DSCN4071Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο ταξίδι (27-29 Ιουνίου) μαθητών Λυκείου από την Κρήτη στις Βρυξέλλες και η επίσκεψή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Σταυρακάκη.

Στο ταξίδι συμμετείχαν 51 μαθητές και μαθήτριες από την Κρήτη, από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, το ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού, Το ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας και Γουβών και το 2ο, 3ο και 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου.

Στόχος του ταξιδιού ήταν να δοθεί στους Έλληνες εφήβους η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον τρόπο λειτουργίας τους, ειδικά σήμερα, που είναι καθολική η συνειδητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης για τον τρόπο που οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Η επιλογή των μαθητών έγινε με κλήρωση μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στο διαδικτυακό παιχνίδι γνώσεων “Ταξίδι στην Ευρώπη” που φιλοξενήθηκε στις ιστοσελίδες των δύο Ευρωβουλευτών. Υπενθυμίζουμε ότι στο παιχνίδι καταγράφηκαν 1000 περίπου συμμετοχές από 755  μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε 40 Λύκεια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο την 1η Απριλίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μαθητές και συνοδοί συναντήθηκαν και συνομίλησαν με την Επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, καθώς και τον κ. Παπακωνσταντίνου, μέλος του γραφείου της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για θέματα  Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για βασικές διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους εκπροσώπους της Επιτροπής, κυρίως για θέματα που αφορούν το μέλλον τους, για το οποίο, όπως τόνισαν και τα παιδιά “είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι για το αύριο, το δικό μας και του τόπου μας.

Η Επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου τόνισε, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της συμμετοχής των νέων στα προγράμματα που προσφέρονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεκινώντας από τα σχολεία αλλά και μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας των νέων, τα οποία βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Όπως σημείωσε η Επίτροπος, “η διατήρηση της πολυγλωσσίας και της πολυ-πολιτισμικότητας της Ένωσης θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος όλων μας“.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκπροσωπώντας τη Μαρία Δαμανάκη, εξήγησε στα παιδιά τα θέματα του χαρτοφυλακίου που χειρίζεται η Επίτροπος, θέματα δηλαδή που αφορούν την πολιτική Θαλάσσιων Μεταφορών και Αλιείας.

Δεν θα μπορούσε βέβαια, από ένα εφηβικό ταξίδι, να λείπουν οι ευκαιρίες ψυχαγωγίας. Μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν τουριστικά αξιοθέατα της πόλης των Βρυξελλών καθώς και το ευρωπαϊκό χωριό “Bruparc“, όπου φιλοξενείται το Mini Europe και είχαν την ευκαιρία μιας πρωτότυπης περιήγησης σε μνημεία της Ευρώπης.

Τέλος, στα πλαίσια της επίσκεψης οι μαθητές έλαβαν μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή, που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του ΕΚ, με θέμα “Το Μέλλον της Ευρώπης”. Παρόντες και συνομιλητές των εφήβων ήσαν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης και Σπύρος Δανέλλης καθώς και η Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εκπομπή θα μεταδοθεί διακαναλικά στην Ελληνική Περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες. Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής συζήτησης οι Ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν, κυρίως, στην σημερινή κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρωζώνη και στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις προς τους Ευρωβουλευτές.

Ο Σπύρος Δανέλλης δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είναι πολύ σημαντικό οι σημερινοί έφηβοι και αυριανοί πολίτες, Έλληνες και ταυτόχρονα Ευρωπαίοι, να γνωρίζουν τι είναι και πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί αυτό αποτελεί τη φωνή της αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ, το χωνευτήρι των εθνικών πολιτικών. Σήμερα, που η χώρα μας περνά την πιο δύσκολη φάση των τελευταίων χρόνων, η ενεργοποίηση των νέων, που θα σηκώσουν σε μεγάλο βαθμό το βάρος της κρίσης, και η επένδυση στο άνοιγμα των οριζόντων και στην εκπαίδευσή τους  είναι πολιτική μας υποχρέωση. Και όλοι μας, και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αντιληφθούμε πως η έξοδος από την κρίση απαιτεί ουσιαστική Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Να περάσουμε από το διακυβερνητικό χαρακτήρα της Ένωσης, στον κοινοτικό, απομακρυνόμενοι από τους επικίνδυνους εθνικούς εγωισμούς. Οι βασικές αρχές και αξίες, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή πολιτική“.

Ο Γιώργος Σταυρακάκης τόνισε: “Πιστεύω ότι μέσα από την επίσκεψη αυτή οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τον καθοριστικό τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών σε όποια γωνιά της Ευρώπης και αν ζούνε. Ιδιαίτερα για τους νέους, που κρατάνε στα χέρια τους το αύριο της Ευρώπης, η ΕΕ έχει αναπτύξει και έχει επενδύσει σε σειρά προγραμμάτων που σχετίζονται με την κινητικότητα τους, τις ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών, την αδελφοποίηση σχολείων, τη δια βίου μάθηση, τη διευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία Πανεπιστημίων Εμείς αυτό που κάνουμε στο πλαίσιο του έργου μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να διεκδικούμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σχετικά με τον προγραμματισμό, την καλή προετοιμασία, την ικανή χρηματοδότηση και την εξέλιξη αυτών των προγραμμάτων ώστε να ενισχύσουμε τις προοπτικές  για ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον για τα νέα παιδιά που αποτελούν τη σημαντικότερη  επένδυση  που μπορούμε να κάνουμε για το αύριο“.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos