από το “χαλασμένο πόμολο” στους πανηγυρισμούς
το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Μετά από πολύ καιρό ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Π. Πολάκης αποφάσισε να  ασχοληθεί στο δημόσιο λόγο του με το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου. Αναδημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης  φωτογραφίες της διοικήτριας του Νοσοκομείου Μ. Σπινθούρη 

από τη συσκευή νηματικής ροής που αγοράστηκε από το Νοσοκομείο για να μπορούν να γίνονται διαλύσεις κυτταροστατικών φαρμάκων για χημειοθεραπείες. Μαζί αναδημοσίευσε  πανηγυρικό  σχόλιο της υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας. Γιακουμάκη διανθισμένο με πικρόχολες επιθέσεις σε όσους διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Φαίνεται ότι από το “χαλασμένο πόμολο” με το οποίο παραλλήλισε απαξιωτικά ο Π. Πολάκης  στη Βουλή τις διαμαρτυρίες για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, τώρα οι κυβερνητικοί προχώρησαν ακόμα περισσότερο και έφτασαν  στους πανηγυρισμούς και στις φωτογραφήσεις για κάθε αγορά που γίνεται στο Νοσοκομείο, άσχετα από το αν υπάρχει προσωπικό να το λειτουργήσει  και να προσφερθούν υπηρεσίες στους πολίτες.

Και για να κάνουμε σαφές τί εννοούμε με αυτό, θα αναφέρουμε τα παρακάτω:

Πράγματι πρόσφατα αγοράστηκε και παραλήφθηκε από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου μηχάνημα για να γίνονται διαλύσεις κυταρροστατικών. Όμως οι διαδικασίες αγοράς ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 2017 σχεδόν ένα χρόνο μετά από την πρόσληψη της ογκολόγου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και αφού είχαν υπάρξει συνεχείς ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις (9/9/2017, 11/12/2017) του συλλόγου μας ότι ενώ έχει προσληφθεί ογκολόγος δεν γίνονται χημειοθεραπείες γιατί δεν έχουν αγοραστεί οι απαιτούμενες συσκευές και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου των εργαζομένων στη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ του Νοσοκομείου (13/12/2017) στην οποία αποφασίστηκε η αγορά των σχετικών συσκευών, όπου ανέφερε: “Η προμήθεια έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Ε̟πίσης η προμήθεια κανονικά θα έπρεπε να συνοδευτεί με ενίσχυση του νοσοκομείου με νοσηλευτικό προσωπικό.”

Και ας έρθουμε τώρα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, το οποίο οι κυρίες Σπινθούρη και Γιακουμάκη παραβλέπουν, παρά το ότι είναι νοσηλεύτριες. Υπάρχει στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου επάρκεια σε νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να στελεχωθούν νέες δραστηριότητες όπως αυτή των χημειοθεραπειών ;

Τη σαφέστερη απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δίνει  έγγραφο της διεύθυνσης νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου που κοινοποιήθηκε στο σύλλογο μας και αναφέρει:

Για να είναι δυνατή η τήρηση των ελάχιστων προδιαγραφών για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με το ΠΔ 88/1999 και με συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 93/104/ΕΚ απαιτούνται το λιγότερο τριάντα επιπλέον άτομα νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα λειτουργούντα νοσηλευτικά τμήματα του Νοσοκομείου μας ώστε να συντάσσονται προγράμματα σύμφωνα με την εργασιακή νομοθεσία και να δίδονται οι άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού στο τρέχον κάθε φορά έτος.

Για την προώθηση και εξόφληση παλαιών αδειών και ρεπό καθώς και για την ανάπτυξη επιπλέον τμημάτων όπως ημερήσιο τμήμα  Χημειοθεραπείας και ΤΕΠ, νέες αίθουσες χειρουργείου και γενικά ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και ιατρείων, απαιτείται πολύ μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού.”

Και η διεύθυνση νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου μας συνεχίζει παρακάτω:

Ο παραπάνω ρεαλιστικός αριθμός των 30 επιπλέον νοσηλευτών αντιστοιχεί σε 4 περίπου τμήματα των 7 ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού ή σε 3 τμήματα των 10 ατόμων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να είμαστε μέσα στα πλαίσια της εργασιακής νομοθεσίας και σε περίπτωση που δεν έχουμε δυνατότητα νέων προσλήψεων θα πρέπει να παρθεί η απόφαση ποια τμήματα θα παραμείνουν σε λειτουργία και ποια όχι ώστε αυτά που θα παραμείνουν να είναι στελεχωμένα έτσι ώστε να είναι δυνατή η τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και η ασφάλεια των εργαζομένων.”

Το έγγραφο αυτό της διεύθυνσης της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ συντάχθηκε στις 2/7/2018. Από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν είχαμε νέες προσλήψεις, αλλά έχουμε αποχωρήσεις για διάφορους λόγους πέντε (5) νοσηλευτών -τριων και αναμένονται στο επόμενο διάστημα και νέες αποχωρήσεις συμβασιούχων νοσηλευτριών του ΟΑΕΔ, ενώ η μόνη υπόσχεση που έχουμε λάβει είναι για μελλοντική πρόσληψη 9 επικουρικών νοσηλευτριών, από τις οποίες οι 3 είναι για τη ΜΕΘ και οι 6 για τα υπόλοιπα  έντεκα νοσηλευτικά τμήματα, χωρίς να ξέρουμε πόσες τελικά θα προσληφθούν και πότε. Δηλαδή σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, αν δεν υπάρξει   ενίσχυση του νοσοκομείου με 30 και πλέον νοσηλεύτριες, όχι μόνο δεν μπορούν να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες όπως οι χημειοθεραπείες, αλλά θα πρέπει να κλείσουν και κάποια από τα υπάρχοντα νοσηλευτικά τμήματα!

Βεβαίως το τί θα γίνει τελικά εμείς το γνωρίζουμε, άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της έναρξης των γραστροσκοπήσεων-κολονοσκοπήσεων. Η διοίκηση του Νοσοκομείου θα απασχολήσει για τις χημειοθεραπείες νοσηλεύτριες που προέρχονται από το ήδη ελλιπές νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας, το οποίο θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο και θα επιβαρυνθεί με ακόμα περισσότερες βάρδιες. Οι νέες δραστηριότητες προς όφελος των πολιτών θα ξεκινήσουν, η διοικήτρια και οι υπουργοί θα πανηγυρίσουν και θα εκδώσουν συνεχή δελτία τύπου και αυτοί που θα την πληρώσουν θα είναι και πάλι οι ίδιοι: εμείς οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμα πιο εξαντλητικά  και εν πολλοίς παράνομα προγράμματα εργασίας, χωρίς να παίρνουμε τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούμαστε και φορτωμένοι με ακόμη περισσότερες οφειλόμενες ημέρες άδειας και ρεπό!

Επειδή λοιπόν ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση, θα κάνουμε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 1.00 μμ και θα συζητήσουμε για το πως θα αντιδράσουμε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και στη στάση της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας.

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos