ΓΝΑΝΤο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα για την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υγεία, μετά το “κούρεμα” των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των Νοσοκομείων, και μετά την ύφεση που φέρνει η πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων.
Κύριοι πελάτες των Νοσοκομείων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά κανονικά πρέπει να πληρώνουν τα νοσήλεια και τις άλλες δαπάνες για τους ασφαλισμένους τους προς τα Νοσοκομεία.
Όμως τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές  υποχρεώσεις τους. Οι λόγοι είναι κυρίως 3:
  • Το “κούρεμα” που υπέστησαν τα αποθεματικά τους από το P.S.I,  κούρεμα που δεν ανακεφαλοποιήθηκε όπως έγινε με τις τράπεζες. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δανείστηκε 50 δισ ευρώ για να καλύψει τη ζημιά των τραπεζών, δεν δανείστηκε όμως ούτε ένα ευρώ για να καλύψει τη ζημιά των ασφαλιστικών ταμείων που έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των πολιτών!
  • Η ύφεση και η ανεργία που έχουν φέρει τα μέτρα των μνημονίων έχουν ελαχιστοποιήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών. Παράλληλα ο ελεγχτικός μηχανισμός έχει απενεργοποιηθεί πλήρως και η εισφοροδιαφυγή καλπάζει. Έτσι τα έσοδα των ασφ. ταμείων έχουν πιάσει εντελώς πάτο.
  • Η περιβόητη ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων στον ΕΟΠΥΥ έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο γραφειοκρατικό αλαλούμ, αλλαλούμ στο οποίο κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Είναι χαρακτηριστικό ΄ότι από τον Ιανουάριο ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου συμφώνησε με τον υποδιοικητή του ΟΓΑ, ο ΟΓΑ να δώσει άμεσα ένα μικρό μέρος από τις οφειλές του προς το Νοσοκομείο (300.000) για να μπορέσει το Νοσοκομείο να πληρώσει άμεσες ανάγκες. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες, τα χρήματα έφυγαν από τον ΟΓΑ αλλά δεν έχουν έλθει στο Νοσοκομείο, γιατί έπρεπε να δοθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ.
Για τους παραπάνω 3 λόγους τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε το ελάχιστο των οφειλών τους προς τα Νοσοκομεία, τους φαρμακοποιούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Μόνο προς το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου  ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για οφειλές προηγούμενων ετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Από την έναρξη του 2012 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Όλο αυτό το διάστημα μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου είναι οι έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες σαφώς δεν επαρκούν, αφού και τα περιθώρεια του κρατικού προϋπολογισμού είναι περιορισμένα. Επίσης κάποια μικρά έσοδα έχει το Νοσοκομείο από το εξέταστρο των 5 ευρώ, το οποίο ανγκάζουν τους ασφαλισμένους να (ξανα)πληρώνουν.

Από την έναρξη του 2012 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχει λάβει από έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις (εκτός της κάλυψης του κόστους μισθοδοσίας) 800.000 ευρώ, ποσό το οποίο  πήγε για εξόφληση οφειλών προς προμηθευτές για προμήθειες του 2010 και του 2011.
Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχει αφήσει απλήρωτες όλες τις προμήθειες του 2012 και μέρος των προμηθειών του 2011. Όμως οι περισσότερες προμηθευτικές εταιρίες ισχυρίζονται ότι λόγω της οικονομικής πίεσης δεν  μπορούν πλέον να προμηθεύουν τα Νοσοκομεία (και το δικό μας) με υλικά και φάρμακα με πίστωση. Έτσι έχουν ήδη σταματήσει οι προμήθειες σε μια σειρά από υλικά, ενώ όπως φαίνεται το επόμενο διάστημα το εμπάργκο θα πάρει γενικευμένο χαρακτήρα.
Έτσι ο κίνδυνος να ξεμείνει και το δικό μας Νοσοκομείο από υγειονομικά υλικά και φάρμακα στο άμεσο χρονικό διάστημα είναι μεγάλος και υπαρκτός. Συνεπώς, ενδεχομένως να υπάρξει εκ των πραγμάτων αναστολή σε μια σειρά από δραστηριότητες του Νοσοκομείου όπως τα προγραμματισμένα χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κλπ.
Αυτά είναι ζητήματα τα οποία η τοπική κοινωνία πρέπει να τα γνωρίζει εγκαίρως και η διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να ενημερώσει αρμοδίως τους πολίτες.
Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου από την όλη κατάσταση είναι ξεκάθαρο: Όσο συνεχίζονται οι πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, η δημόσια υγεία θα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, πάντα σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα και την αποπληρωμή του χρέους. Αν για την ελληνική κυβέρνηση και για τα κόμματα που θα την απαρτίζουν συνεχίσει να είναι σημαντικότερη η διάσωση των τραπεζών από τη διάσωση των πολιτών, τότε η δημόσια υγεία οδηγείται αυτόματα σε συρρίκνωση και σταδιακή εξαφάνιση. Η λιτότητα, η ύφεση και η ανεξέλεγκτη  εργοδοσία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της δημόσιας υγείας. Όσο συνεχίζονται, τόσο θα βουλιάζει το δημόσιο σύστημα υγείας! {jcomments on}
Γιώργος Μανουσάκης
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos