Ένα νέο Τουριστικό προϊόν σε τόπους που μυρίζουν λεμονανθό θυμάρι και φασκόμηλο
Τα Περιβαλλοντικά μονοπάτια τα υπάρχοντα ξέφωτα στα κράσπεδα του Δάσους και ένα δίκτυο Δασοδρόμων ….

Μια Συντονισμένη Συλλογική και προσεκτικά μελετημένη προσπάθεια για τον βιώσιμο Τουρισμό στα λιγότερο ανεπτυγμένα διαμερίσματα στον Δήμο Αγ. Νικολάου, θα πρέπει να λάβει υπόψη τα παρακάτω στοιχεία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των επισκεπτών στο νομό Λασιθίου και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Αγ. Νικολάου ωστόσο τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν ότι:

Δεν συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και διεύρυνσης ή επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα μεγάλη πίεση στις υποδομές και στο περιβάλλον.

Ήταν κυρίως συγκυριακή λόγω δυσμενών γεωπολιτικών συνθηκών των γειτονικών αγορών. Αν εκλείψουν οι λόγοι αυτοί το τουριστικό μας προϊόν μάλλον θα αντιμετωπίσει κινδύνους.

Για το έτος 2016 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 8%, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6,5 % και η κατά κεφαλή δαπάνη από 540 € μειώθηκε στα 471€. Ο Τουρισμός εμφανίζεται να έχει πολύ ισχυρό ρόλο στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της νήσου.

Το σημερινό μοντέλο του μαζικού τουρισμού έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μικρή διάρκεια τουριστικής περιόδου, περιορισμένη δυνατότητα αύξησης των εσόδων, περιορισμένη αξιοποίηση των ντόπιων προϊόντων και ισχυρούς ανταγωνιστές στην εγγύς μεσογειακή λεκάνη.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι: α) Οφείλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στο branding του κύριου προϊόντος μας, του τουρισμού ενισχύοντας τις υφιστάμενες προσπάθειες. β) Να εργαστούμε για ένα νέο Τουριστικό προιόν σε χωρικές ενότητες του Δήμου μας που εμφανίζουν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είναι π.χ η χωρική ενότητα Καλό Χωριό.-Πρίνα –  Κριτσά – Κρούστας (Ολες οι Χωρικές Ενώτητες είναι κατάλληλες για τέτοιες δραστηριότητες).

Η διαπιστωμένη ποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος, οι εξαιρετικές βιοκλιματικές συνθήκες, η ιστορική πολιτισμικότητα και η ισχυρή παράδοση αποτελούν ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας που θεωρείται από τις πιο όμορφες της Κρήτης και της Μεσογείου.

Ο Αστικός αλλά κυρίως ο Αγροδασικός χώρος της περιοχής μας συγκροτείται από Χωρικές Ενότητες επαρκώς διατηρημένες (με όρους ισορροπίας και αρμονίας), οι οποίες είναι φυσικά αποθέματα βιολογικής ποικιλότητας και πεδία διερεύνησης νέων πολιτικών, ως χώροι με παραδοσιακές χρήσεις γης και τρόπους ζωής που εξελίχτηκαν αρμονικά με τη φύση.

Αυτές οι Χωρικές Ενότητες στην Ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή Ένωση για παράδειγμα, είναι σπάνιες και να θέλουν δεν μπορούν να τις δημιουργήσουν εκ νέου χωρίς υψηλό κόστος.

Δύο δεκαετίες πριν οι ασχολούμενοι με την μελέτη του τουριστικού κλάδου έψαχναν να βρουν αλληλεπιδράσεις, συσχετίσεις και συνέργειες για να αποδείξουν ότι υπάρχουν δεσμοί ανάμεσα στον τουρισμό και το περιβάλλον.

Οι Φορείς του Τουρισμού (Υπουργείο Τουρισμού, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιχειρηματίες του κλάδου, Σωματεία Εργαζομένων, Επιμελητήρια, Σύλλογοι και Ενεργοί Πολίτες όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι μια ανθηρή Τουριστική βιομηχανία εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον (ισχυρό και αποτελεσματικό θεσμικό πλέγμα προστασίας και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου) και συζητούν για τουριστική ανάπτυξη, που προωθεί μορφές «περιβαλλοντικά συνετού τουρισμού που δεν βλάπτει τα φυσικά αποθέματα».

Με βάση τα παραπάνω οι Στόχοι ενός νέου σχεδίου για τον θεματικό τουρισμό προτείνεται να είναι:

α) Η ένταξη των Ιδιαίτερων Χωρικών Ενοτήτων και του τοπίου στην πολεοδομική και χωροταξική κλίμακα και σε όλες τις τομεακές πολιτικές κι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει άξονα της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της νέας Δημοτικής Αρχής.

β) Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Παράκτιου Χώρου (ΟΔΠΧ) ως προγραμματικό πλαίσιο αναφοράς για τον Στρατηγικό μας σχεδιασμό.

γ) Την ενσωμάτωση των νέων τάσεων για την ενοποίηση του Αστικού και του Αγροδασικού χώρου στα πλαίσια μιας Στρατηγικής Ανάπτυξης Βιώσιμου Τουρισμού στις Νησιωτικές Περιοχές που ήδη έχει ενταχθεί στα εργαλεία σχεδιασμού σε άλλες πόλις της Κρήτης (π.χ ΧΑΝΙΑ).

Σ αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να δούμε και μια Διαχειριστική Μελέτη Οργάνωσης της Δασικής Αναψυχής και οικοτουριστικής αξιοποίησης του περιαστικού Δασικού Συμπλέγματος Αγ. Νικολάου Καλού Χωριού Κριτσάς Κρούστα.

Τα Περιβαλλοντικά μονοπάτια τα υπάρχοντα ξέφωτα στα κράσπεδα του Δάσους και ένα δίκτυο Δασοδρόμων με την κατάλληλη σήμανση θα δώσουν ιδιαίτερη ώθηση στον Φυσιολατρικό και στον Τουρισμό Ανακάλυψης Περιβάλλοντος Χώρου και θα αποτελέσει τόπο ηρεμίας και καταφυγής τόσο των ντόπιων κατοίκων όσο και των ξένων επισκεπτών.

δ) Εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας τουριστικών προορισμών (παραλίες Βούλισμα, Αγ. Παντελεήμονας, Καραβοστάσι, παραλίες Αγ. Νικολάου, Ελούντας) με έμφαση την ικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών-τουριστών. Στους τουριστικούς προορισμούς που δέχονται υψηλά φορτία θα πρέπει να υπάρχει και Μελέτη Διαχείρισης των Επισκεπτών και ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης και άμεσης ενημέρωσης μέσω της Δημοφιλούς πλατφόρμας Χάρτες της Google ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΞΕΝΑΓΟΣ.

ε) Τον Επανασχεδιασμό και την βελτιστοποίηση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος Επαρχιακού Οδικού Δικτύου με στόχο την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και βελτίωση των συνθηκών ενοποίησης του Αστικού με τον Αγροδασικό χώρο.

στ) Η συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διαφοροποίηση των ομάδων επισκεπτών και το σημαντικότερο να διαχυθεί η οικονομική ωφέλεια και σε άλλες ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες οι κτηνοτρόφοι (στυλοβάτες του αγροοικοσυστήματος) και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Έτσι θα πρέπει φορείς και επιχειρηματίες, να προωθήσουν την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού ή εναλλακτικών, συμβατών με το περιβάλλον, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, να διευρύνουν την τουριστική περίοδο και να δημιουργήσουν νέα τουριστικά προϊόντα, που ανταποκρίνονται στην τουριστική ζήτηση και επηρεάζονται λιγότερο από τις διεθνείς συγκυρίες.

Είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστούν τα Target Group:

Αγροτοτουρισμός. Ενίσχυση του Αγροτοτουρισμού με περιβαλλοντικά μονοπάτια, επιλογή και σήμανση φυσιολατρικών διαδρομών, γαστρονομία κ.λ.π.

Ναυταθλητισμός με Δημιουργία σύγχρονου ναυταθλητικού κέντρου στο Καλό Χωριό, Σέρφινγκ, Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (αν βρεθεί χώρος κατάλληλος και λάβει τις αναγκαίες περιβαλλοντικές εγκρίσεις). Μηχανοκίνητος Αθλητισμός. Δημιουργία πίστας Μοτο Κρος με προδιαγραφές Πανελλήνιου Πρωταθλήματος.

Θρησκευτικός  Αρχαιολογικός, Φυσιολατρικός και Ορειβατικός Τουρισμός (Ορειβατικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου)  Ενίσχυση Αναρριχητικού Πάρκου Πέζας.

Ο Δήμος μπορεί να δράσει αποτελεσματικά για την βελτίωση της Εικόνας του Τουριστικού προιόντος στους ανεπτυγμένους και κορεσμένους προορισμούς αλλά μπορεί να θέσει και τις βάσεις για την δημιουργία του νέου τουριστικού προϊόντος.  Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ευκαιριών για επενδύσεις σε νέες μορφές τουρισμού.

Το σχέδιο αυτό (όπως θα οριστικοποιηθεί με την συμβολή όλων των φορέων) θα βοηθήσει στην δημιουργία ενός νέου Τουριστικού Προϊόντος που:

Θα είναι συμβατό με Παγκόσμιο Κώδικα Ηθικών Αρχών για τον Τουρισµό (1999). Και την  Ευρωπαϊκή σύμβαση του Τοπίου που θεωρεί το τοπίο ως «σημαντικό μέρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και το αναγνωρίζει ως «ένα σημείο κλειδί για την ατομική και κοινωνική ευημερία» (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2000).

Θα βοηθήσει στην διάχυση των ωφελειών από τον Τουρισμό και σε άλλες κοινωνικές ομάδες όπως οι Αγρότες οι Κτηνοτρόφοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου που μαραζώνει 

Γιώργος  Χ. Μαργιολάκης

Μελετητής Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών

έργων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos