χημική βόμβαΤην έντονη αντίδραση της Περιφέρειας Κρήτης στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας δυτικά της Κρήτης στην “κλειστή” θάλασσα της Μεσογείου εκφράζει ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Με διαδοχικές επιστολές του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης επισημαίνει την ανησυχία όλων για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής απειλής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και τους καλεί να αποτρέψουν εντελώς την συγκεκριμένη επιχείρηση καταστροφής.

«Η Περιφέρεια Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από σας να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των Συριακών χημικών όπλων» τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει: «Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης (NEW YORK TIMES, BBC, κλπ.) για την κίνηση των Ηνωμένων Εθνών να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν αναπαραχθεί και από τον ελληνικό τύπο. Η διαδικασία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα θα λάβει χώρα πάνω στο πλοίο MV CAPE RAY, το οποίο διαθέτει σύστημα επεξεργασίας σχεδιασμένο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε αμφιβολία ότι θα προασπίσετε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας, θα θέλαμε να κατανοήσετε την ανησυχία μας για τη περιβαλλοντική απειλή του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας. Για το λόγο αυτό σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε σχετική ενέργεια και αναμένουμε από σας να επιδιώξετε να αποτραπεί εντελώς η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος ή περιοχή εξουδετέρωσης και διάθεσης των συριακών χημικών όπλων».

Μία Κρήτη, περιβάλλον άνθρωπος: Πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας

Από τα δημοσιεύματα διεθνών και τοπικών ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι πλοίο με το πρώτο μέρος από τα χημικά όπλα της Συρίας αναχώρησε από το λιμάνι της Λατάκειας την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 με προορισμό την Ιταλία. Εκεί τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο πλοίο MV Cape Ray των ΗΠΑ προκειμένου τα πλέον «κρίσιμα» από αυτά να καταστραφούν με «υδρόλυση» στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. Η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτέια των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Έλληνες επιστήμονες που πληροφορήθηκαν το σχέδιο έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν επαρκώς με τη μέθοδο της υδρόλυσης, ώστε αν απορριφθούν στη θάλασσα να μην προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή. Δεν είναι η πρώτη φορά που τοξικά χημικά απιρρίπτονται στη θάλλασα αλλά μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε στους ωκεανούς. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και στο συγκεκριμένο σημείο απόρριψης κινούνται πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών, χελωνών και φώκιας και φαίνεται να είναι κοντά σε θαλάσσιες περιοχές υπό καθεστώς προστασίας. Η περιοχή επίσης είναι γνωστό ότι είναι ήδη επιβαρυμένη από την συστηματική απόρριψη τοξικών αποβλήτων που διαχειρίζεται η Μαφία στη γειτονική χώρα. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, με άγνωστες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα ή στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η η επιχείρηση καταστροφής των χημικών γίνεται με τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων ώστε να μην καταλήξουν τα χημικά όπλα σε άγνωστες αποθήκες αλλά θεωρούμε ότι η λύση της απόρριψής τους στη θάλλασα δεν είναι ασφαλής. Είναι επίσης δικαίωμα των πολιτών να έχουν πληροφόρηση γι αυτό το σχέδιο καθώς και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν. Είναι τέλος καθήκον της Περιφέρειας Κρήτης να ζητήσει ενημέρωση για τη μέθοδο αδρανοποίησης, για την πιθανότητα παραγωγής τοξικών παραπροϊόντων, για το σημείο απόρριψης, για τις ποσότητες και την ταυτότητα των χημικών ουσιών, και τις επιπτώσεις του πριν από οποιαδήποτε συναίνεση στο σχέδιο αυτό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos