Kavoussi_TholosΜε ενεργή συμμετοχή  πολιτών και φορέων χωρίς υποταγή στα ιδιωτικά συμφέροντα

Την ανάγκη για αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Ιεράπετρας απαιτούν άμεσα οι κάτοικοι των περιοχών που θίγονται από τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα. Ζητούν την αναθεώρηση με ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων διαμέσου ανοικτών συγκεντρώσεων και δημοσιεύσεων. Απ’ ότι φαίνεται το Γ.Π.Σ. του καποδιστριακού Δήμου Ιεράπετρας στοχεύει στην οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το δημοσίευμα των «Ελαιανθίων» για τις ρυθμίσεις που ισχύουν στον Δήμο Ιεράπετρας, για τις περιοχές με Ζώνες Περιορισμού και Ελέγχου της Δόμησης (ΖΠΕΔ), που καλύπτουν 160.000 περίπου στρέμματα και για τις 24 Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) που καλύπτουν 66.700 περίπου στρέμματα έπεσε σαν κεραμίδα στο κεφάλι τους.

Κάτοικοι, επιχειρηματίες, μεσιτικά γραφεία, επενδυτές και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής είναι ανάστατοι, επειδή το Γ.Π.Σ. Ιεράπετρας που υπεγράφη από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκα στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρ. φύλλου 530, 19 Οκτωβρίου 2009, προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις που ουσιαστικά βάζουν φραγμό στην προοπτική ανάπτυξης κυρίως του βόρειου μετώπου του Δήμου.

Συγκεκριμένα διαμαρτύρονται για τον περιορισμό της κατοικίας στα 120 τ.μ. σε Ζώνες Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΖΠΕΔ). Διαμαρτύρονται για περιορισμό του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους των 4,5 μέτρων για όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις.  Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται μόνο ισόγειος κατοικία που δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. στα τέσσερα στρέμματα, αφού απαγορεύεται η κατάτμηση.

Έντονη είναι η διαμαρτυρία για το ότι οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν για αυτά τα θέματα από την Δημοτική Αρχή. Οι κάτοικοι του Κοινοτικού Διαμερίσματος Καβουσίου διαμαρτύρονται για την απαξίωση των περιουσίων τους από τις ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ. Διαμαρτύρονται διότι δεν ελήφθη υπόψη η πρόταση που επί χρόνια έχει διαμορφωθεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο Καβουσίου για την δημιουργία οικισμού στην περιοχή «Ακονίζι» και «Κεφάλια».

Έντονη είναι και η διαμαρτυρία από κατοίκους της κοινότητας Παχείας Άμμου. Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παχείας Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης δήλωσε στα «Ελαιάνθια».

«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Ιεράπετρας πρέπει να είναι αναπτυξιακό εργαλείο σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο. Το σημερινό Γ.Π.Σ. όπως αυτό είναι σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2009 απαξιώνει περιουσίες του λαού, βάζει φραγμό στην ανάπτυξη της Κοινότητας Παχείας Άμμου και της ευρύτερης περιοχής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση με αλλαγές κυρίως όσο αφορά τις Ζώνες Περιορισμού και ελέγχου της Δόμησης (ΖΠΕΔ) και τις Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), καθώς επίσης για τις αρχαιολογικές ζώνες.

Είναι απαράδεκτος ο φραγμός για τουριστικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε μια περιοχή με πολλές προοπτικές ανάπτυξης τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας που μπορεί να δώσει ανάπτυξη.

Να καθοριστούν με σαφήνεια τα όρια των αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή από τις εφορείες αρχαιοτήτων, και να απεγκλωβιστεί η περιοχή από τον γενικό χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικής σε όλο το μήκος και πλάτος χωρίς καθορισμένα όρια.

Ιδιαίτερα η περιοχή των Γουρνιών που έχει δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα γης σε μια μεγάλη ακτίνα με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτη η περιοχή πρέπει να οριστεί συγκεκριμένη αρχαιολογική ζώνη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Γουρνιών».

Έντονη είναι η διαμαρτυρία από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές τις περιοχές με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής όπως η Κρητική Χαρτοβιομηχανία στην Παχεία Άμμο, για τις οποίες υπάρχει περιορισμός επέκτασης της δραστηριότητας τους. Ζητούν όπως: “Οι νομίμως υφιστάμενες χρήσεις και δραστηριότητες να μπορούν να αδειοδοτούνται για εκσυγχρονισμό και επέκταση της δραστηριότητας τους».

Για την Περιοχή Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ17) στο Φαράγγι Χα, έκτασης περίπου 4.791 στρέμματα, ζητούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να εξαιρεθούν από την περιοχή ΠΕΠ.

 

Ερωτηματικά για τις περιοχές Natura

Το ερώτημα είναι πως χαρακτηρίζονται Natura περιοχές που εκατοντάδες χρόνια καλλιεργούνται με παραδοσιακές καλλιέργειες και έχουν διαμορφωθεί από ανθρώπινη δράση.  Αντί σ’ αυτές τις περιοχές θα προάγονται οι τοπικές δυνάμεις, δεσμεύονται  ως περιοχές που μοναδικό εισόδημα των κατοίκων θα είναι από  ελιές και χαρουπιές.

Κάποτε σε αυτή την περιοχή οι αγρότες στηριζόταν αποκλειστικά στο αγροτικό τους εισόδημα με την καλλιέργεια της ελιάς. Σήμερα με την τιμή του λαδιού να βρίσκεται σε επίπεδο που οδηγεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και την απαξίωση των αγροτικών περιουσιών, χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή πρόταση για αυτό τον τόπο, μια πρόταση που θα είναι ανταγωνιστική και δίνει ευκαιρίες στον ντόπιο πληθυσμό.

 

Αναθεώρηση με ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων διαμέσου ανοικτών συγκεντρώσεων.

Η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. αποτελεί μια ευκαιρία να τοποθετηθούν οι κάτοικοι και φορείς για το μέλλον αυτής της περιοχής. Η αναθεώρηση αποτελεί ένα εργαλείο ανάπτυξης το οποίο λειτουργεί πιο αποτελεσματικά όταν συμμετέχουν όλο και περισσότεροι φορείς και υιοθετούνται απόψεις που εξυπηρετούν την κοινωνικότερη ρύθμιση του χώρου και δεν έχουν σαν οδηγό τα ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν πρέπει να υποτάσσεται στις επιθυμίες της πολιτικής και των συμφερόντων.

Το Γ.Π.Σ. κάθε πενταετία τροποποιείται. Οι κάτοικοι του Δήμου νοιώθουν ότι αγνοήθηκαν και παραπλανήθηκαν. Άμεσα πρέπει μέσα από επεξεργασμένες προτάσεις να ξεκινήσει η τροποποίηση του.

 

ΖΩΝΕΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΟΜΗΣΗΣ (ΖΠΕΔ) ΣΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο –Γ.Π.Σ. (πρώην ΣΟΟΑΠ) του Δήμου Ιεράπετρας ορίζει ως περιοχές ελεγχόμενης ανάπτυξης-σχετικά μεγάλες εκτάσεις-ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και οι οποίες θα προστατεύονται με ήπιο τρόπο χωρίς έντονες απαγορεύσεις. Οριοθετούνται τρείς μεγάλες περιοχές στα όρια του Καποδιστριακού Δήμου Ιεράπετρας.

 

1. Ζώνη Περιορισμού και Ελέγχου της Δόμησης1 (ΖΠΕΔ1) περίπου  50.759 στρέμματα.

Η οριοθέτηση της περιοχής συμπεριλαμβάνει τμήματα στα όρια της περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας που ανήκουν: στην περιοχή του δικτύου NATURA 2000 με την ονομασία Οροπέδιο Λασιθίου, Καθαρό, Σελένα, Κράσι, Σελάκανο και κωδικό GR 4320002K.L.P.

 

2. ΖΠΕΔ2, έκτασης περίπου 39.226 στρέμματα.

Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή Καλαμαύκας (περιλαμβάνει περιοχές του Δ.Δ. Καλαμαύκας, Ανατολής, και το ΒΑ ορεινό τμήμα του Δ.Δ. Μαλών, οι  οποίες αποτελούν ενιαίο φυσικό σύνολο μαζί με περιοχή που ανήκει στο Δ.Δ. Πρίνας).

 

3. ΖΠΕΔ3, έκτασης 68.617 στρέμματα.

Η οριοθέτηση της περιοχής συμπεριλαμβάνει τμήματα στα όρια της περιοχής του Δήμου Ιεράπετρας που ανήκουν: στην προτεινόμενη για ένταξη στο δίκτυο NATURA  2000  περιοχή, με την ονομασία “Όρος Θρυπής και Γύρω Περιοχή”, στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA)  και ονομασία «Νοτιοδυτική Θρυπτή (Κουφωτό)», καθώς και τμήματα της περιοχής παλαιού Ισθμού Ιεράπετρας μέχρι τον οδικό άξονα Ιεράπετρας-Παχείας Άμμου, η οποία είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος.

Η ΖΠΕΔ3 χωρίζεται σε δύο περιοχές 3α και 3β. Η ΖΠΕΔ 3β περικλείεται μεταξύ της βόρειας παραλίας του Δ.Δ. Καβουσίου και του ΒΟΑΚ και η 3α είναι το υπόλοιπο τμήμα.

 

Επισημαίνεται ότι πρέπει να προωθηθούν οι προβλεπόμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να συσταθούν οι Φορείς Διαχείρισης σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και να θεσμοθετηθούν. Μέχρι να προωθηθούν αυτές οι μελέτες και να συσταθούν οι φορείς διαχείρισης σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, θα ισχύουν οι κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως αυτές προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ιεράπετρας.

 

Τι δεσμεύσεις ισχύουν στις Ζώνες Περιορισμού και Ελέγχου  Δόμησης (ΖΠΕΔ)

1.Δέν επιτρέπεται κατοικία πάνω από 120 τ.μ. Ορίζεται  μέγιστο ύψος της κατοικίας τα 4,5 μέτρα (δηλαδή μόνο ισόγειο κτίσμα).

2. Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος είναι 4,5 μέτρα για τις κτιριακές εγκαταστάσεις π.χ. εμπορικές αποθήκες, γραφεία κ.λ.π. (εξαιρούνται μικρά υπαίθρια θέατρα).

3.. Απαγορεύονται οι εντατικές γεωργικές καλλιέργειες (π.χ. θερμοκήπια).

2. Απαγορεύονται νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η ελεύθερη βόσκηση. Η κτηνοτροφική δραστηριότητα πρέπει να ασκείται σε περιφραγμένους χώρους.

3. Απαγορεύονται βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες. Κατά παρέκκλιση επιτρέπονται δραστηριότητες που συνάδουν με τον αγροτουρισμό (μικρές μονάδες συσκευασίας και πώλησης αγροτικών προϊόντων, κ.λ.π.).

4. Απαγορεύονται λατομεία.

5.Απαγορεύονται μεγάλες τουριστικές μονάδες. Κατά παρέκκλιση επιτρέπονται μόνο τουριστικές μονάδες εναλλακτικών μορφών τουρισμού έως 50 κλίνες στις ΖΔΕΠ 1,2, και 3α.

 

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΠΕΠ) ΣΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΔΗΜΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Πρόκειται για περιοχές ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής αξίας οι οποίες πρέπει να προστατευθούν αυστηρά και να αναδειχθούν ως επισκέψιμες περιοχές αναψυχής. Στο Καποδιστριακό Δήμο Ιεράπετρας ορίζονται 24 Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) συνολικής έκτασης 66.678  στρέμματα.  Από αυτές 7 περιοχές ΠΕΠ, αφορούν το Δημοτικό Διαμέρισμα Καβουσίου.

 

ΠΕΠ1. Περιοχή Σελάκανου έκτασης 15.412 στρ.

ΠΕΠ2. Φαράγγι «Καπνιστής» ή Γιαούπι» έκτασης περίπου 1.589 στρ.

ΠΕΠ3. Περιοχή Ρετικό έκτασης περίπου 6.936 στρ.

ΠΕΠ4. Παραλία Βάτου έκτασης περίπου 21 στρ.

ΠΕΠ5. Παραλία Μύρτου-Κοιλάδα ποταμού Μύρτου φαράγγι Σαρακήνας έκτασης περίπου 6.299 στρ.

ΠΕΠ6. Περιοχή Εξακούκου έκτασης περίπου 1.205 στρ.

ΠΕΠ7. Περιοχή Ρογδιό έκτασης περίπου 700 στρ.

ΠΕΠ8. Ποταμός Καλαμαυκιανός στην περιοχή που διασχίζει τον οικισμό και μέχρι μας πηγές Κεφαλόβρυσου έκτασης περίπου 283 στρ.

ΠΕΠ9. Ζώνη προστασίας παραδοσιακού παραδοσιακού οικισμού Ανατολής και μενμονομένα μνημειακά σύνολα έκτασης περίπου 3.334 στρ.

ΠΕΠ10. Εκβολές ποταμού Στομίου Ιεράπετρας έκτασης περίπου 48 στρ.

ΠΕΠ11. Φαράγγι ρέματος Κόρακα-υψώματα Μέσωνα-Πλακοκεφάλα-Σπήλαιο Κουφόσπηλιο-Μονή Βρυομένου περιοχή έκτασης περίπου 6.864 στρ.

ΠΕΠ12. Υγρότοπος Ταμιευτήρα Μπραμιανών Ιεράπετρας έκτασης 6.033 στρ.

ΠΕΠ13. Πηγές Κεφαλόβρυσου και γύρω ρεματιές Κάτω Χωριού έκτασης περίπου 139 στρ.

ΠΕΠ14. Περιοχές Λάκκος Αμπελιού –Φαράγγι Αγριόμαντρας – Χαράκι και παράκτια ζώνη στην περιοχή Χωματάς που περιλαμβάνει μας θέσεις Θεριό-Αρχαιολογικός χώρος –Χρυσοκάμινο-Θεριόσπηλιος έκτασης περίπου 808 στρ.

ΠΕΠ15. Παραλία Παχείας Άμμου – χώρος παλιού λατομείου ανατολικά –κεδρώνας έκτασης 1.107 στρ.

ΠΕΠ16. Παραλία Θόλου έκτασης περίπου 45 στρ.

ΠΕΠ17. Φαράγγι Χα έκτασης περίπου 4.791 στρ.

ΠΕΠ18. Φαράγγι «Μυλωνιά» έκτασης περίπου 783 στρ.

ΠΕΠ19. Ύψωμα ρίζα και βραχομορφές στη θέση Καταυλιανού έκτασης περίπου 1088 στρ.

ΠΕΠ20. Μεγάλη Παραλία Κουτσουναρίου έκτασης περίπου 430 στρ.

ΠΕΠ21. Φαράγγι Μέσωνα Καβουσίου έκτασης περίπου 855 στρ.

ΠΕΠ22. Νησί Ψείρα έκτασης περίπου 1.460 στρ.

ΠΕΠ23. Νησί Χρυσή έκτασης 4.487 στρ

ΠΕΠ24. Κεδρώνας Γουρνιών έκτασης περίπου 1.961 στρ.

Εκτός από μας 24 περιοχές, χαρακτηρίζονται ως ΠΕΠ ζώνες 50 μέτρων περιμετρικά διακριμένων αξιόλογων στοιχείων του Δήμου μας: Μονή Παναγίας Φανερωμένης, Αρχαία Ελιά Καβουσίου, Μονή Αγίου Γεωργίου Άσαρη, Αγία Άννα Θρυπτής, Καζάρμα Κάτω Xωριού, Αγία Άννα Σταυρού, Μονή Παναγίας Παπλινού, Ιχθυοδεξαμενές στο ύψος του ξενοδοχείου kakos Bay.

Μας εκτάσεις των Περιοχών Ειδικής Προστασίας που δεν εμπίπτουν μας διατάξεις του Νόμου περί προστασίας των δασών ή περί προστασίας των αρχαιοτήτων και προστασίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς, επιτρέπονται μόνο:

Πολιτιστικές υπαίθριες εγκαταστάσεις οι οποίες να συνάδουν με το χαρακτήρα μας περιοχής.

Κτίρια αναψυχής – εστίασης / τουριστικά περίπτερα (1-2 κτίσματα μέχρι 120 μ2 σε όλη την έκταση του ΠΕΠ).

Επιτρέπονται μόνο παραδοσιακές μη εντατικές καλλιέργειες (π.χ. ελιά).

Αθλητικές εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας.

Γήπεδα στάθμευσης μικρού αριθμού αυτοκινήτων.

Απαγορεύεται κάθε μορφής αλλοίωσης του χαρακτήρα του τοπίου.

 

(Εφημερίδα “ΕΛΑΙΑΝΘΙΑ, κυκλοφόρησε 2-4-2011)

(Το κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε στη Γενική Συνέλευση και έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Τις προτάσεις που διατυπώνει το κείμενο,  το Κοινοτικό Συμβούλιο θα μεταφέρει στο Δήμο μαζί με το αίτημα της αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. Ιεράπετρας)

Εμείς οι κάτοικοι της Κοινότητας Καβουσίου διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ότι δεν ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους και υπεύθυνους για τις ρυθμίσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορούν την περιοχή μας.

Διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση των περιουσιών μας από τις ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ. Θεωρούμε ότι οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις δεν έλαβαν υπόψη βασικές προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και έχουν προωθηθεί χρόνια τώρα από τα Κοινοτικά και Τοπικά Συμβούλια όπως π.χ. ο οικισμός θόλου στην περιοχή Ακονίζι.

Οι προβλεπόμενες ρυθμίζεις βάζουν φραγμό στην διαφαινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή, συρρικνώνει την οικοδομική δραστηριότητα, απαξιώνει περιουσίες, διώχνει επενδυτές, καταστρέφει αυτούς που έχουν επενδύσει σε γη στην περιοχή, δεν δίδει προοπτική στον αγροτικό τομέα, διαχωρίζει σε προνομιούχους και μη προνομιούχους.

Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ. Ιεράπετρας, κυρίως στις Ζώνες Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΖΠΕΔ) και Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ), προβλέπουν ρυθμίσεις και περιορισμούς σκληρότερους από ότι ισχύουν σε άλλες περιοχές της χώρας.

Απαιτούμε άμεσα την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιεράπετρας με την ενεργή συμμετοχή πολιτών και φορέων. Προτείνουμε:

1. Την επαναφορά στην αρχική πρόταση του οικισμού Θόλος στην περιοχή Ακονίζι, όπως αυτός χρόνια τώρα έχει διατυπωθεί από τα Κοινοτικά και Τοπικά Συμβούλια (Τελευταία απόφαση 11288/24-9-2007 Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου).

2. Να αναθεωρηθεί το καθεστώς περιορισμού στις Ζώνες Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΖΠΕΔ). Προτείνουμε την άρση των περιορισμών, και την επέκταση για επιφάνεια κατοικίας στα 200 τ.μ.

3. Το ύψος των κτισμάτων στις περιοχές ΖΠΕΔ και ΠΕΠ να ισχύει όπως στις εκτός σχεδίου περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Να αρθεί ο περιορισμός των 4,5 μέτρων για όλα τα κτίσματα.

4. Επαναπροσδιορισμό των περιοχών ΖΠΕΔ και ΠΕΠ. Να μην συμπεριλαμβάνονται εκτάσεις που διαμορφώθηκαν από ανθρώπινη δραστηριότητα και αιώνες τώρα είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις με παραδοσιακές καλλιέργειες.

5. Επέκταση του οικισμού Καβούσι από το Γήπεδο (Λουλούδι) έως τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στα Λιόφυτα.

6. Τον χαρακτηρισμό Δημόσιου Δρόμου, το δρόμο που ενώνει τον οικισμό Καβούσι με την παραλία του Θόλου.

7. Τον χαρακτηρισμό Δημόσιου Δρόμου, το δρόμο που ενώνει τον οικισμό Καβούσι με τους οικισμούς «Παναγία», «Μέλισσες», «Τσαμάντης», «Δρακαλέυρι».
Print Friendly, PDF & Email

Από manos