Κοινόχρηστος Χώρος Νοσοκομείου
ο χώρος ανατολικά του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Με την ιδιότητα του Πολίτη αλλά και στο βαθμό που δικαιούμαι, όσο μπορώ, ως πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, θέλω να ενημερώσω για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά την Πόλη του Αγίου Νικολάου. Αφορμή είναι μια σημαντική εξέλιξη από το Πράσινο Ταμείο που ανακοίνωσε ένα Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Απαλλοτρίωση Κοινόχρηστων Χώρων από τους Δήμους.

Θεωρώ ότι δίδεται η δυνατότητα στο Δήμο Αγίου Νικολάου για την απαλλοτρίωση του Κοινόχρηστου Χώρου ανατολικά του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Του έσχατου χώρου του παλιού Σχεδίου της Πόλης, ένας κρίσιμος χώρος για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και της πόλης. Το θέμα το γνωρίζει πολύ καλά ο Δήμαρχος αλλά και οι παλιότεροι δημοτικοί Σύμβουλοι.

Χρήσιμο να ενημερωθούν και οι νεότεροι της παρούσας δημοτικής περιόδου.

1. Η συνολική επιφάνεια του κοινόχρηστου χώρου, ανατολικά του Νοσοκομείου, είναι 4.241,73 μ2. Μετά από μακρά διαδικασία και επαφές με τους ιδιοκτήτες, πήραμε την απόφαση 458/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου με την οποία καθορίστηκε η τιμή μονάδος. Το συνολικό ποσό για την απαλλοτρίωση ήταν 2.120.865,00 ευρώ.

2. Με το αριθμ πρωτ 992/18-4-2012 η Διευθύντρια του Πράσινου Ταμείου κ Μαρία Μαυρικάκη μας απάντησε στο αίτημα μας και μας ζήτησε συγκεκριμένα δικαιολογητικά για την απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου χώρου, τα οποία και αποστείλαμε.

3. Με το αριθμ πρωτ 8016/23-8-2012 του Δήμου, αποστείλαμε στο Πράσινο Ταμείο την με αριθμ 458/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου που αναφέρω ανωτέρω με την οποία καθορίστηκε η τιμή.

4. Με το αριθμ πρωτ 25885/27-11-2013 αποστείλαμε στο Πράσινο Ταμείο, τον πίνακα των δικαιούχων αποζημίωσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.

5. Με το αριθμ πρωτ 5308/23-12-2013 το Πράσινο Ταμείο μας κοινοποιεί στο Δήμο την απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός κ Μανιάτης για έγκριση χρηματοδοτικού προγράμματος του ταμείου για την απόκτηση και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων . Η πίστωση ήταν 10.765.584,80 ευρώ και στον Δήμο Αγίου Νικολάου εγκρίνεται ποσό 1.313.284,00 ευρώ για το συγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο.

6. Το Δημοτικό Συμβούλιο με το αριθμ 24/11-11-2013, αποφάσισε τη λήψη δανείου 810.945,00 ευρώ για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες πιστώσεις. Γνωρίζω ότι η τιμή δεν προσεβλήθη ενώ προχώρησε η διαδικασία για την αναγνώριση των δικαιούχων. Επίσης είχα συμφωνήσει με το Πράσινο Ταμείο ότι στο ποσό που εγκρίθηκε περιλαμβάνεται και η εισφορά των παρόδιων ιδιοκτησιών του Νοσοκομείου και του Μουσείου.

Η υπόθεση δεν ολοκληρώθηκε όπως μας απάντησε ο κ Ζερβός που ανέλαβε την 1-9-2014, για άγνωστους και ακατανόητους λόγους, ενώ είχε ολοκληρωθεί η υπόθεση.

Γι αυτό το λόγο θεωρώ σημαντική ευκαιρία για το Δήμο μας την αξιοποίηση του νέου προγράμματος που ανακοίνωσε πρόσφατα το Πράσινο Ταμείο, για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης.

Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι κατανοητό σε όλους. Μετά την απαλλοτρίωση του κοινόχρηστου στην Επιμενίδου (ελαιώνας) περίπου 8 στρεμμάτων που είχαμε ολοκληρώσει, η απαλλοτρίωση του κοινόχρηστου δίπλα στο Νοσοκομείο είναι επίσης πολύ σημαντική. Η γειτνίαση του Μουσείου, του Β΄ Δημοτικού και του Νοσοκομείου αναδεικνύει την ανάγκη του κοινόχρηστου οικοπέδου, ώστε να στηριχθεί ο δημόσιος χώρος στην περιοχή. .

Ελπίζω για τη χρησιμότητα των παραπάνω με μοναδικό στόχο την απόκτηση του κοινόχρηστου χώρου.

Ευχαριστώ

Άγιος Νικόλαος 22 Ιανουαρίου 2020
Δημήτρης Κουνενάκης
Πρώην Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos