ΘαλασσινάΟι δήμοι Λαππαίων και Ρούβα παίρνουν τη σκυτάλη από τους δήμους Μουσούρων, Ιτάνου και συνεχίζουν έτσι τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το Κρητικό Διαιτολόγιο , που είναι θεσμοθετημένες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οργανώνονται φέτος στην Κρήτη από την Περιφέρεια. Οι ημερίδες – εκδηλώσεις, με τίτλο «Ο Πολιτισμός στο Τραπέζι – το Κρητικό Διαιτολόγιο» περιλαμβάνουν σειρ εισηγήσεων από ειδικούς σε θέματα διατροφής, πολιτισμικών εθιμοτυπικών δρώμενων στο τραπέζι, σε διάφορους άλλους τομείς σύγχρονων προσπαθειών διατήρησης και προβολής παραδοσιακών προϊόντων, στην μαγειρική τους και στη συσκευασία τους, κ.α.

Επίσης στα ποϊόντα διατροφής και στη συμβολή τους στην οικονομία της Κρήτης στην επαγγελματική εστίαση στην Κρήτη του 21ου αιώνα στην κρητική διατροφή σαν τουριστικός πόρο όπως επίσης και βότανα και χόρτα στην κουζίνα, την θεραπεία, την θρησκεία».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο δήμο Λαππαίων στο Γυμνάσιο Επισκοπής στις 23 Σεπτεμβρίου και στο δήμο Ρούβα στην αίθουσα συνεδρίων των παλαιών εγκαταστάσεων στη Γέργερη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα Ημερίδας στο Δήμο Λαππαίων

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2005
17.30 Προσέλευση
18.00 Χαιρετισμοί
18.30 Έναρξη εργασιών Ημερίδας
1η Θεματική Ενότητα
-«η διατροφή των κρητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Στοιχεία διατροφής των Μινωϊτών»: Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια ΚΕ΄Εφορείας Προϊστρικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων
2η Θεματική Ενότητα
«βότανα και χόρτα στην κουζίνα, τη θεραπεία, τη θρησκεία, άγρια φυτά στη ζωή των Κρητικών»: Κωνσταντίνος Οικονομάκης, Γεωπόνος, Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ
3η Θεματική Ενότητα
η αξία της κρητικής διατροφής – μεσογειακή διατροφή και κρητική δίαιτα, η εθνολογική αποτίμηση του διαιτολογίου των κρητών της υπαίθρου»: Δρ. Χριστόφορος Βαλλιάνος, Διευθυντής Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας
4η Θεματική Ενότητα
«η επαγγελματική εστίαση στην Κρήτη τυ 21ου αιώνα, η κρητική διατροφή σαν τουριστικός πόρος, επαγγελματική εστίαση: ο μεγάλος ασθενής της Κρητικής Διατροφής»: Νίκος Σκουλάς, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης – Πρόεδρος Trinity International Hospitality Studies
5η Θεματική Ενότητα
-«τα προϊόντα διατροφής και η συμβολή τους στην οικονομία της Κρήτης, Εξωστρέφεια των Κρητικών προϊόντων» Γεώργιος Παπαδάκης, Γραμματέας Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
20.30 Συζήτηση – Διάλογος
21.00 Λήξη εργασιών – Θα προσφερθούν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα

Το πρόγραμμα Ημερίδας του Δήμου Ρούβ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005
09.00 Προσέλευση
09.30 Χαιρετισμοί
10.00 Έναρξη εργασιών Ημερίδας
1η Θεματική Ενότητα
– «η διατροφή των κρητών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, Αρχαία Συμπόσια : το παράδειγμα του Σμαριού» Δέσποινα Βαλλιάνου, αρχαιολόγος
2η Θεματική Ενότητα
– «η αξία της κρητικής διατροφής – μεσογειακή διατροφή και κρητική δίαιτα Μεσογειακή διατροφή στην σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα». Δρ. Αντωνία Τριχοπούλου, Ιατρός, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
«Εθνολογική αοτίμηση του διαιτολογίου των Κρητών της υπαίθρου». Δρ. Χριστόφορος Βαλλιάνος, Ιατρός, Διευθυντής Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας
«Παραδοσιακή Κρητική διατροφή σε σχέση με την υγεία».Δρ. Αντώνης Καφάτος, Ιατρός
2η Θεματική Ενότητα
«βότανα και χόρτα σην κουζίνα, την θεραπεία, την θρησκεία, Παραδοσιακή χρήση βοτάνων και αγριόχορτων στην Κρήτη» Ζαχαρίας Κυπριωτάκης, Γεωπόνος – Βοτανολόγος
3η Θεματική Ενότητα
– «πολιτιστικές συνήθειες του τραπεζίου: η σημασία τους για την κοινωνία και την οικογένεια, Κρητική διατροφή – Πολιτιστική και Κοινωνική Σημειολογία»  Νίκος Ψιλάκης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
4η Θεματική Ενότητα
η επαγγελματική εστίαση στην Κρήτη του 21ου αιώνα – η κρητική διατροφή σαν τουριστικός πόρος, Επαγγελματική εστίαση : ο μεγάλος ασθενή της Κρητικής διατροφής» . Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης
5η Θεματική Ενότητα

-«τα προϊόντα διατροφής και η συμβολής τους στην οικονομία της Κρήτης, Κρητική διατροφή: επίκαιρη όσο ποτέ» Γεώργιος Ανδρεαδάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
13.30 Συζήτηση – Διάλογος
14.30 Λήξη εργασιών – Θα προσφερθούν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos