Απόρρητη εισήγηση για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα:
Να πάρει αμέσως θέση η Κυβέρνηση και τα Κόμματα.

Σύμφωνα με ημοσίευμα της Κυριακάτικης «Πρώτο θέμα» (18/2), έχει υποβληθεί εισήγηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Στην εισήγηση αναφέρεται οτι «είναι σκόπιμο και χρήσιμο η ελληνική πλευρά να προετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σταδιακής ψυχολογικής προετοιμασίας (!!!) της κοινής γνώμης για χρήση της πυρηνικής ενέργειας».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπυ ασκούν πιέσεις για την κατασκευή πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, προβάλλοντας το επιχείρημα οι η πυρηνική ενέργεια είναι πλέον καθαρή. (!!!)

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας. Καλεί την Κυβέρνηση και τα Κόμματα να πάρουν θέση γι αυτήν την εξέλιξη, για α σταματήσει άμεσα το παιχνίδι με τη φωτιά. Επιπρόσθετα ζητάμε για άλλη μιά φορά από την Κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και να κάνει χρήση των διεθνών συνθηκών για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που σχεδιάζουν στη γειτονιά μας η Τουρκία, η Βουλγαρία και σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις η Αίγυπτος.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου οργάνωσε δύο διεθνείς συναντήσεις το 2005 και το 2006 στη Ρόδο για να φωτίσει όλες τις πλευρές της πυρηνικής απειλής. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτών των συναντήσεων αλλά και όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα:

  • Είναι μύθος η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων. Η εξέλιξη της πυρηνικής τεχνολογίας, για την οποία δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, δεν μπορεί να αποκλείσει την πυρηνική εκτροπή.
  • Είναι μύθος οτι παράγεται φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ιδιαίτερα σε περιοχές σεισμογενείς. Το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας σε συνδυασμό με το μικρό χρόνο λειτουργίας ενος αντιδραστήρα, καθώς και η διαδικασία διαχείρισης των αποβλήτων και του ασφαλούς κλεισίματος ενός πυρηνικού σταθμού, κάνουν τελείως αντιοικονομική την επένδυση. Δεν είναι τυχαίο οτι αντιδραστήρες κατασκευάζονται σε όλο τον Κόσμο μόνο με κρατικές επιδοτήσεις.
  • Εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και υπ΄ αριθμόν 1 πρόβλημα, η συσσώρευση μεγάλων ποσοήτων πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες, των εγκαταστάσεων των πυρηνικών εργοστασίων συμπεριλαμβανομένων.

Και όλα αυτά σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, χωρίς να υπολογίσει κανείς τις καταστροφικές συνέπειες νός ατυχήματος από βλάβη στον αντιδραστήρα, είτε στις δεξαμενές φύλαξης των αποβλήτων, είτε κατά τη μεταφορά τους, είτε από ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Τι απομένει ως επιχείρημα? Οτι η πυρηνική ενέργεια είναι καθαρή και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με ρύπους που ενισχύουν την αλλαγή του κλίματος. Οι υπέρμαχοι της πυρηνικής ενέργειας επικαλούνται το Πρωτόκολλο του Κιότο, τις εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή. Τους απαντάμε: Είναι ένας ακόμα μύθος η καθαρή και χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον ηλεκτρική ενέργεια από αντιδραστήρες. Τόσο η μόλυνση ε ραδιενεργά αέρια κατά τη λειτουργία τους, όσο και η ρύπανση με μεγάλες ποσότητες αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη διαδικασία διαχείρισης του πυρηνικού καυσίμου και των αποβλήτων, καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.

Και κάτι τελευταίο:
Ναι να κείσουμε το κεφάλαιο πετρέλαιο. Όχι όμως να ανοίξουμε το κεφάλαιο πυρηνικά. Δεν πολεμάς τη χολέρα με την πανούκλα.

Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι οι τομείς, στους οποίους έξακολουθεί η ευλογηένη χώρα του Αιόλου και του Ήλιου Απόλλωνα να βρίσκεται στον πάτο, παρά τα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Οι ευθύνες όλων και πρωτίστως αυτών που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, κάτι παραπάνω από προφανείς.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos