Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά και εκδικείται, στο Γαργαδόρο !
η Μαρίνα Αγίου Νικολάου, οι επιπτώσεις και ο Γαργαδόρς

Αφού κατασκευάστηκε η μαρίνα του Αγίου Νικολάου την δεκαετία του ‘80 επί Δημαρχίας κ. Γεωργίου Χατζηδάκη, με δημοτικούς συμβούλους τον σημερινό δήμαρχο αλλά και τον επιχειρηματία που κατασκευάζει το έργο στο Γαργαδόρο,

δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα διάβρωσης της ακτής, από το παλιό ΚΤΕΛ έως και την εν λόγω παραλία του Γαργαδόρου.

Η, τότε, αντιπολίτευση στον Δήμο Αγίου Νικολάου, αν και υπερψήφισε την κατασκευή της μαρίνας, ανέφερε επακριβώς τα προβλήματα που θα δημιουργήσει η συγκεκριμένη κατασκευή (τα πρακτικά των συνεδριάσεων υπάρχουν)!

Οι πρώτες συνέπειες  μετά την κατασκευή της Μαρίνας άρχισαν να φαίνονται με την κατάρρευση του τοιχίου του γηπέδου από την πλευρά της θάλασσας, η δεύτερη συνέπεια ήταν η συνεχής διάβρωση της ακτογραμμής έως ότου ανάγκασε τον δήμο την δεκαετία ‘90 να κατασκευάσει 3 αντιαισθητικούς κυματοθραύστες, για να  προστατεύσει όχι μόνο την παραλία αλλά και τις υποδομές που υπάρχουν στην ακτογραμμή (γήπεδο, κολυμβητήριο, πλαζ ΕΟΤ, νεκροταφείο, σπίτια, καταστήματα…). Η τρίτη συνέπεια ήταν να αρχίσει να διαμορφώνεται μία νέα παραλία μπροστά στην Ακτή Νεάρχου η οποία όμως προμήνυε παράλληλα και το κλείσιμο της εισόδου της μαρίνας από τον φερτό άμμο.

Στα τέλη της δεκαετίας ‘90 προσπάθησε να φτιάξει μία νέα παραλία η εταιρεία Μαμιδάκη μπροστά από τα ξενοδοχεία Ερμής και Κοράλ. Το ίδιο σκηνικό και αντιδράσεις και τότε, ασφαλιστικά μέτρα, συμβούλιο επικρατείας κλπ. Στο τέλος η δημοτική αρχή κατανόησε ότι δεν μπορεί το πλήρως αυτό αδειοδοτημένο έργο να μείνει ημιτελές και όλο το λιμάνι με λασπόνερα. Σήμερα αυτή η παραλία αν και ελαφρός ημιτελής και αντιαισθητική, συντηρεί ανοιχτά όχι μόνα αυτά τα δύο ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης αλλά και αρκετά άλλα μικρότερα που χωρίς την παραλία θα είχαν κλείσει.

Ερχόμενοι στην δεκαετία του 2000 όπου το ξενοδοχείο Μιραμπέλλο πουλήθηκε στην εταιρία Μαμιδάκη η οποία αποφάσισε εκτός από την πλήρη ανακαίνιση του, την διαμόρφωση της παραλίας συμπεριλαμβάνοντας την κατασκευή μικρής μαρίνας. Και ενώ το συγκεκριμένο ξενοδοχείο με τους εκατοντάδες εργαζόμενους θα άνοιγε τους αμέσως επόμενους μήνες μετά από 2 χρόνια που ήταν κλειστό λόγο της ανακατασκευής, η ίδια ιδεολογική ομάδα, προσέφυγε στο συμβούλιο της επικρατείας για την ακύρωση του ημιτελούς έργου με κίνδυνο το ξενοδοχείο να μην ανοίξει, εκατοντάδες εργαζόμενοι του ξενοδοχείου να χάσουν την δουλειά τους και πολλές εταιρείες συνεργαζόμενες με το ξενοδοχείο να κλείσουν. Εν τέλει η κατασκευή ολοκληρώθηκε το ξενοδοχείο άνοιξε με τις παραλίες του διαθέσιμες για όλο τον κόσμο, κρατώντας ανοιχτά και τα παραπλήσια ξενοδοχεία. Και βέβαια πολλοί από την ομάδα που αντιδρούσαν τότε για την εν λόγο κατασκευή, απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην συγκεκριμένη παραλία τα καλοκαίρια. Σε ένα ξενοδοχείο από τα ποιο ανταγωνιστικά στην Κρήτη.

Το 2002 τα ξενοδοχεία στο καθολικό, σε συνεργασία με τον δήμο Αγίου Νικολάου εμπλούτισαν την παραλία του Καθολικού με βότσαλο θαλάσσης (υπάρχει σχετικό βίντεο στο YouTube με τίτλο  «9/8/2002 : Πρωινή  βόλτα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης» στην διεύθυνση  (https://www.youtube.com/watch?v=yP94O1PZlM). Τότε παρουσιάστηκαν δημοσιεύματα στην ΑΝΑΤΟΛΗ για την καταστροφή που θα υποστούν οι κοκωβιοί του καθολικού. Και ερχόμαστε πριν δύο χρόνια όπου τα ξενοδοχεία του καθολικού ανακαινιστήκαν και όπως ήταν φυσικό έπρεπε να αξιοποιηθεί η παραλία όπως επιβάλει όχι μόνο η τουριστική αγορά αλλά η κοινή λογική!!! Αντί αυτού παρουσιάστηκαν 150 ερασιτέχνες/χομπίστες αλιείς να απαιτούν η παραλία να διατεθεί για την ανέλκυση και καθέλκυση των σκαφών τους. Ως αποτέλεσμα ο δήμος για ψηφοθηρικούς λόγους, επέτρεψε την κατασκευή γλίστρας (αν και υπάρχει η γλίστρα της μαρίνας) ακριβώς δίπλα στην παραλία και απάνω στην στροφή του δρόμου που οδηγεί προς τα ξενοδοχεία, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το μπουρούνι, όπου εκεί το καλοκαίρι σίγουρα θα δούμε σκηνές απείρου κάλλους.

Σήμερα ως πρωτεργάτης των αντιδράσεων στον Γαργαδόρο φαίνεται ο υιός του δημάρχου που κατασκεύασε την μαρίνα και είχε ως αποτέλεσμα την διάβρωση της ακτής. Είναι ο επικεφαλής της ομάδας που πάντα παρεμβαίνουν αφού ξεκινήσει ένα  έργο και όχι από πριν για να προστατεύσουν πραγματικά το φυσικό περιβάλλον!!

Κάτι τέτοια βλέπουν στην Ελούντα οι ξενοδόχοι και φτιάχνουν τις παραλίες χωρίς άδειες, καταλαμβάνοντας ολόκληρα στρέμματα θαλάσσιας έκτασης, και βέβαια  με την απουσία της ιδεολογικής ομάδας που  μόνο στις νόμιμες αδειοδοτημένες παρεμβάσεις αντιδρά.

Σε αυτόν τον τόπο δεν αρέσουν οι τεχνητές παραλίες όπως και της Κιτροπλατείας η οποία δημιουργήθηκε με τα μπλόκα από την κατασκευή του πρώτου λιμανιού.

Με πόσα «λ» εν τέλει γράφετε η «τρέλ….α» σε αυτόν τον τόπο;

Μάλλον η λύση θα ήταν  μια και το τουριστικό λιμάνι υπολειτουργεί, να τοποθετήσει ο δήμος σε αυτό ξαπλώστρες, ομπρέλες καθώς  και βατήρες για βουτιές, για να κολυμπά ο τουρίστας, όταν δεν θα υπάρχουν  κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι. Αρκεί βέβαια τότε να υπάρχουν τουρίστες!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

ΥΓ: Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί  με την ομάδα που παρακινεί όλα αυτά πάντα μετά την έναρξη των εργασιών! Το κατασκευαστικό παρελθόν του επιχειρηματία που διαμορφώνει την παραλία του Γαργαδόρου δεν είναι και το καλύτερο για την περιοχή του Αγίου Νικολάου, επιβεβαιώνοντας εν προκειμένου την παροιμία «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα» !

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos