Λασίθι στη πλώρητου Αντώνη Ανηψητάκη1

“Πανεπιστημιακές Σχολές: ΝΆ αυξήσουμε όλοι μαζί το ακαδημαϊκό βάρος του Νομού. Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκησ να συνδέσει την ανάπτυξη σχολών στο Λασίθι με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Οι καθηγητές των ΤΕΙ του Νομού μας να επεξεργαστούν αυτού το στόχο.

Αλλά και η κοινωνία του Λασιθίου να πάψει να βλέπει τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ως ιδιότυπα ξενοδοχεία, που φέρνουν ιδιότυπους τουρίστες, τους σπουδαστές, απΆ τους οποίους προσδοκούμε μόνο νΆ αφήσουν λεφτά. Πολλά πρέπει να κάνουμε για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η φοιτητική ζωή στον όμορφο νομό μας και πρέπει δήμοι και νομαρχίες να συνεργαστούμε γιΆ αυό. Το να φτιαχτεί κι εδώ σύλλογος φίλων Ανωτάτων Σχολών Λασιθίου είναι νομίζω μια καλή ιδέα2

Η κρίση στο εκπαιδευτικό σύστημα απλώνεται σΆ όλη την ελληνική περιφέρεια και συνυφαίνεται με τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Η κρίση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτυπώνεται στην αυτοδιοίκηση με την παγίωση μιας οιονεί συνδικαλιστικής νοοτροπίας στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες διεκδικούν πανεπιστημιακές σχολές με αμιγώς οικονομικά κίνητρα. Τα πανεπιστήμια, ως ναοί γνώσης, έρευνας, ζωντάνιας, φρέσκων ιδεών ελχιστους ενδιαφέρουν. Αναλόγως όμως, αντιμετωπίζει και η Πολιτεία την ίδρυση νέων σχολών. Ανίκανη να εμπνεύσει μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, υποχωρεί στις «συνδικαλιστικές» πιέσεις, ιδρύει με απίστευτη ευκολία σχολές, που χαρακτηρίζονται από τις δραματικές ελλείψεις τους σ στελέχη και υποδομές. Το πρόβλημα που απασχολεί τις κυβερνήσεις δεν είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά η με το μικρότερο πολιτικό και οικονομικό κόστος διαχείριση των τοπικιστικών αιτημάτων για ίδρυση νέων σχολών. Έτσι, άθελά της έστω, η τοπική αυτοδιοίκηση πιτείνει την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σχολές με προβληματική υπόσταση δίνουν πτυχία με προβληματικό αντίκρισμα, την ώρα που Δήμαρχοι, όχι ευτυχώς οι δικοί μας, αγωνίζονται για να μείνουν ανοιχτές σχολές, ακόμα κι αν ο βαθμός εισαγωγής προσεγγίζει το μηδέν.

Σο Νομό μας τα πανεπιστημιακά πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο λόγω του εσωτερικού τοπικισμού, που δεν επιτρέπει ούτε το έλασσον, την εσωτερική συνεννόηση για την έστω αποτελεσματικότερη διεκδίκηση. Το δημόσιο «μαλλιοτράβηγμα» των Δημάρχων για την πρώτη σχολή ΤΕΙ στο Λασίθι, είναι νωπό στη μνήμη μας και καλό είναι να παραμείνει για να λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν. ΑπΆ την άλλη ο εξωτερικός τοπικισμός που δεχόμαστε απΆ τους άλλους νομούς, αξιοποιεί τις δικές μας αδυναμίες με αποτέλεσμα στην χωροθέτηση των πανεπιστημιακών σχολών η υσέρηση του Λασιθίου να είναι πραγματικά εξοργιστική.

Παρά ταύτα ή ίσως και χάρη σΆ αυτά, θεωρούμε ότι ο νομός μας, έχοντας βιώσει βαθύτερα το πρόβλημα, μπορεί να πρωτοπορήσει. Στο μέτρο που του αναλογεί να συμβάλλει στην επίλυση του εκπαιδευτικού προβλήματος της χώρας, ρεσβεύοντας την άλλη νοοτροπία που υπαινίχτηκα.

Σήμερα στην εποχή του διαδικτύου, όπου η πληροφορία μεταδίδεται άμεσα και η επιστημονική συζήτηση διεξάγεται εύκολα χωρίς η φυσική συνεύρεση των επιστημόνων να είναι απαραίτητη, είναι δυνατόν ένας τόπος σαν το Λασίθι να φιλοξενεί υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακές Σχολές και να ελκύσει υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακούς δασκάλους, που θα προτιμήσουν το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον του Λασιθίου για να αναπτύξουν το ακαδημαϊκό τους έργο. Ας ξεφύγουμε λοιπόν απΆ τη λογική του «δώσε και μένα μπάρμπα σχολές γιατί μου χρωστάς», που αποδεδειγμένα δεν αποδίδει κι ας φροντίσουμε να δημιουργήσουμε το ανάλογο ακαδημαϊκό βάρος στο νομό μας και να τεκμηριώσουμε τα αιτήματά μας στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.

Με την ευκαιρία της σχετικής εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα ο νέος Δήμαρχος του Αγίου Νικολάου, της πρωτεύουσας πόλης του αποκεντρωμένου νομού μας, Δημήτρης Κουνενάκης προτείνουμε η ίδρυση του συλλόγου Φίλων Πανεπιστημίου να αφορά όλο το Νομό. Σε ένα τέτοιο σύλλογο έχουν θέση ο νομάρχης, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, πολιτικοί και κοινωνικοί εκπρόσωποι απΆ όλα τα κόμματα και απΆ όλες τις περιοχές του Νομού, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί Λασιθιώτες και μη.
Πιστεύουμε βαθύτατα πως όλοι μαζί μπορούμε νΆ αυξήσουμε το ακαδημαϊκό κύρος του νομού μας. Μπορούμε να συνεννοηθούμε και να τεκμηριώσουμε ένα ρεαλιστικό, ισορροπημένο πρόγραμμα ανάπτυξης συγκεκριμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (π.χ. Τουρισμού, Γεωπονίας, Πολιτισμού) στο νομό μας.

Αν αντίθετα προκριθεί ή σύσταση επιμέρους συλλόγων φίλων για να στηριχθούν οι τοπικές σχολές, υφιστάμενες ή διεκδικούμενες, φοβόμαστε ότι θα διαιωνίσουμε την εσωτερική τοπικιστική αντιπαλότητα με αρνητικές συνέπειες και για τις επιμέρους σχολές.

  1. Επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης “το Λασίθι στην Πλώρη”
  2. Απόσπασμα από την κεντρική προεκλογική ομιλία του Αντώνη Ανηψητάκη
Print Friendly, PDF & Email

Από manos