το προεδρείο από αριστερά, Δρακόπουλος, Αγγελόπουλος, Ανδρεάδης.Προβληματισμένος πέραν του συνήθους, εμφανίστηκε ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη Περιφερειακή του εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Porto Ελούντα, παρόντος σύσσωμου του τουριστικού κυκλώματος της ανατολικής Κρήτης, σε βαθμό να μην χωρέσει η αίθουσα την εκδήλωση. Παρών και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Πλακιωτάκης, αλλά και οι δήμαρχοι του νομού.
Και ήταν φυσικό να εκφραστεί αυτός ο προβληματισμός με τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα της χρονιάς, αυτή τη φορά, με τρόπο γενικότερο, αποστασιοποιημένο από τα συνήθη συντεχνιακά συμφέροντα, διότι τελικά και ο Σ.Ε.Τ.Ε., φαίνεται να κατανοεί ότι το πρόβλημα του Ελληνικού Τουρισμού, αγγίζει όλους και οφείλεται σε όλους.

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Νίκος Αγγελόπουλος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία για τη χρονιά, για τα προβλήματα, εξέφρασε τη κριτική του για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον τουρισμό, θεωρώντας τα αποσπασματικά και εν τέλει, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Πρότεινε δε να πάψει να υφίσταται ο ελληνικός τουρισμός τις “ιδέες” όποιου υπουργού διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, διορίζοντας έναν μόνιμο είτε υφυπουργό, κατά το Κυπριακό πρότυπο, είτε γενικό γραμματέα τουρισμού για μια 5ετία, προφανώς με τις εξουσίες εκείνες που θα έδιναν τη δυνατότητα ώθησης προς τα εμπρός, όλης αυτής της βαριάς βιομηχανίας της χώρας η οποία πορεύεται εδώ και δεκαετίες στη τύχη. Περι του αληθούς άλλωστε, από το ίδιο βήμα στις 12 Οκτωβρίου 2008, κατά τα Εγκαίνια συνεδριακού κέντρου Porto Ελούντα ο τότε Υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε εκφράσει τις θέσεις του, οι οποίες λίγο μετά ξεχάστηκαν από τον διάδοχο του, μετά τον ανασχηματισμό.

Ιεράρχησε δε τα άλυτα προβλήματα ως ακολούθως:

  • Ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό
  • Επιστημονική υποστήριξη του τουρισμού
  • Λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων
  • Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα
  • Επικοινωνιακή στρατηγική και διαχείριση κρίσεων
  • Πλήρης απελευθέρωση στην ακτοπλοΐα και άρση του cabotage
  • Ανάπτυξη περιφερειακών αεροδρομίων
  • Άρση του μονοπωλίου των ΚΤΕΛ
  • Απελευθέρωση επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια
  • Δυνατότητα εκμίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό

Πλακιωτάκης, Κοκοτός και στελέχη του τουρισμού, Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., Ανδρέας Ανδρεάδης, έδωσε τη θέση του κλάδου για το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, θεωρώντας πως από το να μην υπάρχει τίποτα, ας υπάρχει αυτό και ας είναι ατελές. Δεν εμφανίστηκε ενθουσιασμένος για τον τρόπο που καθορίζει το χωροταξικό την επαφή των ξενοδοχείων με τον αιγιαλό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι με το χρόνο τα προβλήματα θα διορθωθούν.

Όπως είπαν όμως και τα δύο στελέχη του Σ.Ε.Τ.Ε., θα πρέπει οι πλέον οι εκπτώσεις να σταματήσουν διότι τελικά δεν μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, δηλ., στον τουρίστα – πελάτη, ενώ η επιχείρηση αρχίζει να υποφέρει.

Σε γενικές γραμμές όλοι εμφανίστηκαν προβληματισμένοι από τη βουτιά του ελληνικού τουρισμού, λίγα χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και το Minos Beach του Ηλία Σωτήρχου, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα στη Κρήτη. Απομένει να δούμε εάν ο σύνδεσμος πείσει τα μέλη του να αναβαθμίσουν τη προσφορά τους και τις υπηρεσίες τους, για να μπορεί πλέον να απαιτεί από την κυβέρνηση ουσιώδη μέτρα για το χώρο του τουρισμού που επηρεάζει όλη τη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:
Σ.Ε.Τ.Ε. για τα στατιστικά τουρισμού
Το…. κατά Σ.Ε.Τ.Ε. μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού

Print Friendly, PDF & Email

Από manos