δήμαρχος ΣητείαςΚύριε Πρόεδρε

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πολιτικός, ο οικονομικός, ο διοικητικός και την τελευταία εβδομάδα και ο ακαδημαϊκός χρόνος προχωρούν αμείλικτα. Κάτω από αυτή την πίεση του χρόνου ελοχεύει πάντα ο κίνδυνος να ληφθούν αποφάσεις σε μια λογική οριζόντιων περικοπών και συγκεντρωτικών λογικών οι οποίες αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν ακόμη περισσότερα.

 

Μέσα σ΄ αυτό το θολό τοπίο μήπως και το σχέδιο, ΑΘΗΝΑ, κινδυνεύει να χαθεί σαν ευκαιρία ορθολογικής βελτιστοποίησης των σπουδών ενός τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως το Τ.Ε.Ι Κρήτης, το οποίο θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να είχε μια καλύτερη τύχη; Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος χρειάζεται θεωρώ ψυχραιμία από όλους μας.

Το ερώτημα είναι με ποια κεντρική λογική θα γίνουν εκτιμήσεις και θα κατατεθούν προτάσεις;

Η επιτυχία μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, εξαρτάται σίγουρα και από τις προτεινόμενες εσωτερικές δομικές αλλαγές, οι οποίες θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουν στόχο όχι την κατάργηση, συγχώνευση ή μετακίνηση ενός άριστα λειτουργούντος τμήματος, αλλά την επανεξέταση  περιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει επαγγελματικά, και δεν έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Στη διαδικασία αυτή βέβαια η λογική του ΄΄έχουμε καθηγητές στο κέντρο άρα όλα στο κέντρο΄΄ κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένη με δυνατότητα πολλών προσεγγίσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις αποδεκτές αναλογιζόμενοι τις κρίσιμες καταστάσεις που περνάμε.

Στη Σητεία ως γνωστό λειτουργεί το τμήμα ΄΄Διατροφής & Διαιτολογίας΄΄. Το τμήμα λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτήριο (το οποίο κτίστηκε σε οικόπεδο που ΔΩΡΙΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ), μελετημένο και άρτια εξοπλισμένο, (κόσμημα  του Τ.Ε.Ι Κρήτης είχε ονομαστεί από εσάς κ. Πρόεδρε), για να καλύψει τις ανάγκες του συγκεκριμένου τμήματος, αλλά και ενός άλλου με παρεμφερές αντικείμενο.

1000 φοιτητές μπορούν να εκπαιδευτούν άριστα στο καινούργιο αυτό κτήριο το οποίο η πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε για το συγκεκριμένο και ΜΟΝΟ σκοπό.

Οι φοιτητές του τμήματος σιτίζονται σε χώρο (το ενοίκιο του οποίου επιβαρύνει το Δήμο Σητείας), άριστα εξοπλισμένο με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης διπλάσιου αριθμού φοιτητών από αυτούς που σιτίζονται σήμερα.

Λειτουργεί επίσης φοιτητική εστία στην οποία υπάρχει δυνατότητα διαμονής 45 απόρων φοιτητών.

Νομίζω ότι και ο πλέον απαιτητικός  αξιολογητής θα συμφωνήσει ότι την επάρκεια υποδομών για εκπαίδευση και φοιτητική μέριμνα κανένα τμήμα πανελλαδικά δεν τα διαθέτει!

Όσον αφορά δε τα μεγέθη που αφορούν την προτίμηση των υποψηφίων, την βαθμολογία εισαγωγής, το ποσοστό κάλυψης του αριθμού εισακτέων, τον αριθμό των ενεργών φοιτητών και την αποτελεσματικότητα  των σπουδών (όπως αυτή καταγράφεται στην αγορά εργασίας), θεωρώ ότι όλα αποδεικνύουν ότι το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, κατατάσσεται στα πλέον επιτυχημένα Πανελλαδικά τμήματα.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, έχει τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής απ΄ όλα τα τμήματα του Τ.Ε.Ι Κρήτης, καλύπτει πλήρως τον αριθμό εισακτέων και η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων (υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία) έχει ήδη  αποκατασταθεί επαγγελματικά.

