Κρητικά προΐόνταΕπιστολή έστειλαν οι τέσσερις Νομάρχες της Κρήτης προς τον Πρέσβη, μόνιμο εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Unesco, κ. Γ. Αναστασόπουλο,  με θέμα την αναγνώριση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Στην επιστολή τους, η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, ο Νομάρχης Χανίων, κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Παπαδάκης, και ο Νομάρχης Λασιθίου, κ. Σήφης Αναστασάκης, αναφέρονται στην πρωτοβουλία τους για τη σύσταση του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» και την αίτηση που κατέθεσαν το Μάιο του 2009 προς τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη σύνταξη αναλυτικού φακέλου με σκοπό την αναγνώριση του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού» ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της επιστολής τους οι τέσσερις Νομάρχες αναφέρουν:

«Αξιότιμε κύριε Πρέσβη,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία των τεσσάρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κρήτης οι οποίες συνέστησαν από κοινού μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία,  «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητος».

Ο στρατηγικός στόχος τους Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας είναι η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η εταιρεία για την επίτευξη του στόχου της είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η τοπική γαστρονομική παράδοση: προώθηση της Κρητικής Διατροφής ωε τρόπος ζωής,
  2. Η υγεία: προβολή της συμβολής της Κρητικής Διατροφής στη βελτίωση του επιπέδου υγείας, ως μέσω θεραπείας αλλά και πρόληψης,
  3. Τα τοπικά προϊόντα: βελτίωση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων μέσω της στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής,
  4. Το περιβάλλον: προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» του νησιού, προβάλλοντας την Κρήτη ως έναν τόπο με καθαρό περιβάλλον και μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου παράγονται μοναδικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα,
  5. Ο πολιτισμός: προώθηση του Κρητικού Διατροφικού Προτύπου ως αναπόσπαστο κομμάτι του κρητικού πολιτισμού που συνδέεται με τοπικές αξίες,
  6. Ο τουρισμός: προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί, βασισμένος στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και την Κρητική Κουζίνα.

Στα πλαίσια των δράσεών του, το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009 έναν διάλογο με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς κατέθεσε αίτηση για την σύνταξη αναλυτικού φακέλου με σκοπό την αναγνώριση του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού» ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Για την υποστήριξη του αιτήματός μας, την υλοποίηση των στόχων μας και την απόδειξη της δέσμευσης των Νομαρχών για την ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει εγκρίνει την υλοποίηση λεπτομερούς Επιχειρησιακού Σχεδίου για την τριετία 2010 – 2012, σε στενή συνεργασία με τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις προβολής, κατάρτισης, πιστοποίησης χώρων μαζικής εστίασης και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στο νησί και την ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων για την Κρητική Διατροφή.

Πρόσφατα λάβαμε πρόσκληση του «Ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων» για να υποστηρίξουμε το «Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για την Κρητική Παραδοσιακή Διατροφή» το οποίο θα διοργανωθεί στην Κρήτη για να υποστηρίξει «την υποψηφιότητα της Κρητικής Παραδοσιακής Διατροφής στην λίστα της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO». Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτουμε και την πρόσκληση του συγκεκριμένου Ομίλου, καθώς και τα αρχεία που την συνόδευαν.

Με αφορμή την συγκεκριμένη διοργάνωση θα επιθυμούσαμε να τονίσουμε τα εξής:

  • Ουδέποτε έγινε εκχώρηση στον συγκεκριμένο Όμιλο του δικαιώματος χρήσης των ονομάτων των Νομαρχών, καθώς και άλλων διαφανών προσώπων, όπως γίνεται στο συνοδευτικό αρχείο της πρόσκλησης με θέμα «Πρόταση Χορηγίας»
  • Όπως γνωρίζουμε, δικαίωμα υποστήριξης φακέλου για την αναγνώριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας έχει μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ αίτημα για τη σύνταξη φακέλου για την αναγνώριση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού έχει καταθέσει το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας το Μάιο του 2009 προς τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (σας επισυνάπτουμε το αίτημα).

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εάν το συγκεκριμένο Συνέδριο πραγματοποιείται από την UNESCO όπως υποστηρίζει ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων στην επιστολή του, καθώς και να σας παρακαλέσουμε για τις δικές σας ενέργειες».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos