Το έργο σε εξέλιξη

Γαργαδώρος

Του Γιώργου Αφορδακού.

Ανυπολόγιστης έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή εξελίσσεται τώρα και μέρες στην άλλοτε πανέμορφη και μοναδική παραλία του Γαργαδώρου.

Με πρωτοφανή και απροσχημάτιστο τρόπο για στήριξη περισσότερο ιδιωτικών συμφερόντων (αντί του κοινωφελούς) με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εξαγγελία μέσω του τοπικού τύπου του ίδιου του Δημάρχου, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας καταστροφικός μη αναστρέψιμος εκβραχισμός του δυτικού τμήματος της παράκτιας ζώνης του Γαργαδώρου.

Η εξαγγελθείσα αντιστήριξη έχει καταλήξει σε εκτεταμένο εκβραχισμό και ακολουθείται από μπάζωμα με μεταφορά ογκόλιθων από αλλού για κατασκευή διαζώματος τύπου λιμενικού μόλου, αρκετών μέτρων πλάτους και απροσδιόριστου (εν εξελίξει) μήκους.

Ο εκβραχισμός και το μπάζωμα με ογκόλιθους έχει επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή και αλλοίωση της γραφικής με σπηλαιώσεις, ακτογραμμής.

Εκτός της παραπάνω αλλοίωσης, είναι επί πλέον απρόβλεπτες οι επερχόμενες από τις αλλαγές των θαλασσίων ρευμάτων καταστροφές, μετά την σχηματική παραμόρφωση του κολπίσκου.

Μετά από όλα αυτά:
α) κρίνεται άμεσα επιτακτική η εισαγγελική παρέμβαση για άμεση διακοπή των εργασιών.
β) να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες (παραπομπή στη δικαιοσύνη) κατά παντός υπευθύνου.
γ) άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για διακοπή και όχι συνέχιση της καταστροφής με διάφορα προσχήματα.
δ) κοινοποίηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Συνήγορο του πολίτη.
ε) κοινοποίηση και συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και η εξαγγελία του Δημάρχου, είναι εκτός νόμιμου διαδικασίας, για τέτοιας έκτασης περιβαλλοντικές παρεμβάσεις.

Για την συγκεκριμένη παρέμβαση, χρειάζεται ειδική περιβαλλοντική μελέτη και η εκτέλεση από εξειδικευμένους για τέτοιας σημασίας έργα επιβλέποντες, και όχι από επιχειρηματίες των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Η βιβλική καταστροφή της ακτογραμμής του Γαργαδώρου, το μοναδικό πράγμα που εξυπηρετεί είναι η δημιουργα άλλης μιας υποδομής για την υπερκείμενη ξενοδοχειακή μονάδα (για ξαπλώστρες και ομπρέλες) εις βάρος των δικαιωμάτων του δημοτικού κοινού συμφέροντος και ταυτόχρονα μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Επιβάλλεται η άμεση διακοπή των εργασιών και η παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων της καταστροφής. Το κοινό συμφέρον δεν μπορεί να αποτελεί μονίμως μέσο συναλλαγής για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού.

Η τιμωρία πρέπει να είναι παραδειγματική σε περιπτώσεις μη αναστρέψιμης καταστροφής όπως του Γαργαδώρου.

Η Νομαρχία, η Περιέρεια, το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν επιτέλους το νόμο. Η ενεργή δράση των ευαίσθητων πολιτών έχει τη δύναμη να επιβάλει αυτή την υποχρέωση.

Υ.Γ.
Οι βαροκουραδάριδες του τουρισμού μας (με την αδιάκοπη στήριξη των δημοτικών αρχών), έχουν καταντήσε σε πραγματική μάστιγα για την άλλοτε «Βενετία της Κρήτης», τον Άγιο Νικόλαο.

Τα γραφικά γυρογυάλια, έχουν καταντήσει σαν υπερβοσκισμένα πλατύβολα που ελάχιστα απέχουν από την τέλεια ερημοποίηση. Η «αειφόρος» τουριστική ανάπτυξη, στον Άγιο Νικόλαο, είναι στο μεγαλείο της, μόνο το βραβείο μας λείπει.

Γιώργος Αφορδακός
11/08/06

Print Friendly, PDF & Email

Από manos