Στο τμήμα ως γνωστόν υπηρετούν 4 μόνιμοι εκπαιδευτικοί ( οι οποίοι προσελήφθησαν στο συγκεκριμένο τμήμα και στη συγκεκριμένη πόλη) των οποίων το ωράριο καλύπτεται πλήρως και οι υπόλοιπες απαιτούμενες ώρες καλύπτονται από συμβασιούχους. Να σημειωθεί ότι πάντα ο αριθμός των αιτήσεων  για την  πρόσληψη συμβασιούχων υπερκάλυπτε τις απαιτούμενες ανάγκες.

Έχουμε λοιπόν ένα επιτυχημένο τμήμα. Ένα δένδρο, Κύριε Πρόεδρε, το οποίο καρποφορεί, οι καρποί του γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά και κάποιοι προτείνουν να ξεριζωθεί και να μεταφυτευτεί.

Κύριε Πρόεδρε, όλοι θα συμφωνείτε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το δένδρο τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχούς μεταφύτευσης, όσοι γεωπόνοι και αν προσπαθήσουν το πείραμα μπορεί να καταστεί θανατηφόρο.

Ας πάρουμε το σενάριο (κατά την άποψή μου δεν είναι υπαρκτό) της μετεγκατάστασης του τμήματος στο Ηράκλειο.

Θα στεγαστεί σ΄ ένα κτίριο που δεν υπάρχει, που δεν είναι σχεδιασμένο για το τμήμα, που δεν έχει τον εργαστηριακό εξοπλισμό που απαιτεί το τμήμα. Όταν όλα τα παραπάνω ισχύουν τότε αυτό δεν συνεπάγεται και υποβάθμιση των σπουδών του τμήματος;

Θα γίνεται συνδιδασκαλία και κοινά εργαστήρια με άλλα τμήματα; Αυτό όμως δεν είναι αποδυνάμωση της μαθησιακής διαδικασίας; Στην περίπτωση της σταδιακής μετεγκατάστασης τότε σπουδαστές παλαιών εξαμήνων που οφείλουν μαθήματα των πρώτων εξαμήνων πού θα τα διδάσκονται; στη Σητεία ή στο Ηράκλειο; Δεν απαιτείται (αν διδάσκονται και στις δύο πόλεις), διπλάσιος αριθμός ωρών; άρα αύξηση του λειτουργικού κόστους; Αν διδάσκονται στη μια πόλη τότε ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών θα πρέπει να μετακινείται!! με ότι αυτό οικονομικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά συνεπάγεται και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

Το τμήμα έχει μεγάλο αριθμό εργαστηριακών μαθημάτων. Θα αγοραστούν νέα όργανα στο Ηράκλειο στην περίοδο μετεγκατάστασης αφού θα χρησιμοποιούνται τα ίδια όργανα στη Σητεία (άρα νέα οικονομική επιβάρυνση) ή θα μετακινούνται οι φοιτητές από το Ηράκλειο προς τη Σητεία;

Το κόστος μετεγκατάστασης του εξοπλισμού ενός τμήματος με μεγάλο αριθμό εργαστηρίων έχει υπολογιστεί; Μήπως αυτό καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα (καθαριότητα, φύλαξη κ.λ.π.) για αρκετά έτη της λειτουργίας του τμήματος στη Σητεία;

Ποιο είναι λοιπόν το οικονομικό όφελος; Το αντίθετο θα συμβεί. Θα επιβαρυνθούν το Τ.Ε.Ι και οι φοιτητές με επί πλέον  κόστος.! Θα ισχυριστεί κάποιος ότι θα μειωθεί το κόστος διδασκαλίας λόγω του γεγονότος ότι κάποιοι καθηγητές από τμήματα του Ηρακλείου που υπολειτουργούν ή θα καταργηθούν, θα διδάσκουν στο τμήμα ΄΄Διατροφής και Διαιτολογίας΄΄.

Νομίζω όμως πως δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει την κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου τους να το κάνουν στο Ηράκλειο και όχι εκεί που οι ανάγκες απαιτούν και γιατί όχι και στη Σητεία. Συνέργεια δεν συνεπάγεται κατ΄ ανάγκη μετακίνηση στο κέντρο, συνέργεια σημαίνει και μετακίνηση από το κέντρο προς την Περιφέρεια, εάν αυτό δίνει λύσεις. Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά την αστικοποίηση.

Αυτή τη στιγμή μια ολόκληρη κοινωνία, η κοινωνία της Σητείας έχει συνδέσει τη ζωή της οικονομική και πολιτιστική με τη λειτουργία του τμήματος. Την πρώτη περίοδο λειτουργίας του τμήματος πέραν του Δήμου που το στήριξε ( οικονομικά αλλά διαθέτοντας και διοικητικό προσωπικό), η τοπική εκκλησία και οι φορείς κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού και των λειτουργικών εξόδων. Έγιναν επενδύσεις (διαμερίσματα, χώροι εστίασης, άθλησης, διασκέδασης, κ.λ.π.) για να στηριχθεί η σωστή αντιμετώπιση της καθημερινότητας της πόλης λόγω και της παρουσίας των 600 ενεργών φοιτητών του τμήματος.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της τυχόν απομάκρυνσής του;

Ποιος αναλαμβάνει αυτή την κοινωνική ευθύνη;

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της αύξησης του κόστους διαβίωσης των φοιτητών στο Ηράκλειο όταν στη Σητεία το κόστος είναι πολύ μικρότερο;

Ποιος θα κοιτάξει κατάματα τον πατέρα του φοιτητή που θα σταματήσει τις σπουδές του λόγω οικονομικής αδυναμίας;

Στο τμήμα τώρα υπηρετούν 15 μόνιμοι υπάλληλοι (4 διδακτικό προσωπικό και 11 διοικητικοί) οι οποίοι θα χρειαστεί να μετακινηθούν ή να παραιτηθούν σε τυχόν μετεγκατάσταση του. Θεωρείτε ότι αυτό είναι ασήμαντο;

Από όλα τα παραπάνω ο κάθε καλοπροαίρετος βγάζει το συμπέρασμα ότι το τμήμα ΄΄Διατροφής και Διαιτολογίας΄΄ πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί στη Σητεία γιατί έχει ιδιόκτητο και άρτια εξοπλισμένο κτήριο, έχει επιτυχημένη πορεία, παρέχει επαγγελματική σιγουριά στους αποφοίτους του, χαμηλό κόστος σπουδών και ότι θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση και οικονομική κατάρρευση της περιοχής η τυχόν μετακίνησή του.

Τελειώνοντας θα επιθυμούσα να σας τονίσω ότι το 1/3 του εργασιακού μου βίου το αφιέρωσα στο συγκεκριμένο τμήμα, γεγονός που απαιτεί και δικαιολογεί την όποια προσωπική μου αντίδραση η οποία σας διαβεβαιώ ότι θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του συνόλου της κοινωνίας του Δήμου Σητείας.

Τέλος σας θυμίζω ότι το κτήριο κτίστηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρήση συγκεκριμένη, <<τη στέγαση του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας>> και όχι την εγκατάληψή του.

Το κτήριο δεν έχει ακόμη παραληφθεί. Επίσης για πέντε έτη από την επίσημη παραλαβή του κτηρίου δεν μπορεί ν΄ αλλάξει χρήση, άλλως ο φορέας διαχείρισης, δηλαδή το Τ.Ε.Ι Κρήτης φέρει τεράστια ευθύνη και σας διαβεβαιώ ότι θα εφαρμοστεί αυτό ακριβώς που προβλέπεται από το νόμο δηλ. το Τ.Ε.Ι Κρήτης να πληρώσει το κόστος ανέγερσης του κτηρίου που στεγάζει το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Την ευθύνη αυτή θα την αναζητήσω διότι έχω ηθική υποχρέωση έναντι του εαυτού μου, των σημερινών και επόμενων γονέων και φοιτητών του τμήματος, αλλά κυρίως έναντι της κοινωνίας που με επέλεξε να την εκπροσωπώ και όλα αυτά τα χρόνια υποστήριξαν και επένδυσαν στην λειτουργία του τμήματος στη Σητεία..

Το ανεγειρόμενο κτήριο της Σ.Ε.Υ.Π που χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α, είναι για να στεγάσει τα τμήματα Νοσηλευτικής και Κοινωνικής εργασίας. Το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας έχει ήδη χρηματοδοτηθεί για τα κτήρια του και το Ε.Σ.Π.Α δεν χρηματοδοτεί 2 φορές το ίδιο έργο. Άρα που θα στεγαστεί το τμήμα της Σητείας;

Κύριε Πρόεδρε

Η αναβάθμιση που επικαλούνται κάποιοι έχει έννοια σ΄ ένα υποβαθμισμένο τμήμα και όχι σ΄ ένα καταξιωμένο τμήμα ή μήπως το τμήμα της Σητείας το θεωρείτε υποβαθμισμένο; Όμως θα ήθελα στο σημείο αυτό να θυμίσω τα λόγια του κ. Ζαφειρόπουλου στην ορκωμοσία των αποφοίτων ΄΄στα αιτήματα πρακτικής άσκησης που γίνονται πρώτα καλύπτουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς υποδοχής τις θέσεις από αποφοίτους του τμήματος της Σητείας και μετά απευθύνονται στο τμήμα της Θεσσαλονίκης΄΄.

Ο ορθολογισμός που είναι και κατά το Υπουργείο το ζητούμενο, προφανώς αναφέρεται σε προβληματικές περιπτώσεις που πρέπει να αναβαθμιστούν και να καταξιωθούν όπως το τμήμα της Σητείας αν είναι δυνατόν ή να κλείσουν και να απελευθερώσουν ώρες για να χρησιμοποιηθούν σ΄ άλλα πετυχημένα τμήματα μειώνοντας έτσι τον απαιτούμενο αριθμό ωρομισθίων.

Η συνεργασία δε με τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου όπου θα γίνονται -όπως λέγεται- εργαστηριακά μαθήματα δεν  είναι δωρεάν. Πως θα καλυφθεί λοιπόν το επί πλέον κόστος όταν θάχουμε μειωμένους προϋπολογισμούς;

Επίσης η όποια επικαλούμενη συνεργασία στην προπτυχιακή περίοδο η οποία συνεπάγεται και ανάμειξη γνωστικών αντικειμένων, δεν είναι εκπαιδευτικά αποδοτική και αντιβαίνει στους παιδαγωγικούς κανόνες. Μετά τις βασικές σπουδές ο πτυχιούχος πλέον, στην περίοδο των μεταπτυχικών του σπουδών θα κάνει έρευνα συνεργασίας κ.λ.π. όπου αυτός επιλέξει.

Όπως επίσης και πρακτική άσκηση μπορούν να κάνουν οι απόφοιτοι όπου επιθυμούν. Στη Σητεία, στο Ηράκλειο, στην Αθήνα, κοντά στα σπίτια τους. Όχι άρον – άρον στο Ηράκλειο που επιμένουν κάποιοι.

Κύριε Πρόεδρε, τα υπάρχοντα δεδομένα άμα αναλυθούν οικονομοτεχνικά, λάβουμε υπόψη μας τους απαιτούμενους χώρους για τη σωστή λειτουργία του τμήματος, τη σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και όλα αυτά που ανέφερα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το σωστό, λογικό, και νόμιμο σενάριο είναι να λειτουργήσει ένα δεύτερο τμήμα στη Σητεία.

Κύριε Πρόεδρε,

Μη ξεχνάτε ότι το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας είναι μέρος του σώματος του Στειακού λαού το οποίο δεν πρέπει να ματώσει.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ο Δήμαρχος Σητείας

Θοδωρής  Πατεράκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos