η νομάρχης Ηρακλείου με τα μέλη της μελετητικής ομάδαςΤα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου (Παρατηρητηρίου) Κλιματικής Αλλαγής για τη Μεσόγειο στο Ηράκλειο Κρήτης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό Μέγαρο. Τη συνέντευξη τύπου παρέθεσε η Νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, με τη συμμετοχή της μελετητικής ομάδας. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της μελέτης, παρουσίασε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάλας, συντονιστής εκπόνησης της μελέτης, ενώ παρών ήταν και ο κ. Γιάννης Ρουμπάτης, μέλος της μελετητικής ομάδας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προωθεί τη συγκεκριμένη δράση, με γνώμονα ότι η Κρήτη μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και σε μεσογειακό επίπεδο, με στόχο την παρακολούθηση και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις χώρες της Μεσογείου. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις συζητήσεις που γίνονται σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και ενόψει της επερχόμενης Παγκόσμιας Συνόδου της Κλιματικής Αλλαγής στην Κοπεγχάγη στις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2009,  η Νομαρχία Ηρακλείου, με απόφαση του Νομαρχιακού της Συμβουλίου, το προηγούμενο διάστημα προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου (Παρατηρητηρίου) Κλιματικής Αλλαγής που θα παρακολουθεί και θα επικεντρώνει τη δουλειά του στις χώρες της Μεσογείου και θα έχει βάση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε:

«Η κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους πολίτες ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά τη φτώχεια, την έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη απειλή που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ο άνθρωπος. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό στο σύνολό του, ενώ σε τοπικό επίπεδο η ρύπανση επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την υγεία μας. Τα προβλήματα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η προσπάθειά μας για συνεχή μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν έλαβε υπόψη τους περιορισμούς που θέτουν τα οικοσυστήματα.

Επομένως, απαιτείται άμεσα η στροφή της οικονομικής δραστηριότητας προς την πράσινη κατεύθυνση, δηλαδή προς δραστηριότητες που μειώνουν την χρήση εξαντλήσιμων φυσικών πόρων και την ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο  συνδυασμός της περιβαλλοντικής με την αναπτυξιακή διάσταση είναι το κλειδί για να πετύχουμε την συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, για να έχουμε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Όλοι μαζί, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και μέσα σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης να καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε την συνολική «πίττα» και επομένως και τα ατομικά μας μερίσματα.

Η κρίση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μας αφορά όλους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως στο παρελθόν, λες και δεν συμβαίνει τίποτε. Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Επηρεάζει τη ζωή του καθενός, τις δουλείες μας, την περιουσία μας. Η Κρήτη διαχρονικά επηρέαζε τον πολιτισμό, την οικονομία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το νότιο κομμάτι της Μεσογείου και η Κρήτη θα υποστούν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της ερημοποίησης.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις συζητήσεις που γίνονται σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και ενόψει της επερχόμενης Παγκόσμιας Συνόδου της Κλιματικής Αλλαγής στην Κοπεγχάγη 7-18/12/09,  με απόφαση του Νομαρχιακού της Συμβουλίου προχώρησε στην εκπόνηση μιας μελέτης σκοπιμότητας για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου (Παρατηρητηρίου) Κλιματικής Αλλαγής που θα παρακολουθεί και θα επικεντρώνει τη δουλειά του στις χώρες της Μεσογείου και θα έχει βάση στο Ηράκλειο Κρήτης.

Θεωρούμε ότι η Κρήτη μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό αλλά και σε μεσογειακό επίπεδο για την παρακολούθηση και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με το σκεπτικό αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προτείνει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου (Παρατηρητηρίου) Κλιματικής Αλλαγής για τη Μεσόγειο με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των επιπτώσεών της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της μελέτης σκοπιμότητας για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου κλιματικής αλλαγής  ο κ. Δημήτρης Λάλας επεσήμανε ότι:

«Οι βασικοί στόχοι του Παρατηρητηρίου θα πρέπει να είναι:

  • η ανάπτυξη και εμβάθυνση της έρευνας για την κλιματική αλλαγή
  • η μελέτη της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου
  • η εκτίμηση των επιπτώσεων στις κύριες οικονομικές δραστηριότητες
  • η εκτίμηση των επιπτώσεων στα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής
  • η διερεύνηση των επιπτώσεων στην κοινωνία και στις κοινωνικές δομές και υποδομές.
  • η διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή για την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
  • η διαμόρφωση, αξιολόγηση και τεκμηρίωση προτάσεων πολιτικής για τη μετάβαση σε μια ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα και σε τοπικό επίπεδο.

Για την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών το Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών της Κρήτης θα πρέπει να στοχεύσει σε μακροχρόνιο στρατηγικό επίπεδο και σε δράσεις:

  • συντονισμού της ερευνητικής δραστηριότητας.
  • αξιοποίησης υφιστάμενων ερευνητικών υποδομών της Κρήτης και της Ελλάδας.
  • συνδρομής, συμμετοχής και επίδρασης στην ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα οφέλη από την ίδρυση Παρατηρητηρίου Κλιματικών Αλλαγών στην Κρήτη θα είναι πολλαπλά, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

  • Το Παρατηρητήριο Κλιματικών Αλλαγών θα είναι πυρήνας ανάπτυξης της έρευνας στην Κρήτη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Συνδετικός κρίκος των επιστημονικών φορέων της Κρήτης ενισχύοντας συνέργιες και συνεργασίες.
  • Πόλος προσέλκυσης νέων πόρων χρηματοδότησης.
  • Απορρόφηση νέων επιστημόνων.
  • Σημείο αναφοράς της έρευνας της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου θα έχει όμως πολλαπλά οφέλη και για την τοπική κοινωνία της Κρήτης.

  • κατανόηση των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Κρήτης.
  • διερεύνηση αποτελεσματικών στρατηγικών προσαρμογής ανά πεδίο δραστηριότητας.
  • πιλοτικό παράδειγμα εφαρμογής των αρχών της πράσινης οικονομίας.
  • υποστήριξη σε φορείς, επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση,
  • πύλη εξαγωγής τεχνογνωσίας στις υπόλοιπες Μεσογειακές χώρες».

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos