής Π.Υ Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Δαμουλάκης, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης( η Δ/ντρια Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, οι Δ/ντές  Δ/νσης Δασών Ηρακλείου, Λασιθίου, Χανίων και Ρεθύμνης, Η Δ/ντρια Γεωργικής Ανάπτυξης) η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και οι Προϊστάμενοι τμημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης , Εκπρόσωποι των Μελισσοκομικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του νησιού, καθώς και  Κυνηγετικοί Σύλλογοι.

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να συμμετέχουν  οι Σύλλογοι των Κτηνοτρόφων και οι Αγροτικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες που όμως δεν προσήλθαν.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι ξεκινάει μια πολύ κρίσιμη αντιπυρική περίοδος,  στην οποία καλούνται τόσο οι εμπλεκόμενοι Δημόσιοι φορείς όσο και όλες οι παραγωγικές ομάδες που δραστηριοποιούνται μέσα στο φυσικό περιβάλλον να δείξουν κοινωνική ευθύνη, ευαισθησία και σοβαρότητα έναντι κυρίως στην πρόληψη απέναντι σε φαινόμενα δασικών πυρκαγιών. Πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί η  συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και παραγωγικών ομάδων και φορέων για την προστασία των δασών, όπου με την  δράση τους αλλά και με την παρακολούθηση της κατάστασης στο φυσικό περιβάλλον να καταφέρουν να προλάβουν τις ενδεχόμενες πυρκαγιές  οι οποίες εάν προκύψουν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Οι Κυνηγετικοί και Μελισσοκομικοί Σύλλογοι δήλωσαν ότι θα συμβάλλουν στις περιπολίες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθ’  όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και  υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν εθελοντικά σε κάθε πρόσκληση της Π.Υ. για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Από την πλευρά τους οι Μελισσοκόμοι θα αυξήσουν τα μέτρα προστασίας στους τόπους όπου έχουν τα μελίσσια τους.

Ένα άλλο θέμα που αναδείχτηκε για άλλη μια φορά κατά την διάρκεια της σύσκεψης είναι αυτό της παράνομης βόσκησης. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι πριν από περίπου δύο μήνες είχε ξανά προκληθεί σύσκεψη με τους ίδιους φορείς  όπου έγινε συζήτηση σχετικά με τις πυρκαγιές και την παράνομη βόσκηση που παρατηρείται από την πλευρά των κτηνοτρόφων σε καλλιεργημένες περιοχές μετά από καταγγελίες πολλών γεωργών για ζημίες που είχαν υποστεί. Ο κ. Δεικτάκης υπογράμμισε ότι το φαινόμενο πρέπει να παταχθεί και διαβεβαίωσε ότι δεκάδες είναι οι περιπτώσεις κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί την στέρηση της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ . Ο Νόμος υπάρχει και εφαρμόζεται.

Οι Γενικοί Δ/ντές Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναφέρθηκαν στην συνεργασία που υπάρχει τόσο με την Π.Υ. όσο και με τις παραγωγικές ομάδες των κυνηγετικών Συλλόγων οι οποίες βοηθούν κυρίων ως προς την φύλαξη των δασών.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στόχος της σημερινής συνάντησης είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων και των παραγωγικών ομάδων έτσι ώστε να δούμε ποια μπορεί να είναι η συμβολή τους  ενόψει της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε σε σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Ποιες είναι δηλαδή οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα για να αποφευχθεί μια δασική πυρκαγιά και πως μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση μιας ενδεχόμενης πυρκαγιάς. Είναι αναγκαίο να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να μπορούμε να δημιουργούμε ένα δίκτυο άμεσης επέμβασης».

Την προηγούμενη εβδομάδα όπως σημείωσε ο κ. Δεικτάκης  πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη στα Χανιά παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια και της υπουργού Τουρισμού κας Κεφαλογιάννη, όπου τέθηκε αυτό το τεράστιο θέμα και αναδείχτηκε ότι η δασοπυρόσβεση πρέπει να είναι έγκαιρη και θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε προληπτικά. «Έχουν δοθεί στους Δήμους κονδύλια από το υπουργείο Εσωτερικών για να καθαριστούν θαμνώδεις εκτάσεις οι οποίες  είναι επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς. Πρέπει να προστατευτούν οι χώροι που είναι ευαίσθητοι και πιθανώς να προκαλέσουν ζημίες ενόψει και της τουριστικής περιόδου.  Όλες οι υπηρεσίες πήραν το μήνυμα και υπάρχει ετοιμότητα. Για ότι αφορά τους Δήμους, έχουμε ενημέρωση ότι τα χρήματα που τους εστάλησαν έχουν αξιοποιηθεί  προς την κατεύθυνση αυτή». {jcomments on}
Print Friendly, PDF & Email

Από manos