εκεί όπου ανέβηκε για πρώτη φορά η σημαία της Ελλάδας

Χανιά, φρούριο Φιρκά

1η Δεκεμβρίου 1913. Ήταν η ημέρα που και επίσημα η Κρήτη, με την έπαρση της σημαίας στο φρούριο του Φιρκά στα Χανιά, έγινε μέρος της Ελλάδας, μετά από προσπάθειες, μάχες και αίμα δεκαετιών. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Σουλτάνου Μοχάμεντ του δεύτερου, από τα δικαιώματα της πύλης στη Κρήτη. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι, ο αρχηγός της επανάστασης Ελευθέριος Βενιζέλος, θα γίνει αργότερα πρωθυπουργός της χώρας. Όλα αυτά εν είδει περίληψης, με αφορμή τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, παρουσία και του προέδρου της Δημοκρατίας.

Όμως, σχεδόν 100 χρόνια μετά, πολλές αλλά και εντέχνως ενορχηστρωμένες είναι εκείνες οι φωνές που θέλουν να εμφανίσουν ότι η περίοδος του «συμφώνου» ολοκληρώνεται και θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα μέσα στο 2012, για την ανεξαρτησία του νησιού και άλλα τέτοια γελοία όσο και επικίνδυνα. Δυστυχώς, πίσω απ’ όλα αυτά, βρίσκονται διάφοροι, Έλληνες και ξένοι, που κύριος οίδε τι επιδιώκουν, κυρίως για τη τσέπη του, εις βάρος όλων μας.

Παρένθεση:
Στο τεύχος Νοεμβρίου 2008 του περιοδικού ΠΤΗΣΗ, ο Κώστας Καββαθάς, αναρωτιέται: τι θα μπορούσε να προκύψει από έναν υποθετικό πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία; Ένα μόρφωμα που θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας, τις δύο Μακεδονίες, ανατολική και δυτική Θράκη. Μια σκέψη που φαντάζει εξωπραγματική, αλλά εάν κάποιος συνδυάσει φαινομενικά άσχετες και ασύνδετες μεταξύ τους ειδήσεις, θα κατανοήσει ότι κάποιοι εδώ και καιρό, απεργάζονται τη διάλυση της χώρας. Προφανώς για να κάνουν τα δικά τους. Άλλωστε κάποιες πληροφορίες που θέλουν κάποιους να λειτουργούν προς ίδιον όφελος και έξω από κάθε κανόνα, σεβασμό, αλλά και έλεγχο από το κράτος, έχουν αρχίσει να ψιθυρίζονται δειλά – δειλά.

Και εμείς; Τι παριστάνουμε; Ότι δεν γνωρίζουμε; Ή ότι δεν καταλαβαίνουμε; Ή δεν μας νοιάζει. Μέχρι πότε; Μέχρι να μας αγγίξει στη τσέπη η όποια αλλαγή; Διότι εάν δεν μας αγγίξει στη τσέπη δεν μας νοιάζει….

Γιώργος Τουτουδάκης

Διαβάστε επίσης:
Τα “αστεία” περί ανεξάρτητης Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos