ΒΟΑΚ (Λόγια, Λόγια …..)
ο δήμαρχος Σητείας Θεόδωρος Πατεράκης

Βόρειος Οδικός Άξονας (ΒΟΑΚ). Αλήθεια πόσοι Πρωθυπουργοί στην ελευθερολογία  που πάντα προεκλογικά κυριαρχεί, δεν τον έχουν υποσχεθεί.

Υπάρχει κανείς που στα ΄΄έπεα πτερόεντα΄΄ λόγια τους δεν τον προσδιόριζε ΄΄ Από Χανιά έως Σητεία΄΄;  Όλοι στην ίδια ρητορική…….

Σίγουρα είναι ένα δύσκολο έργο. Κοστοβόρο και στη σύνταξη μελετών, πολύ δε περισσότερο στην υλοποίηση του. Το γεγονός βέβαια αυτό δεν απαλλάσσει καμιά Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, για το γεγονός ότι δεν έχει υλοποιηθεί τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ κουβέντα και πάλι για τον Β.Ο.Α.Κ.

Αλλάζουν τα όρια; Όχι πάλι μιλούν όλοι, για ένα Β.Ο.Α.Κ από  ΄΄Καστέλι έως Σητεία΄΄.

Ποιο είναι το καινούργιο; Θα γίνει ΄΄Στρατηγική Μελέτη΄΄; Τι περιεχόμενο θα έχει και με ποιά λογική θα προκηρυχθεί; Τι θα λάβει υπόψη του ο μελετητής, τι είδους συμπεράσματα θα εξαχθούν. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο θολά και αδιευκρίνιστα. Μακάρι να ξεκαθαριστούν γρήγορα για να ξέρουμε τουλάχιστον ποιος είναι ο σκοπός τους.

Όμως θα προκηρυχθεί εντός του 2018 ένας διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει μόνο το τμήμα ΄΄Χανιά-Άγιος Νικόλαος΄΄.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο διαγωνισμός περιλαμβάνει το τμήμα μέχρι Άγιο Νικόλαο, γιατί ο κ. Περιφερειάρχης με απόφασή του έδωσε 70.000€.

Τι σημαίνει αυτός ο διαγωνισμός στην ουσία; Θα αναδειχθεί εργολάβος ο οποίος θα ξεκινήσει μόλις του ανατεθεί η εκτέλεση του έργου; Μη βιαζόμαστε.

Θα προσπαθήσω όσο γίνεται πιο απλά να περιγράψω τι ακριβώς θα γίνει, αναφέροντας κάποιες λεπτομέρειες, γιατί πάντα στα ΄΄ψιλά γράμματα΄΄ κρύβεται η αλήθεια.

Στον διαγωνισμό λοιπόν που έχει εξαγγελθεί( κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος),  θα καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας (ενδιαφέροντος)  εταιρείες ή κοινοπραξίες από τις οποίες θα επιλεγούν αυτές που έχουν την τεχνική και την οικονομική δυνατότητα, να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ πρώτα και να εκτελέσουν στη συνέχεια τα τμήματα του Β.Ο.Α.Κ που θα επιλέξει η Στρατηγική Μελέτη (όταν αυτή γίνει).

Σ΄ αυτό το στάδιο ούτε τεχνική ούτε οικονομική προσφορά υποβάλλεται. Αυτό θα γίνει αφού γίνει η προεπιλογή που ανέφερα.

Καλά μέχρι εδώ. Τι γίνεται στη συνέχεια;

Ως γνωστό για να γίνει ένα οδικό έργο απαιτείται να  ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών, με βασικά στάδια. Προμελέτη, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Οριστική Μελέτη του έργου, εκτέλεση απαλλοτριώσεων. Όταν γίνουν όλα αυτά τότε λέμε ότι έχουμε ώριμη Μελέτη. Μετά ακολουθεί  ο Διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου.

Μη ξεχνούμε ότι ενδιάμεσα απαιτούνται γνωμοδοτήσεις από Δασική Υπηρεσία, Αρχαιολογία, Δημοτικά Συμβούλια και από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Υπάρχουν όλα αυτά στο τμήμα ΄΄Χανιά – ΄Αγιος Νικόλαος΄΄; Σίγουρα όχι άρα;… Πότε θα τελειώσουν;

Αν πάρουμε σαν δεδομένο την ταχύτητα με την οποία κινούνται στην Ελλάδα αυτές οι διαδικασίες, απαιτούνται κάποια χρόνια. Το λιγότερο κατά την άποψή μου 4 με 5 χρόνια.

Βασική προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει συνεχής χρηματοδότηση. Υπάρχει;

Να προσθέσω επίσης ότι με βάσει το Ν 4413/2017 για να επιλεγεί ανάδοχος με τη μέθοδο της παραχώρησης που όπως λέγεται θα χρησιμοποιηθεί, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Ποιό θα είναι το κόστος τους; Που θα βρεθούν οι πιστώσεις;

Άρα για ποιο έργο τελικά μιλάμε(;) στο οποίο εντός του 2019 θα έχουν μπει και μπουλντόζες;

Τονίζω ότι δεν κάνω στείρα αντιπολίτευση. Περιγράφω ακριβώς πως έχουν τα πράγματα.

Ερχόμαστε τώρα στο Νομό Λασιθίου και στο τμήμα ΄΄Άγιος Νικόλαος-Σητεία΄΄.

Έχει παραδοθεί ως γνωστό το τμήμα ΄΄Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό΄΄.

Στο τμήμα Καλό Χωριό-Γέφυρα Φρουζή΄΄ έχουν εκδοθεί περιβαλλοντικοί όροι αλλά τώρα και 2 χρόνια έχουν υποβληθεί ενστάσεις από κατοίκους της περιοχής. Οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί από τον Ο.Α.Κ. και από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Υποδομών.

Εκκρεμεί η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού.

Γιατί δεν υπογράφει (;) τώρα και ενάμισυ χρόνο;

Αν το είχε κάνει, τώρα θα είχαμε και οριστική μελέτη του εν λόγω τμήματος, άρα θα υπήρχε δυνατότητα να δημοπρατηθεί και να αξιοποιηθούν τα 50 εκατ. ευρώ που έχει αναφέρει ο κ. Αρναουτάκης ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα.

Στο επόμενο τμήμα ΄΄Γέφυρα Φρουζή-παράκαμψη Παχειάς άμμου΄΄ έχει γίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και πολύ σύντομα θα έχουμε την έκδοση Περιβαλλοντικών όρων.

Στο επόμενο τμήμα ΄΄Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιάς΄΄ αφού πέρασε μια περίοδος ακινησίας μελετητικής επί Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επανεκκίνησε η μελέτη, (μετά από δυναμική παρέμβαση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κ. Πλακιωτάκη και κ. Καρχιμάκη, του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και του Υπογράφοντος αυτό το κείμενο).

Σήμερα η μελέτη λόγω έλλειψης χρηματοδότησης προχωρά πολύ αργά. Κανονικά θάπρεπε  υπό κανονικές συνθήκες τώρα να συντάσσεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συμπέρασμα:

1) Από Καλό Χωριό έως Αυχένα Αγκαθιά αν υπογράψει την απόρριψη ενστάσεων που ανέφερα ο κ. Σπίρτζης και δοθεί χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των μελετών που τώρα και 9 χρόνια έχουν ανατεθεί, το αργότερο ( με τα Ελληνικά δεδομένα) σε 2 χρόνια θα έχουμε ώριμα για δημοπράτηση έργα, σε όλο το τμήμα από ΄΄Καλό Χωριό -Αυχένα Αγκαθιά΄΄.

2)  Για να πειστούμε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός εννοεί πράγματι ότι ΒΟΑΚ σημαίνει΄΄ Χανιά-Σητεία΄΄ πρέπει να δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι εν εξελίξει μελέτες και να υπογράψει ο κ. Σπίρτζης την απόρριψη των ενστάσεων. Το ποσό των 2 εκατ. ευρώ περίπου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών μπορούν να δοθούν από τα έσοδα του νέου φόρου του τέλους διανυκτέρευσης, που για το Νομό Λασιθίου εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 9 εκατ. ευρώ ( άρα έχουμε και  περίσσεμα).

Επίσης ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για να πείσει τους  Λασιθιώτες και ιδιαίτερα τους Σητειακούς ότι πράγματι πιστεύει στο Β.Ο.Α.Κ από ΄΄Χανιά έως Σητεία΄΄ να απαιτήσει από τον κ. Πρωθυπουργό να γίνουν αυτά που συγκεκριμένα ανέφερα και αν δεν γίνουν να δεσμευτεί ότι θα τα υλοποιήσει ΑΜΕΣΑ, όταν γίνει Κυβέρνηση.

Τα πράγματα είναι απλά και όπως έλεγαν οι Αρχαίοι πρόγονοί μας

΄΄Όπερ έδει δείξαι΄΄ ή οι νεώτεροι ΄΄Ιδού η Ρόδος Ιδού και το …΄΄.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos