perif_symv_kainotΈγινε πράξη η ίδρυση του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΣΚ) με την συμμετοχή  των επιστημονικών και αναπτυξιακών φορέων αλλά και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης του νησιού. Στην πρώτη ιδρυτική συνάντηση του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, ο Περιφερειάρχης  Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε τον Πρόεδρο και αναπληρωτή πρόεδρο του συμβουλίου. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Κρήτης είναι ο Λευτέρης Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Πρόεδρος του ΙΤΕ και πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας. Αναπληρωτής Πρόεδρος ορίστηκε ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Η Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, συστήνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΣΚ), ένα συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη και προώθηση της καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Κύριος στόχος του Συμβουλίου είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ισχυρής και συνεχώς αναπτυσσόμενης Οικονομίας της Γνώσης βασισμένης στην τεχνολογική καινοτομία που θα λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης για θέματα καινοτομίας, μεταφοράς καινοτομικών προϊόντων και διαδικασιών στους παραγωγικούς φορείς του νησιού μας, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Κρήτης και τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Συγκεκριμένα ο ρόλος του συμβουλίου, όπως αναφέρθηκε, είναι «να λειτουργήσει συμβουλευτικά στην χάραξη πολιτικών της Περιφέρειας Κρήτης για την Καινοτομία και να δράσει ως καταλύτης στην διαδικασία της εφαρμογής και υλοποίησης των πολιτικών αυτών, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των μελών του, με στόχο να αποτελέσει η Κρήτη πρότυπο Καινοτόμας Περιφέρειας.  Το ΠΣΣΚ θα επεξεργάζεται ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κρήτης στο ευρωπαϊκό και διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον  και θα προτείνει συνέργειες και δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από φορείς ή συμπράξεις φορέων προς την κατεύθυνση αυτή. Το ΠΣΣΚ ως συμβουλευτικό όργανο θα επιφορτιστεί με την συγκρότηση προτάσεων για αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και για την παροχή μη οικονομικών/χρηματοδοτικών διευκολύνσεων σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και δράσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση και δημιουργία οριζόντιων υποδομών υποστήριξης της καινοτομίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, ενώ δράσεις χρηματοδοτήσεων για την ενίσχυση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΠΣΚΚ.

Το Συμβούλιο θα αποτελείται από εκπροσώπους του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού/ερευνητικού κόσμου καθώς και από εκπροσώπους φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν αναπτυξιακές δράσεις για την Κρήτη. Η δομή του Συμβουλίου είναι ανοιχτή στην προσθήκη νέων μελών ενώ το Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να  συστήνει ad hoc ομάδες εργασίας με αρμοδιότητα να εισηγούνται θέματα προς επεξεργασία και να προτείνουν ειδικότερες δράσεις. Οι συμμετέχοντες φορείς ορίζουν τους εκπροσώπους τους στο Συμβούλιο. Ο Περιφερειάρχης θα συγκαλεί το Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Προέδρου του ΠΣΣΚ ή οποτεδήποτε υπάρχουν ζητήματα για τα οποία απαιτούνται προτάσεις ή/και γνωμάτευση του Συμβουλίου».

Στους επιμέρους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους του Συμβουλίου ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

  1. Η  συμβολή στη σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας για την Καινοτομία με καταγραφή τομέων που προσφέρονται για επιχειρηματική δράση και ταυτοποίηση νομικών ή άλλων εμποδίων για επιχειρηματικές ή άλλες καινοτόμες δράσεις.
  2. Η εύρεση και ανάδειξη βέλτιστων παραδειγμάτων (good practices) επιχειρηματικής δράσης προς μίμηση ή/και ενίσχυση.
  3. Η δημιουργία Δικτύου Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Περιφέρεια με τη συνεργασία όλων των ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και ενός «τεχνολογικού portfolio» για την αξιοποίηση ώριμων τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες από φορείς και επιχειρήσεις της Κρήτης.
  4. Η δημιουργία «Γραφείου μιας Στάσης» αντίστοιχου των ΚΕΠ για την υποστήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας και τον περιορισμό των εμποδίων για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επίσης έγινε γνωστό ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης και θεσμοθέτησης  του, το Συμβούλιο θα επεξεργαστεί ένα Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος θα περιγράφει αναλυτικά τη δομή του και τον τρόπο λειτουργίας του, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι δεν προβλέπεται αμοιβή για τα μέλη του Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ο κ. Αρναουτάκης απάντησε ότι: «Και βεβαία είναι γιατί στον πρώτο μήνας λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, εμείς ξεκινήσαμε την σύσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης. Από τη συζήτηση βγαίνει το συμπέρασμα  ότι είναι αναγκαίο να συνδέσουμε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα  της Κρήτης, τα ερευνητικά κέντρα, όλους τους φορείς για να μπορούμε πραγματικά να δώσουμε ανάπτυξη, μια διαφορετική ανάπτυξη στην Κρήτη μέσα από την καινοτομία για τα αγροτικά μας προϊόντα, για τον τουρισμό, για τον πολιτισμό για την έρευνα, για την καινοτομία, για την τεχνολογία. Θεωρώ λοιπόν ότι το πρώτο βήμα ήταν αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Οικονόμου και τον κ. Παπαμαστοράκη που θα ηγηθούν αυτής της προσπάθειας για να έχουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας, το οποίο θα είναι συμβουλευτικό όργανο προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αιρετής Περιφέρειας. Η εκτίμηση μου ότι μπορούμε μέσα από την συνεργασία και την συνέργεια να κάνουμε πράξη το όραμα μας για μία άλλη ανάπτυξη για την Κρήτη που θα επενδύει στην ποιότητα, θα επενδύει στην ταυτότητα της και επίσης θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους πολίτες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης και πως μπορεί να δώσει ουσιαστικά πράγματα στον τόπο ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι: «Δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα γίνουν εντυπωσιακά πράγματα, απλώς πρέπει να καταγράφουν οι δυνάμεις που υπάρχουν , οι δυνατότητες συνεργασιών και να μπει ένας στόχος τον οποίο θα τηρήσουμε με συνέπεια γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα  είναι ότι μπαίνουν στόχοι σωστοί αλλά για τον άλφα ή βήτα λόγο σύντομα εγκαταλείπονται πριν αρχίσουν να αποδίδουν, έστω και ένα μικρό καρπό. Επομένως επιδιώκουμε ένα μικρό καρπό, αν καταφέρουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν με συνεπεία και στόχο. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν θέλουμε να επαναλάβουμε πρακτικές που δεν απέδωσαν όσο θα έπρεπε στο παρελθόν. Θα θέλαμε να φτιάξουμε μια γενικότερη υποδομή, και υποδομή δεν σημαίνει μόνο κτήρια, σημαίνει και οργανισμούς, σημαίνει και νοοτροπίες, ώστε να γίνει το κλίμα πιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ταλέντο πιστεύω ότι υπάρχει στην Ελλάδα, ταλέντο υπάρχει και στην Κρήτη, το θέμα είναι να μην το σπαταλάμε αλλά πως να το αξιοποιούμε».

Σχετικά τα πεδία εφαρμογής του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Κρήτης ο κ. Παπαμαστοράκης ανέφερε ότι: «Η ιδέα είναι να μαζέψει κανείς όλους τους φορείς της Κρήτης, ιδρύματα και φορείς οι όποιοι είναι δημιουργικοί , έχουν μια εμπειρία, οι μεν πανεπιστημιακοί και ερευνητικοί φορείς για το πως παράγεται έρευνα και πως παράγεται ένα ερευνητικό προϊόν , οι άλλοι φορέα για τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά της Κρήτης για την δυνατότητα που έχει η Κρήτη να αναπτυχτεί , για το καλό του τόπου για το καλό του λαού. Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει η οποία προφανώς δεν θα μείνει συζήτηση αλλά έχει προτάσεις μέσα να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας, να συζητηθούν και να τεθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και τα οποία μπορούν να τεθούν σε μια βάση επίλυσης δηλαδή να τεθούν καινούργιες ιδέες  τις οποίες θα μπορέσει η Περιφέρεια να τις αξιοποιήσει, άστε να πάει μπροστά ο τόπος μας».
από τη Περιφέρεια Κρήτης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos