γεννήτρια, το χρονικό μιας προαναγγελθείσης κλοπής
για να κλέψει κανείς τέτοιου μεγέθους γεννήτρια απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και ειδική εκπαίδευση

Δειλά – δειλά, η αρχή έγινε με τη κλοπή απλών καλωδίων. Μετά οι κλέφτες ανέβηκαν τεχνικό επίπεδο και άρχισαν να κλέβουν τριφασικά καλώδια από αντλιοστάσια αφού έμαθαν να απομονώνουν το ρεύμα.

Κάπου αλλού, κάποιοι σπάνε τις πόρτες των φρεατίων και ή ποτίζουν ζώα, ή κλέβουν νερό, με πλέον πρόσφατη τη κλοπή γεννήτριας από τη Πλάκα.

Που σημαίνει τι; ότι οι κλέφτες είχαν υψηλό επίπεδο γνώσης ! Δηλ. το σημείο όπου βρίσκεται η γεννήτρια και το αντλιοστάσιο, γνώριζαν πως να απομονώσουν και να αποσυνδέσουν τη γεννήτρια και είχαν μαζί τους κάποιο ανυψωτικό ή γερανό και αντίστοιχο όχημα μεταφοράς διότι ζυγίζει κοντά στο τόνο. Και προφανώς είχαν και άπλετο χρόνο για όλα αυτά μιας και απαιτείται χρονικό διάστημα χειρισμών.

Το ανησυχητικό δεν είναι ότι χάθηκε μια γεννήτρια αξίας περίπου 10.000 ευρώ. Το ανησυχητικό γεγονός είναι παρά τα πολλά συμβάντα, εδώ και πολλά χρόνια, οι ιθύνοντες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου, δεν καταλαβαίνουν. Και εννοώ από προέδρους της επιχείρησης, μέχρι διοικητικά συμβούλια και τεχνικούς.

Και εξηγούμαι: ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων είναι ουσιαστικά αφύλακτο, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών – δημοτών, των πελατών της ΔΕΥΑΑΝ δηλαδή.

Και παρά τις προτροπές και παραινέσεις εδώ και πάνω από δεκαετία, ουδείς κινείται προς τη κατεύθυνση να ληφθούν έστω ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Μάλιστα σε μεγάλο μέρος των αντλιοστασίων υφίσταται εδώ και χρόνια δίκτυο τηλεμετρίας και τηλεχειρισμού, όπου άνετα μπορούν να λειτουργήσουν και μερικές κάμερες ….

Στη περίπτωση της γεννήτριας, θα μπορούσαν να υπάρχουν ηλεκτρικές επαφές σε διάφορα σημεία της εγκατάστασης με έναν μικροελεγκτή ο οποίος να ενημερώνει το κέντρο της επιχείρησης ή συγκεκριμένα στελέχη μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συγκινούν κανέναν. Την επόμενη φορά που οι κλέφτες θα κλέψουν και τις αντλίες και θα μας πνίξουν τα λύματα (για να μην το πω αλλιώς) ….. ίσως κάποιος ξυπνήσει …

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos