Tμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Tesla στην Ελλάδα - γιατί όχι και μια μονάδα παραγωγής;
ηλεκτρικός κινητήρας TESLA

Σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα απευθύνουν με ερώτησή τους στη Βουλή πέντε βουλευτές από το Ποτάμι προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Οι βουλευτές του Ποταμιού αναφέρονται στην απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού Tesla να ιδρύσει τμήμα Τεχνολογίας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα, αλλά και στην αδυναμία της χώρας να προσελκύσει το ενδιαφέρον της εταιρείας για την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής. Ρωτούν, σε ποιους λόγους οφείλεται ο χαμηλός βαθμός προσέλκυσης επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, αλλά και σε ποιες πρωτοβουλίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση παρόμοιων επενδύσεων. Επίσης, με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ρωτούν αν έχει προταθεί στην Tesla ή σε άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας η εγκατάσταση μονάδων παραγωγής στην ελληνική επικράτεια.

Οι πέντε βουλευτές ζητούν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις άδειες που απαιτούνται, ώστε μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας να αναπτύξει παραγωγικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Τέλος, ρωτούν αν εξετάζεται η χορήγηση φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να εγκατασταθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, προς όφελος του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς: α) Οικονομικών
β) Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Tesla στην Ελλάδα – γιατί όχι και μια μονάδα παραγωγής;»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον υποδεχθήκαμε την απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού Tesla, σχετικά με την ίδρυση τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στην Ελλάδα. Η Tesla, γνωστή για τα επιτεύγματά της στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και για τη συμβολή της στην ανάπτυξη άλλων προϊόντων ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και μπαταρίες, επέλεξε το Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η έρευνα που θα γίνεται στο συγκεκριμένο τμήμα αφορά στον σχεδιασμό ηλεκτρικών κινητήρων, ενώ θα απασχοληθούν σε αυτό Έλληνες μηχανικοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και άλλοι που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό. Δημιουργούνται, με τον τρόπο αυτό, δυνατότητες για σημαντικές ερευνητικές και αναπτυξιακές συνεργασίες, τόσο για τις ερευνητικές ομάδες του ίδιου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», όσο και για τις τριάντα και πλέον εταιρείες καινοτομίας που ήδη λειτουργούν στο Πάρκο. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις εκπροσώπου της Tesla ότι «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό ταλέντο και τεχνικά πανεπιστήμια, προσφέροντας προσαρμοσμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες για την τεχνολογία των ηλεκτρικών κινητήρων».

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι, μέσα στο 2017, η Tesla αναζητούσε χώρα με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, για να εγκαταστήσει τη δεύτερη γραμμή παραγωγής της στην Ευρώπη. Τελικά η εταιρεία επέλεξε την Ολλανδία, όχι λόγω του χαμηλού κόστους ή της ηλιοφάνειας, αλλά για την ταχύτητα στις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις, καθώς και για το σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν επίσης προσπαθήσει να τραβήξουν το ενδιαφέρον της Tesla για επενδύσεις, υποδεικνύοντας μάλιστα συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Η Ελλάδα, αν και κατέχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της αυξημένης ηλιοφάνειας, όντας πολύ σημαντικό λόγω της φύσης των προϊόντων που αναπτύσσει η συγκεκριμένη εταιρεία, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, αδύναμη να προσελκύσει μια τέτοια σημαντική επένδυση.

Όσο ευχάριστη λοιπόν και αν είναι η είδηση της ίδρυσης του συγκεκριμένου τμήματος της Tesla στην Ελλάδα, δε μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε γιατί η χώρα μας πρέπει να βασίζεται, κάθε φορά, σε μεμονωμένες κινήσεις στελεχών των εταιρειών, αντί να φροντίσει να δημιουργήσει, εκ των προτέρων, τα πραγματικά κίνητρα και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τέτοιου είδους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας μάλιστα την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του επιστημονικού δυναμικού της.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιους λόγους πιστεύετε ότι οφείλεται ο χαμηλός βαθμός προσέλκυσης επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα; Σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε προχωρήσει και προτίθεστε να αναλάβατε για την προσέλκυση παρόμοιων, επενδύσεων;

2) Σκοπεύετε, με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, να προτείνετε στην Tesla ή σε άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής στην ελληνική επικράτεια;

3) Τι χρειάζεται μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας για να αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα; Πόσες και ποιές άδειες απαιτούνται, ώστε μια αντίστοιχη εταιρεία να αναπτύξει παραγωγικές δραστηριότητες στη χώρα;

4) Εξετάζετε τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να εγκατασταθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, προς όφελος του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών
Σπύρος Λυκούδης – Α’ Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos