17 Νοέμβρηεπίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματά του

του Μανόλη Μακράκη*

Σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός μαστίζεται από τα ανελέητα κτυπήματα μιας βάρβαρης και ανάλγητης πολιτικής η επαναφορά στη συλλογική μνήμη των αξιών και των αρχών –ψωμί, παιδεία, ελευθερία- για τις οποίες αγωνίστηκαν οι νέοι μας στο Πολυτεχνείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Περισσότερη αξία όμως έχει σ’ αυτούς τους καιρούς, η γνωστοποίηση των γεγονότων, των ένδοξων σελίδων που έγραψαν οι φοιτητές, στη νέα μας γενιά η οποία έχει ανάγκη ενίσχυσης με αντισώματα απέναντι στις σύγχρονες επιδημίες των φασιστικών οργανώσεων -νοσταλγών  τυράννων, νοσταλγών ανιστόρητων που ολένα και πολλαπλασιάζονται.

Ένα τέτοιο γεγονός καλλιέργειας & ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης είναι το Πολυτεχνείο με τα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματά του.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω διοργανώσαμε στο Δημοτικό σχολείο Ελούντας την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου γιορτή τιμής και μνήμης στους Αγωνιστές της Δημοκρατίας. Εξ’ άλλου πάντα κατά τις εθνικές γιορτές, το σχολείο μας συμμετέχει με εορτασμούς καλλιεργώντας & ενισχύοντας τη συλλογική μνήμη.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με ομιλία του Δ/ντή του σχολείου για τα γεγονότα και το νόημα της επετείου. Για τους νεκρούς που περιφρόνησαν τα τάνκς της χούντας των συνταγματαρχών και αγωνίστηκαν για να έρθει η δημοκρατία στη χώρα μας. Στέλνοντας με την κορυφαία αντιδικτατορική τους πράξη ένα μήνυμα ελπίδας και δύναμης για τον ελληνικό λαό που στέναζε κάτω από τις μπότες της χούντας των δικτατορίσκων.

Στη συνέχεια της γιορτής, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Ε΄ τάξης,  διαβάστηκαν κείμενα για το χρονικό των ημερών και απαγγέλθηκαν ποιήματα για το Πολυτεχνείο, ενώ η χορωδία απέδωσε θαυμάσια αγωνιστικά τραγούδια : ο δρόμος, το χελιδόνι, πάλης ξεκίνημα, ξαστεριά, ο στρατιώτης, τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο.

Ακολούθησε μικρής διάρκειας θεατρική παράσταση  με τίτλο « εμένα με νοιάζει »  εμπνευσμένη από τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973 : Δυο παιδιά γυρνώντας από το Πολυτεχνείο, εξιστορούν στους γονείς του όσα δραματικά είδαν και έζησαν. Καυτηριάζουν την αδιαφορία, κυρίως όμως τα φαινόμενα της βίας και της απανθρωπιάς εξηγούν στους αρχικά δύσπιστους γονείς τους την απέχθειά τους στην τυραννία και στο άδικο στέλνοντας το μήνυμα της ενεργούς συμμετοχής και της αγωνιστικότητας για την ανατροπή κάθε τυραννίας.

Η γιορτή περατώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Την επιμέλεια της επιτυχημένης γιορτής είχε η δασκάλα Μαυρικάκη Κατερίνα, ενώ τη επιμέλεια της χορωδίας η εκπ/κός μουσικής Απαλάκη Μαρία. Πανάξιες και οι δύο ευφήμου μνείας.

Στους τωρινούς δύσθερους & δυσχείμερρους καιρούς, ο αγώνας των φοιτητών για την ανατροπή της χούντας αποτελεί για όλους μας πολύτιμη παρακαταθήκη. Έμπνευσης και καθοδήγησης, πρόσκλησης και πρόκλησης για να ορθώσουμε ανάστημα, μ’ ενότητα κι αγώνα ενάντια σε κάθε τυραννία με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκδηλώνεται. Σε κάθε τυραννία που κατεδαφίζει όνειρα, ισοπεδώνει ελπίδες & αφανίζει το μέλλον μας.

 

 

* ο Μανόλης Μακράκης είναι Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου  Ελούντας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos