Αθλητικός Όμιλος Πολεμικών Τεχνών Κριτσάς, Λουκάς Καστρουνής
Αθλητικός Όμιλος Πολεμικών Τεχνών Κριτσάς, Λουκάς Καστρουνής

Σημαίνει Αθλητικός Όμιλος Πολεμικών Τεχνών Κριτσάς, όμιλο που ίδρυσε στην Κριτσά ο master Λουκάς Καστρουνής. Το παρόν κείμενο βεβαίως και δεν μπορεί να αποτελεί διαφήμιση για τον δάσκαλο της πολεμικής τέχνης, Γουίνγκ Τσον, τον Λουκά Καστρουνή, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός,για την τέχνη του, με δεκάδες βραβεία και διακρίσεις, να κοσμούν την επαγγελματική του διαδρομή,και σχολές που διατηρεί σε Ευρώπη και Καναδά.

Είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη δηλ. μέχρι και πριν από λίγο καιρό, πριν να έχω την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσω από κοντά, όλ’ αυτά,τα οποία μου εξήγησε,ήταν συγκεχυμένες εικόνες στο μυαλό μου, από την παιδική μου ηλικία,όταν οι κινηματογραφικές εικόνες του Μπρους Λη,και οι επιδόσεις του, φάνταζαν σαν παραμύθια στο παιδικό μυαλό μου.

Όλα αυτά ξεδιάλυναν και έγιναν πραγματικότητα μόλις γνώρισα τον Λουκά. Και δεν πήγα εγώ να τον βρω στον Καναδά ή στην Ευρώπη. Ήρθε αυτός και με βρήκε στο χωριό μου στην Κριτσά,όπου επέλεξε να κατοικήσει μακριά από τα πολύβουα αστικά κέντρα της Ευρώπης και του Καναδά. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, και τον θάμπωσε το χωριό μου. Θυμάμαι πως από τις πρώτες ερωτήσεις που του έκανα,όταν τον γνώρισα, ήταν αυτή. Το πως δηλαδή,επέλεξε αυτό το τόπο για να ζήσει αυτός και η γυναίκα του,και να γεννήσει εδώ το παιδί τους. Μου είπε πως κάποιος του μίλησε για Κρήτη και Άγ. Νικόλαο. Η Κριτσά του έδειξε την ηρεμία της ζωής των κατοίκων της,όταν την επισκέφτηκε,και του ”υποσχέθηκε” πως αυτή την ηρεμία θα την μετέδιδε σε αυτόν και την οικογένεια του,θα του μετέδιδε τη ζεστασιά των ανθρώπων του χωριού, και το κατάλληλο περιβάλλον να μεγαλώσει ο γιος του,μακριά από τους κινδύνους της πόλης.

Με την αποφασιστικότητα που τον έχει προικίσει η τέχνη του,πήρε αμέσως την απόφαση,αγόρασε σπίτι δικό του,και άρχισε να δραστηριοποιείται με σχολή που άνοιξε στην Κριτσά,δίνοντας μια παραπάνω σημαντική ανάσα στην ζωή του χωριού μας. Η απόφαση αυτή του Λουκά αφ’ ενός αποτελεί τιμή για τον τόπο μου,και αφ’ ετέρου συμβάλλει σημαντικά στο να τονωθεί η κίνηση του χωριού μου, μα και η κίνηση ολόκληρης της γύρω περιοχής. Και αυτό γιατί τόσο το όνομα της Κριτσάς όσο και των γύρω περιοχών,μέσω των δραστηριοτήτων του Λουκά, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, κι ακόμη μέσω των δραστηριοτήτων του Λουκά,γίνονται πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες που συρρέουν εδώ από κάθε γωνιά της γης για τα σεμινάρια και τις προπονητικές συναντήσεις που διοργανώνει ο φημισμένος δάσκαλος στον τόπο μας. Κάποιοι μπορεί να πουν πως η τέχνη αυτή είναι ξένη προς τον πολιτισμό μας,είναι όμως στοιχείο ενός άλλου σημαντικού πολιτισμού, του Κινέζικου πολιτισμού,και βασικό επίσης στοιχείο του πολιτισμού μας, είναι η αποδοχή και ο σεβασμός άλλων σημαντικών πολιτισμών.

Εξάλλου από την ιστορική διαδρομή των δύο αυτών μεγάλων πολιτισμών αποδεικνύεται ότι σε πολλά σημεία συναντιόνται. Τάσο ο Ελληνικός όσο και ο Κινέζικος πολιτισμός δεν ήταν πολεμοχαρείς πολιτισμοί αλλά πολιτισμοί της προόδου και της ανάπτυξης. Από τα πρώτα που μου έκαναν εντύπωση του πολιτισμού της τέχνης αυτής,είναι το ρητό που ο Λουκάς χρησιμοποιεί σαν εμβληματική φράση,ότι δηλαδή ”Τη βία δεν την αντιμετωπίζεις με βία αλλά με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου”. Αυτό απ΄ μόνο του λέει πολλά για την εντιμότητα και την ειλικρίνεια της τέχνης αυτής και του δασκάλου της τον Λουκά Καστρουνή, ο οποίος την διδάχτηκε από κορυφαίους δασκάλους της.

Επίσης πολύ σπουδαίο πιστεύω,το ότι Α.Ο.Π.Τ. λειτουργεί υπό την καθοδήγηση Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τον Κώστα Γεωργούση,φαρμακοποιό από τη Χαλκίδα,Γραμματέα τον Γεώργιο Κοζύρη, επιχειρηματία από την Κριτσά,και έφορο τον Λουκά Καστρουνή. Πολύ σημαντικό πιστεύω, και πολύ κατατοπιστικό το φυλλάδιο που υπάρχει με τις δραστηριότητες του Α.Ο.Π.Τ. το οποίο και σας παρουσιάζω.

Χρήστος Τζώρτζης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos