η αφίσσα της εκδήλωσηςΟ Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια του “Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου”, διοργανώνει την Κυριακή 10/5/2009 στο Κινηματοθέατρο ΡΕΞ,  στις 11.00 πμ διάλεξη με θέμα : “Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν – Ένα ταξίδι χωρίς τέλος”.
Ομιλητής, θα είναι ο κος Διονύσης Σιμόπουλος – Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
Θα προλογίσει, ο κος Ιωσήφ Παπαδάκης – Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής, Τομέα Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής, Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Πρόκειται για μια ιστορία με σκηνικό το Σύμπαν, ηθοποιούς τα φαινόμενα του ουρανού και πλοκή την ιστορία της φύσης. Μια ιστορία γεμάτη περιπέτειες, θριάμβους και απογοητεύσεις. Μια ιστορία που άρχισε πριν από χιλιάδες χρόνια όταν τα μάτια μας, περιορισμένα να βλέπουν τα λαμπρότερα μόνο άστρα της νύχτας, ήταν τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διαθέταμε. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε καθόλου από το να αναρωτιόμαστε και να στοχαζόμαστε για όλα όσα βλέπαμε γύρω μας. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι είμαστε αστράνθρωποι που δημιουργήθηκαν από αστρόσκονη, αλλά ταυτόχρονα είμαστε προικισμένοι και με την ικανότητα να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε και να διερωτόμαστε. Είναι η μοίρα μας, και ίσως ο σκοπός μας, να αναπτυσσόμαστε και να προοδεύουμε μόνο καθώς επιδιώκουμε να μάθουμε και να δώσουμε έννοια και σημασία στο Σύμπαν στο οποίο ανήκουμε, σε μία ατέρμονη ίσως προσπάθεια ερευνών. Όπως έλεγε, άλλωστε, κι ο Αριστοτέλης, οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας περίεργα όντα. Είναι αυτό που μας κάνει να ρωτάμε τις ερωτήσεις, που μας κάνει κυνηγούς της γνώσης, πειραματιστές και εξερευνητές. Γι’ αυτό και ο σημερινός επιστήμονας όταν κοιτάζει τ’ άστρα από τη Γη, δεν αντικρίζει έναν εχθρικό και άδειο κόσμο. Βλέπει αντίθετα, την υπόσχεση ενός πανέμορφου ταξιδιού προς την Ιθάκη των γνώσεων. Ενός ταξιδιού χωρίς τέλος.

 

Διονύσης ΣιμόπουλοςΔιονύσης Π. Σιμόπουλος, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος άρχισε την καριέρα του στην Αστρονομική Επιμόρφωση πριν από 40 χρόνια (1967) και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ (Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα, 1969-1973) και στην Ελλάδα (Ίδρυμα Ευγενίδου, από το 1973). Με κύριο στόχο του τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση (όπως «Κόκκινοι Γίγαντες-Άσπροι Νάνοι», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», κλπ), πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, και έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σ’ ολόκληρη τη χώρα. Έχει συγγράψει επίσης τα σενάρια δύο σειρών (54 βιντεομαθήματα) αστρονομίας και αστροναυτικής (ΥΠΕΠΘ), μία σειρά 6 βιβλίων για νέους με γενικό τίτλο «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» (Εκδόσεις Ερευνητές), μία σειρά 14 βιβλίων Αστρονομίας για τις παραστάσεις του Ψηφιακού Πλανηταρίου (Ίδρυμα Ευγενίδου), μία σειρά τεσσάρων CD-ROM αστρονομίας (ΔΟΛ), και έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης, μεταξύ άλλων, του Έθνους της Κυριακής (1993-σήμερα) και του περιοδικού ΓΕΩτρόπιο (Ελευθεροτυπίας, 2000-σήμερα). Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2007), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2007), Fellow της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos