Θεόδωρος Πάγκαλος, με τον αντιδήμαρχο Σπύρο Τσικαλουδάκη«Ελλάδα – Τουρκία: Χθες- Σήμερα- Αύριο», ήταν ίσως το πλέον ενδιαφέρον μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Ιεράπετρας και λόγω του θέματος, αλλά κυρίως λόγω του διδάσκοντα: του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ενός ανθρώπου, που γνωρίζει καλά το θέμα λόγω της θέσης του ως Υπουργού Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Πα.Σο.Κ.. Και πέρα από συμφωνούμε ή όχι με τις απόψεις του, μια διάλεξη του Θεόδωρου Πάγκαλου είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον γεγονός. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ξεκίνησε μιλώντας για τη βασικά μεγέθη της Τουρκίας, αλλά κυρίως για τις λογικές που επικρατούν στο συγκεκριμένο κράτος, τηρώντας τις αποστάσεις που του δίδει η χρονική διαφορά από την εποχή της Υπουργίας του, είπε και πράγματα που συνήθως δεν λέγονται εύκολα, ή απλά δεν αναφέρθηκαν στο παρελθόν.

Υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στη περίπτωση της κρίσης στα Ύμια διότι, όπως είπε, το ζητούμενο ήταν η εκτόνωση της κρίσης, διότι το ναυτικό μας δεν ήταν σε θέση να διεξαγάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας σε αντίθεση με τους Τούρκους που ήταν πανέτοιμοι. Με τη πάροδο του χρόνου μάθαμε, είπε, ότι και οι Τούρκοι απεύχονταν την σύγκρουση, αλλά τότε δεν το γνωρίζαμε, καταλογίζοντας παράλληλα βαριές ευθύνες στον ναύαρχο Λυμπέρη.

Για την υπόθεση των μειονοτήτων στη βόρεια Ελλάδα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος μας είπε ότι επί Πα.Σο.Κ., βγήκε η μπάρα από το δρόμο προς τα Πομακοχώρια και έγιναν τα πρώτα νηπιαγωγεία που τα παιδιά διδάχτηκαν για πρώτη φορά Ελληνικά.

ένα μέρος του ακροατηρίου, δημοτική αρχή ΙεράπετραςΕπίσης απάντησε σε αρκετά ερωτήματα ανάμεσα στα οποία και για την υπόθεση Οτζαλάν, όπου μας είπε ότι το ζητούμενο ήταν να φύγει από την Ελλάδα. Καθ’ οδόν προς τη νότια Αφρική και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, απήχθη από τη πρεσβεία μας από τη CIA και τη Mossad και παραδόθηκε στους Τούρκους.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο Θεόδωρος Πάγκαλος θεωρεί ότι μόνο η καλυτέρευση των συνθηκών ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Τουρκία μπορεί να εκτονώσει τη κατάσταση και προς αυτή τη κατεύθυνση θα είναι θετική η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει μακρινό αφού η νοοτροπίες του κράτους ή του βαθέως κράτους, δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη.

Το «μάθημα», παρακολούθησε αρκετός κόσμος μαζί και η ηγεσία του δήμου Ιεράπετρας, ο Νομάρχης Λασιθίου, καθώς και στελέχη του Πα.Σο.Κ., όπως ο Νίκος Κοκκίνης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos