πυροσβεστικήΚινδύνεψε ο υποσταθμός της ΔΕΗ στο Καβούσι

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Δεκαπέντε στρέμματα χορτολιβαδικής-δασικής  έκτασης έγιναν στάχτη δίπλα στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Καβούσι Λασιθίου και δίπλα στον βόρειο άξονα της Κρήτης από φωτιά που εκδηλώθηκε την πρώτη πρωινή ώρα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, η φωτιά προκλήθηκε από πτώση στύλου της ΔΕΗ πάνω σε εναέριο δίκτυο του ΟΤΕ λόγω των σφοδρών νοτιοανατολικών ανέμων, μεγέθους 10 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή τις νυχτερινές ώρες. Από την πτώση του στύλου προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στο καλώδιο του ΟΤΕ με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για επτά ώρες.  
Οι σφοδροί άνεμοι δημιούργησαν τις «ιδανικές» συνθήκες για την εξάπλωση της φωτιάς. Στον τόπο της πυρκαγιάς έφτασαν έγκαιρα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, οι οποίοι στις 03:00 το πρωί κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 100 μέτρα από τον υποσταθμό της ΔΕΗ και υπήρξε σοβαρός κίνδυνος για τις εκεί εγκαταστάσεις της. Οι προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής και η φορά του ανέμου απέτρεψαν την μετάδοση της φωτιάς στον υποσταθμό της ΔΕΗ.
Η δύναμη του αέρα ήταν τόσο ισχυρή που οι φλόγες ξεπέρασαν το οδόστρωμα του βόρειου άξονα  και έκαψαν ελιές  κατά μήκος του δρόμου  στην απέναντι πλευρά. Τυχερό στάθηκε το κεντρόδασος του Καβουσίου, βόρεια του Εθνικού δρόμου που καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του λόφου της Χαλέπας.  

Αντιπυρική περίοδος 2012

Από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα διαρκέσει και φέτος η αντιπυρική περίοδος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη που εκδόθηκε από το διοικητή της περιφερειακής διοίκησης πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Το πυροσβεστικό σώμα – όπως και όλα τα σώματα ασφαλείας, κατά δήλωση μάλιστα και του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη – είναι υποστελεχωμένο. Αυτή την στιγμή στην Πυροσβεστική υπηρεσία της Κρήτης βρίσκονται κατά 105 λιγότεροι εποχικοί πυροσβέστες, αφού δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για αυτούς που δεν πέτυχαν στον διαγωνισμό, παρά τις βεβαιωμένες ανάγκες της υπηρεσίας. Σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα και η Βιάννος υπηρετούν ελάχιστοι πυροσβέστες, με αποτέλεσμα όταν εκτυλίσσονται φαινόμενα πυρκαγιών, να χρειάζονται ενίσχυση από το Ηράκλειο.
Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Χρήστος Μπουραντάς εκτιμάει ότι θα δοθεί σύντομα λύση με τους 105 εποχικούς πυροσβέστες και αναμένεται να ξεκινήσουν κι αυτοί να συμμετέχουν στην αντιπυρική προσπάθεια, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει από την ηγεσία του Σώματος.

Η περιοχή της Ιεράπετρας

Στην Ιεράπετρα υπάρχει η μεγαλύτερη δασική έκταση σε τραχεία πεύκη. Στις περιοχές Σκινοκάψαλα, Θρυπτή, Άγιο Ιωάννη, Ανατολή, Καλαμαύκα, Χριστό, Μάλες και Σελάκανο, το ύψος των νεόφυτων πεύκων είναι κατά μέσο όρο 1,2 μέτρα. Η έκταση της τραχείας πεύκης στην περιοχή της Ιεράπετρας είναι μεγάλη. Η περιοχή πευκοδάσους της Ιεράπετρας καλύπτει τριπλάσια έκταση από αυτή που καλύπτει του Αγίου Νικολάου και Σητείας μαζί.  
Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας. Εάν αυτή τη στιγμή εκδηλωθούν δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία,  η υπηρεσία της Ιεράπετρας για να ανταποκριθεί πρέπει να ζητήσει την βοήθεια των όμορων υπηρεσιών. Η πυροσβεστική Ιεράπετρας έχει αποδυναμωθεί από αποσπάσεις και μεταθέσεις πυροσβεστών. Η οργανική δύναμη της υπηρεσίας  είναι 28 και η υπηρετούσα δύναμη είναι πάρα πολύ λιγότερη.
Έχει προταθεί η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σταθμού από Δ’ Τάξη σε Γ’ Τάξη ώστε το προσωπικό και τα μέσα να εναρμονιστούν με τα δεδομένα του τόπου.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos