tee-katalipsi1Τις πολεοδομίες σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο, κατέλαβαν τη Πέμπτη (3/2) μέλη του τμήματος ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού επιμελητηρίου της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα του επαγγέλματος τους, όσο και για τη μείωση των κατώτατων αμοιβών κ.λ.π. Οι καταλήψεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 και ολοκληρώθηκαν με το τέλος του ωραρίου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε στη συνέχεια από το ΤΕΕ/ΤΑΚ:

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011 συμβολικές καταλήψεις των Πολεοδομικών Γραφείων της Ανατολικής Κρήτης από τους Μηχανικούς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους με αφορμή την επιχειρούμενη κατάργηση του κώδικα των ελάχιστων αμοιβών των Μηχανικών μέσω του προωθούμενου προς ψήφιση νομοσχεδίου για την «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων, με πρόσχημα τη μείωση του κόστους των κατασκευών και την ανταγωνιστικότητα.

Οι συμβολικές καταλήψεις, που οργανώθηκαν από το ΤΕΕ/ΤΑΚ τόσο σε Ηράκλειο όσο και στο Λασίθι (με τη συνδρομή της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του Τμήματος), συνδυάστηκαν με Παντεχνικές συγκεντρώσεις στα Πολεοδομικά Γραφεία Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.

Με την παρουσία και συνδρομή των Διοικήσεων τόσο του ΤΕΕ/ΤΑΚ όσο και των κλαδικών Συλλόγων των Μηχανικών, των Συλλόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και της ΕΜΔΥΔΑΣ, τόσο ο Πρόεδρος της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Π. Ινιωτάκης στο Ηράκλειο, όσο και ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του Τμήματος κ. Χ. Αλεξάκης στον Άγιο Νικόλαο, εκφράζοντας την αγωνία των Μηχανικών για τις καταστροφικές επιπτώσεις των κυβερνητικών σχεδιασμών, για το σύνολο της κοινωνίας, παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους Μηχανικούς, το διεκδικητικό πλαίσιο του αγώνα, και τις απόψεις και θέσεις του ΤΕΕ για το προωθούμενο νομοσχέδιο, και πρότειναν ένα συνολικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του μέλλοντος της κατασκευής και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος.

Επεσήμαναν για πολλοστή φορά, ότι για τους Έλληνες μηχανικούς ο κώδικας αμοιβών αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση της πολιτείας και της κοινωνίας στην επιστημονική τους επάρκεια και αποτελεί μια θεσμική κατοχύρωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς την Ελληνική κοινωνία. Το ζητούμενο σήμερα, τόσο για τον Τεχνικό κόσμο της Ελλάδας, όσο και για την Ελληνική κοινωνία είναι η εξυγίανση του συστήματος παραγωγής των δημόσιων και ιδιωτικών έργων, μέσα από μεγάλες θεσμικές αλλαγές όπως :

  • Η πιστοποίηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων
  • Η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ειδικά στις νέες ειδικότητες των μηχανικών
  • Η ουσιαστικοποίηση του ελέγχου των κατασκευών
  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά τα Σχέδια Πόλεων για την απόκτηση πολεοδομικής γης
  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με τα πολύ σημαντικά πολεοδομικά και χωροταξικά εργαλεία όπως είναι το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο.
  • Ειδικά για την Κρήτη, την δημιουργία ειδικού φορέα για το Ρυθμιστικό Ηρακλείου και την ολοκλήρωση του.
  • Ολοκλήρωση όλων των ΣΧΟΑΠ και ΓΠΣ για όλους τους Δήμους της Κρήτης.
  • Επιτάχυνση της απορροφητικότητας και την ένταξη όλων των ώριμων έργων στο ΕΣΠΑ, καθώς και την επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων.
  • Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων που θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
  • Βελτίωση της ποιότητας του Δημόσιου χώρου και του πολεοδομικού περιβάλλοντος.

tee-katalipsi2Επεσήμαναν πως ο τεχνικός κόσμος θα περίμενε από την Ελληνική κυβέρνηση πως στο πλαίσιο της κατάργησης των αμοιβών, θα έπρεπε κατ’ ελάχιστο να προχωρήσει και στην κατάργηση της ποινικοποίησης του επαγγέλματος του μηχανικού, και στον επιμερισμό της ευθύνης σε όλους τους συντελεστές μίας κατασκευής. Δεν είναι δυνατόν οι μηχανικοί να φταίνε για ενδεχόμενες αστοχίες υλικών, για την ανύπαρκτη εκπαίδευση-πιστοποίηση των τεχνιτών και των μαστόρων, ούτε βέβαια για την παντελή έλλειψη ελέγχου από την Πολιτεία.

Οι κ.κ. Ινιωτάκης και Αλεξάκης, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες συναδέλφους τους στις δύο παντεχνικές συγκεντρώσεις, πως το ΤΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαμαρτύρεται έντονα για το έλλειμα όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών, που οδηγούν στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη μετανάστευση του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας και στη μετατροπή των μηχανικών σε χαμηλόμισθους υπαλλήλους μελετητικών υπερτοπικών σχημάτων, και κάλεσαν εκ νέου όλους τους Μηχανικούς να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους όλους τους αγώνες που θα προγραμματιστούν και στη συνέχεια.

Ακούστε τη δήλωση Αλεξάκη για τις καταλήψεις:
{divshare}13964275-43f{/divshare}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos