προστάτευσε και συ τη λίμνη του Αγίου ΝικολάουΔύο έννοιες συνυφασμένες εδώ και δεκαετίες. Αφού η λέσχη των ναυτοπροσκόπων βρίσκεται δυο βήματα στη κυριολεξία από τα νερά της λίμνης, δίπλα στις βάρκες, έχοντας εκπαιδεύσει πολλές εκατοντάδες άτομα στα ιδανικά του προσκοπισμού, στις δεκαετίες που πέρασαν.
Αυτή τη λίμνη, το σπίτι τους, θέλησαν να αναδείξουν αυτή τη φορά με μια εκδήλωση τη Κυριακή (18/10), οι πρόσκοποι, μήπως και ευαισθητοποιήσουν το κοινό του τόπου, το οποίο με τη σειρά του θα πιέσει τους αρμοδίους να ενδιαφερθούν.

Το λέμε αυτό, διότι η έρμη η λίμνη έχει χαθεί ανάμεσα στις αρμοδιότητες διαφόρων υπηρεσιών, τόσο του κεντρικού κράτους (λιμενικό ταμείο Λασιθίου), όσο και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι πρόσκοποι ήταν, καθαριότητα γύρω και μέσα στη λίμνη. Το αποτέλεσμα ένα μικρό φορτηγό σκουπίδια και από σημεία μάλιστα που δεν έχει πατήσει τα πόδια του κανένας από τη καθαριότητα του δήμου για πάνω από χρόνο.
Στα πρανή, αλλά και στο βυθό της λίμνης, βοήθησε η ομάδα διάσωσης Κρήτης, με πλέον ενδιαφέρον εύρημα, τη καμπάνα, του Άη Νικόλα των ψαράδων, που «όλως τυχαίως», βρέθηκε στο βυθό.

Το πρόγραμμα του απογεύματος περιελάμβανε, σκετσάκια από τους προσκόπους, βαρκάδα μέσα στη λίμνη για όσους ήθελαν, χορευτικά από τη σχολή χορού της Ρίτας Μαρνέλου, την απελευθέρωση 4 χηνών οι οποίες θα εμπλουτίσουν το ζωικό βασίλειο του χώρου, ζωγραφική, χειροτεχνία, αγορά βιβλίου, δρώμενα κλπ.

βαρκάδα στη λίμνη του Αγίου ΝικολάουΣτο τέλος της βραδιάς, μια σειρά επιπλέοντα φαναράκια στο κέντρο της λίμνης απέμειναν να συμβολίζουν την ελπίδα, δηλ. ότι, κάποιος επιτέλους θα ενδιαφερθεί για το σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου, τη λίμνη, η οποία δίδει ψωμί σε εκατοντάδες ντόπιους, για δεκαετίες, αλλά δεν εισπράττει αντίστοιχα έστω τον σεβασμό από διοικούμενους και διοικούντες.

Όπως γράφουν οι πρόσκοποι στο φυλλάδιο που μοίρασαν στην εκδήλωση:

Η λίμνη Βουλισμένη είναι μια μικρή -πρώην γλυκιά, αργότερα συνδεδεμένη με τη θάλασσα – λίμνη, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου της Κρήτης. Έχει διάμετρο 137 μέτρα και βάθος περίπου 64 μέτρα. Το σημερινό της όμως βάθος ανέρχεται μόνο στα 53 μέτρα και η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι μέλη του γερμανικού στρατού κατά την υποχώρηση τους από την περιοχή κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έριξαν μέρος του οπλισμού τους ή/και των οχημάτων τους μέσα σ’ αυτή. Τοπικός αστικός μύθος αναφέρει ότι η λίμνη δεν έχει πυθμένα. Η άποψη αυτή βασίζεται κυρίως σε διαταραχές στην επιφάνεια του νερού που παρατήρησαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του σεισμού της Σαντορίνης το 1956. Σύμφωνα με ζωντανές μαρτυρίες όποτε το ηφαίστειο ήταν ενεργό, στην λίμνη εμφανίζονταν στην επιφάνεια νεκρά ψάρια και το νερό ήταν κόκκινο. Εικάζεται πως υπάρχει γεωλογική σχέση των δύο θέσεων, αλλά σοβαρές επιστημονικές έρευνες επί του θέματος δεν είναι ακόμα γνωστές.

η καμπάνα του Άη Νικόλα των ψαράδωνΤο 1957-58 υπήρχαν δημόσια σφαγεία από τα οποία όλα τα απόβλητα έπεφταν στην λίμνη καθώς επίσης και από τα δημόσια ουρητήρια που υπήρχαν αριστερά της γέφυρας. Ακόμα όλοι οι οχετοί της πόλης κατέληγαν εκεί. μέχρι και το 1965 περίπου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων της πόλης μας, υπήρχε ένας πέτρινος τείχος περιμετρικά της λίμνης ο οποίος καταστράφηκε από πρωτοβουλία των πολιτών δίχως την συναίνεση των τότε τοπικών αρχών. Από το 1958-63 γινόταν η διάπλαση της λίμνης, ιδιαίτερα στο καρνάγιο όπου φυτεύτηκαν δέντρα. Η όμορφη Μωαμεθανική κρήνη που κοσμεί τη λίμνη βρέθηκε στα Σητειακά όρη όπου και μεταφέρθηκε στη θέση που βρίσκεται τώρα.

Περίπου το 1963 με 1965 χτίστηκε και η εκκλησία που υπάρχει στη λίμνη από Λασιθιώτες μάστορες, όπου μετά τη κλοπή της εικόνας του Αγίου Νικολάου χρησίμευε σαν αποθήκη των ψαράδων. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων, οι Γάλλοι στρατιώτες στις αρχές του αιώνα ήταν οι πρώτοι που δίδαξαν ένα αγαπημένο και θεαματικό άθλημα της τοπική νεολαίας, που αναβιώνει πότε – πότε, όταν γίνονται στη λίμνη σημαντικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για το πήδημα στα βαθιά νερά της ψηλά από τα κόκκινα βράχια.

αρκετός ο κόσμος που παρακολούθησε τα δρώμεναΓια τη λίμνη έχουν ειπωθεί διάφοροι θρύλοι και δοξασίες. Ένας από αυτούς θέλει τη κόρη της Λατούς ,θεά Άρτεμη και την Αθηνά να λούζονται στα νερά της αναπόσπαστης από τη γραφικότητα του τόπου λιμνοθάλασσας. Επίσης οι θρύλοι αυτοί θέλουν τον ανθρώπινο νου να συνδέει τη λίμνη με κακά πνεύματα.

Η περιοχή της Λίμνης ήταν ο τόπος συνάντησης της νεολαίας της πόλης, ήταν το επίκεντρο για όλους. Μικροί και μεγάλοι περνούσαν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης δίπλα στα ήρεμα νερά της αγναντεύοντας αυτή τη γραφική ομορφιά. Άλλοι πάλι ήταν η δουλεία τους εκεί όπως οι ψαράδες, που αρκετοί υπάρχουν ακόμα. Επίσης κάποιοι συντηρήσουν τα βαρκάκια τους στο μικρό διαμορφωμένο καρνάγιο, πράγμα που συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Υπήρχαν όμως και πολλοί περαστικοί που ερχόντουσαν για να θαυμάσουν αυτό το μαγευτικό τοπίο.

Κάποιοι από όλους αυτούς λοιπόν, πετώντας άθελα τους ένα μικρό σκουπίδι μέσα στο νερό, μαζί και οι τοπικές αρχές που για χρόνια άφηναν τους οχετούς, και τα απόβλητα από τη γύρω περιοχή να μολύνουν τη λίμνη, έχουν συμμετάσχει στο να κινδυνεύει να καταστραφεί το χαρακτηριστικότερο και ομορφότερο σημείο της πόλης μας.

ένα από τα χορευτικά της Ρίτας ΜαρνέλουΤα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι που την επισκέπτονται καθημερινά είναι οι τουρίστες της περιοχής και μόνο τη θερινή περίοδο. Γιατί όχι και οι ντόπιοι; Μήπως επειδή ξέρουν τι κρύβει μέσα της; Μήπως επειδή ξέρουν πόσο βρώμικη είναι και κανένας αρμόδιος φορέας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό;

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!

ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

  • Εκβάθυνση του διαύλου για την καλύτερη επικοινωνία με τη θάλασσα.
  • Απαγόρευση ρίψης κάθε είδους απορριμμάτων στη λίμνη και συχνότερος καθαρισμός.
  • Οι ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι αναψυχής που περιβάλλουν τη λίμνη να χρησιμοποιούν υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον.
  • Να πάψει η λίμνη να δέχεται τα βρόχινα νερά και να μην καταλήγουν οι αποχετευτικοί αγωγοί σε αυτή.
  • Να σταματήσει η λειτουργία του καρνάγιου και να απαγορευθούν οι εργασίες στα σκάφη και οι αλιευτικές δραστηριότητες.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos