από το συνέδριο στο ΟροπέδιοΟι ορεινές περιοχές της Κρήτης έχουν προοπτικές ανάπτυξης αρκεί να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή από την πολιτεία, τους φορείς αλλά και τους πολίτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν.
Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από τις εργασίες του 15ου συνέδριου Κρητών Σπουδαστών που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 10 Αυγούστου στο Οροπέδιο Λασιθίου με την υποστήριξη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου και τη συνεργασία τοπικών φορέων.

«Ήταν μια σημαντική διοργάνωση που βοήθησε να αναδειχθεί για μια ακόμα φορά η σημασία που έχουν οι ορεινοί όγκοι του νησιού στην προσπάθεια για μια εναλλακτική ανάπτυξη στην Κρήτη η οποία θα αναδείξει τα ξεχωριστά στοιχεία πολιτισμού, λαογραφίας, ιστορίας και φυσικού πλούτου που διαθέτουν οι ορεινές περιοχές. Οι Σπουδαστές μας ανέλαβαν πρωτοβουλία να μιλήσουν για το κομμάτι της Κρήτης που είναι στο περιθώριο της ανάπτυξης και αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό. Οι νέοι άνθρωποι που θα αναλάβουν τα ηνία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου τα επόμενα χρόνια, δίνουν μια νέα προοπτική και ελπίδα και βοηθούν με την παρουσία τους στο Οροπέδιο Λασιθίου να τονιστεί το αυτονόητο: Να αντιμετωπιστούν οι ορεινές περιοχές ως ο προνομιακός χώρος για τη νέα φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη που χρειάζεται η Κρήτη», δήλωσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς.

Από την πλευρά της η Αντινομάρχης Λασιθίου κα Μαρία Πρατσίνη αναφερόμενη στο Οροπέδιο Λασιθίου, τόνισε ότι η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα και την αδιάλειπτη παρουσία των ανθρώπων αυτού του τόπου συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό και μια καθημερινότητα ανεπανάληπτη. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που οι αγωνίες και οι σκέψεις των φοιτητών μας, των νέων επιστημόνων, των νέων ανθρώπων συμπίπτουν με τις δικές μας και ειδικά γιατί τα συμπεράσματα του συνεδρίου συγκλίνουν στην πεποίθηση που έχουμε και πρέπει να αποτελέσει κοινή αντίληψη όλων των φορέων ότι δηλαδή οι ορεινές περιοχές θα πρέπει να υποστηριχθούν για να αναδείξουν τον πλούτο που διαθέτουν», σημείωσε.

Πεποίθηση των συμμετεχόντων στο συνέδριο είναι πως η ορεινή Κρήτη πρέπει να είναι ατόφια, αληθινή, όμορφη, ζωντανή να παράγει όχι μόνο ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά πολιτισμό και αξίες, όνειρα και κυρίως ελπίδα και προοπτική.

Για να παραμείνουν ωστόσο ή να εγκατασταθούν οι άνθρωποι στα χωριά πρέπει να τηρηθούν τρεις βασικές προϋποθέσεις: Ικανοποιητικό και αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα, επίπεδο ζωής αντίστοιχο με το αστικό και φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον ατόφιο, ποιοτικό και όμορφο.

Σύμφωνα με την πρόταση που διατυπώθηκε, στο συνέδριο από τον οικονομολόγο κ. Νίκο Δρακωνάκη, ο οποίος έχει ασχοληθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, για να υπάρξει ανάπτυξη και μάλιστα ολοκληρωμένη πρέπει:

Πρώτα απ όλα να υπάρχει σχεδιασμός και στρατηγική σε βάθος χρόνου, όπου με πάρα πολύ προσοχή θα προσδιορισθεί και θα αξιολογηθεί η ανεπάρκεια και η αναπτυξιακή υστέρηση και θα αξιοποιηθεί η επιτυχία του μέχρι σήμερα προγραμματισμού. Να υπάρχουν στόχοι και στρατηγικές ικανές να επιλύσουν τα προβλήματα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες. Να υπάρχει προγραμματισμός και ιεράρχηση έργων  με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα, τις ιδιαιτερότητες και τις εξελίξεις. Να υπάρχουν στόχοι εφικτοί και βιώσιμοι και να είναι ο σχεδιασμός εναρμονισμένος με το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos