Από πρόσφατη τουριστική έκθεσηΟ προβληματισμός τα τελευταία χρόνια, γύρω από το μείζον ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας, έχει καταδείξει ένα σημαντικότατο έλλειμμα σε επίπεδο συστηματικής καταγραφής επίκαιρων στατιστικών στοιχείων, από την αξιολόγηση των οποίων θα έπρεπε, λογικά, να εξαρτάται ο εκάστοτε ανασχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης. Για την αντιμετώπιση του παραπάνω (που όπως φαίνεται δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για τη χώρα μας), το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας / Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού υπέβαλαν τον Δεκέμβρη του 2009 πρόταση με θέμα τη «Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε Κύπρο και Κρήτη».

Η πρόταση, που κυοφορούνταν εδώ και αρκετά χρόνια στους κύκλους των υπευθύνων των δύο φορέων, οριστικοποιήθηκε μετά από μια συστηματική συνεργασία και εντατικές συζητήσεις μεταξύ τους και με αφορμή την προκήρυξη του «Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» που χρηματοδοτεί, κατά προτεραιότητα, καινοτόμες πρωτοβουλίες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Το ΠΑΡΑ.ΤΟΥΡΙΣΜ. (ακρώνυμο του έργου) στοχεύει στη δημιουργία δύο μόνιμων και ταυτόχρονα δυναμικών μηχανισμών (δομών) συγκέντρωσης, αξιολόγησης και αξιοποίησης στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών που θα είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων με θέματα τουρισμού (φορέων, επιχειρηματιών κ.ά.).

Με άλλα λόγια, τα προτεινόμενα Παρατηρητήρια Τουρισμού Κρήτης και Κύπρου φιλοδοξούν να αποτελέσουν τους μηχανισμούς καταγραφής της πλήρους και, κυρίως, επίκαιρης εικόνας όλων των παραμέτρων του τουριστικού τομέα, ενώ θα μπορούν να μελετούν προηγούμενα στατιστικά δεδομένα, καθώς και σύγχρονες τάσεις και προβλέψεις έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν να μπορεί να προσαρμόζεται διαρκώς στις εκάστοτε συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι που θα διέπουν τη λειτουργία των δύο Παρατηρητηρίων Τουρισμού είναι α) η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, β) η καθιέρωσή τους ως σημεία αναφοράς και συντονισμού των φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό, γ) η μεταφορά τεχνογνωσίας και η διάχυση καλών πρακτικών μεταξύ των τουριστικών φορέων, δ) η υποστήριξη των φορέων λήψης αποφάσεων σε θέματα που αφορούν στο στρατηγικό τουριστικό σχεδιασμό και ανάπτυξη κ.λπ.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας / Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχουν σκοπό να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή που γίνεται μέσα από το παρόν διακρατικό πρόγραμμα (τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2010) αλλά και ανεξάρτητα από αυτό, επενδύοντας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos