antagonistikotia1«Πιστεύω ότι είναι χρέος όλων μας, πολιτείας, επιχειρηματιών, εργαζομένων και κάθε πολίτη ξεχωριστά να κερδίσουμε μαζί αυτόν τον πόλεμο. Να προωθήσουμε μια νέα επιχειρηματικότητα και να χτίσουμε σύγχρονες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο, θέσεις εργασίας και δυναμική προοπτική για μια σύγχρονη ανταγωνιστική Ελλάδα», υπογράμμισε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα κ. Μανώλης Πατεράκης στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (1/10) στον χώρο εκδηλώσεων του Εκθεσιακού Κέντρου Γουρνών στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 9ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Κρήτης με την παρουσία του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΑΝ ΙΙ κ. Κώστα Κοκκινογλήτη και του  Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Αντιπροέδρου της Αναπτυξιακής Κρήτης κ. Βαγγέλη Καρκανάκη. Η ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, είχε ως  θέμα «Η Ανταγωνιστικότητα στις νέες συνθήκες».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Γιάννης Πατεράκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συν/κών Τραπεζών κ. Νίκος Μυρτάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Κωνσταντίνου.

Στην ημερίδα ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στα αίτια της ύφεσης λέγοντας:
H πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας.
Το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια που στηρίχθηκε κυρίως στην συνεχή αύξηση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο του.
Επί σειρά ετών, σπαταλήσαμε ιδιωτικό και δημόσιο χρήμα για επενδύσεις χωρίς μέλλον, θεωρώντας ότι μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για πάντα. Ένας ιδιότυπος προστατευτισμός που δεν προετοίμαζε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Να ασχοληθούν δηλαδή με την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα.
Στην κοινωνική συνείδηση οι έννοιες κέρδος και επιχειρηματικότητα κουβαλούσαν το βάρος της ενοχής. Η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα της διαφθοράς έφτασαν σε αδιανόητα επίπεδα για χώρα της ευρωζώνης.
Το Μνημόνιο αποτελεί ένα αναγκαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σκληρής  δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής και προβλέπει δεσμεύσεις σε στόχους, πολιτικές και χρονοδιαγράμματα.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι το θεμέλιο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης με την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Η δυσμενής αυτή συγκυρία αποτελεί για τη χώρα μας και μία πρωτοφανή ευκαιρία.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε για πάντα τις παθογένειες του κράτους και της οικονομίας.

Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν τολμήσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια, δέσμιοι

  • του πολιτικού κόστους,
  • των πελατειακών σχέσεων
  • των συντεχνιακών συμφερόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα σε ένα πρότυπο ανάπτυξης για την χώρα τονίζοντας:

Το νέο πρότυπο ανάπτυξης θα στηριχθεί στην οικονομία της γνώσης και της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η νέα ευημερία θα προκύψει από

  • την απελευθέρωση των αγορών και τόνωση του ανταγωνισμού
  • την στόχευση των επενδύσεων στην καινοτομία, στο περιβάλλον και στις υποδομές
  • την ενίσχυση των εξαγωγών

Η επιτυχία της επιχείρησης, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, έρχεται μόνο από την άσκηση υγιούς επιχειρηματικότητας που βασίζεται σε :

  • Πρωτότυπες ιδέες
  • Καλή αντίληψη των τάσεων της αγοράς, εγχώριας και διεθνούς
  • Όραμα και στρατηγική κατεύθυνση
  • Επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα

Αναφερόμενος στον ρόλο του υπουργείου καθώς και του ΕΠΑΝ ΙΙ ο κ. Πατεράκης έκανε αναλυτική αναφορά στα προγράμματα του ΕΠΑΝ ΙΙ καθώς και στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χρυσοχοΐδη αναφέροντας:

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναγνωρίζοντας τον θεμελιώδη ρόλο των ΜΜΕ, την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση επιβίωσής τους μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της ύφεσης παίρνει πρωτοβουλίες να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τη διπλή πρόκληση τόσο της ανάγκης επιβίωσης με ζεστό χρήμα όσο και τη στροφή της επιχειρηματικότητας σε παραγωγικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, ως απάντηση στην κρίση, είναι η ίδρυση και ενεργοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Με δήλωση του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη το ΤΕΜΠΜΕ μετατρέπεται σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)

  • Θα είναι και επενδυτικό ταμείο και εγγυήσεων
  • Θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο
  • Εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις ή συνδυασμό των παραπάνω

επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοιχτούς διαγωνισμούς

Ενεργοποιούνται :

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας με πόρους 460 εκ. ευρώ (δ 1,4 δις. χ3)

Το JEREMIE με συνολικούς πόρους 250 εκ. ευρώ (δ 500εκ. χ2)

Το JESSICA με συνολικούς πόρους 258 εκ. ευρώ

Το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ με συνολικούς πόρους 396 εκ. ευρώ (200 εκ. γιά δάνεια και 200 εκ. για επιχορηγήσεις) (ε 800 εκ. χ3)

Τα ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ

Το ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (με Υπ. Απασχόλησης)

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ και των 5 ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, διοχετεύονται ή δρομολογούνται σημαντικοί πόροι για τη χρηματοδότηση δράσεων

Εντός του 2010 διοχετεύονται ή δρομολογούνται στην αγορά από προκηρύξεις που έκλεισαν γύρω στο 1 δις. ευρώ

  • 200 εκ. ευρώ για τη δράση «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες»
  • 15 εκ. ευρώ για τη δράση «Ε & Υ Νέες Προοπτικές» (22/11)

Θα προκηρυχθούν (εντός του 2010)

  • 30 εκ. ευρώ για τη δράση «Πράσινος τουρισμός» και 28 εκ. ευρώ για τη δράση «Εναλλακτικός Τουρισμός»
  • 42 εκ. ευρώ για Βελτίωση Υποδομών (Παλαιές και νέες ΒΕΠΕ)

30 εκ. ευρώ για δράσεις Εξωστρέφειας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos