Για τη Ντορέττα Τσιριγωτάκη και τη "παραίτηση" της
από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σητείας

Το απόγευμα της Πέμπτης παρευρέθηκα ως πολίτης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Ο λόγος της παρουσίας μου εκεί ήταν εντελώς διαφορετικός σε σχέση με όσα εκ των υστέρων με ανάγκασαν να γράψω την παρούσα επιστολή συμπαράστασης-διαμαρτυρίας.

Με έκπληξη, θλίψη και προβληματισμό είδα την πρώην Δημοτική Σύμβουλο κυρία Ντορέττα Τσιριγωτάκη, να ζητά τον λόγο για να εξηγήσει τα αίτια που την «ανάγκασαν» να λάβει μια τέτοια δύσκολη απόφαση.

Οι συμπολίτες μας μπορούν εύκολα να ακούσουν επακριβώς τα όσα είπε και εξήγησε στο καταγεγραμμένο οπτικοακουστικό υλικό που βρίσκεται στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο*.

Ανεξάρτητα από τα πιστεύω και τα πολιτικά φρονήματα του καθενός, θεώρησα τίμιο και σωστό ως άνθρωπος και ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου, να τοποθετηθώ δημοσίως για αυτή ΑΚΡΑΙΑ ενέργεια του νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Και για να προκαταλάβω τους ενδεχόμενους κακοπροαίρετους αναγνώστες-επικριτές της επιστολής μου, να εξηγήσω εκ προοιμίου ότι η Κυρία Ντορέττα Τσιριγωτάκη αγνοεί παντελώς αυτή μου την ενέργεια και είμαι σίγουρος ότι ΔΕΝ θα την ενέκρινε αν της είχα ζητήσει την άδεια προτού την δημοσιεύσω.

Τυγχάνω ωστόσο της εξαιρετικής τιμής να έχω συνεργαστεί με την Κα. Τσιριγωτάκη μέσω της κοινής μας θητείας στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας, στο οποίο συνέβαλε επιτυχώς από την θέση της Γραμματέως.

Η συνεργασία μας αυτή, ήταν το αποκορύφωμα μιας φιλίας και εκτίμησης που εμπεδώθηκε με τα χρόνια, μέσα και από άλλες κοινές πολιτιστικές διαδρομές, που μπορούν να συνυπάρχουν και να εκφράζουν τα ενεργά κύτταρα μιας μικρής κοινωνίας όπως η δική μας.

Αυτή ακριβώς η ΕΚΤΙΜΗΣΗ που τρέφω τόσο στον χαρακτήρα και στην προσωπικότητα της Ντορέττας, όσο και στο ήθος και την εργατικότητα της, με ώθησε να εκφραστώ χωρίς φόβο και πάθος.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβούλιου Σητείας,

προτού καταγγείλετε στην Αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τις απουσίες της Ιατρού Κας Τσιριγωτάκη, θα έπρεπε να επισκεφθείτε αυτοπροσώπως το Τμημα των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Σητείας, όπου πολλάκις εφημερεύουν οι λειτουργοί της Υγείας ακόμα κι αν τυγχάνει να είναι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και την ίδια ώρα πραγματοποιούνται δημοτικά συμβούλια.

Προτού αποφασίσετε να την παραπέμψετε προς απολογία στο αρμόδιο αυτοδιοικητικό όργανο, θα μπορούσατε να συζητήσετε απλά μαζί της ώστε να λυθεί πρακτικά το όλο ζήτημα, και όχι να εξαντλήσετε την αυστηρότητα του γράμματος του νόμου.

Δυστυχώς κύριε Δρακάκη, με αφορμή την «δήθεν αποχή» μιας δημοτικού συμβούλου που παράλληλα είναι Μάνα, Σύζυγος, Ιατρός και Ενεργός Πολίτης στα κοινά της πόλης μας, διαλέξατε να εξαντλήσετε παραδειγματικά την «εξουσία» που σας έδωσε ο απρόσωπος νομοθέτης.

Θεωρώ ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος είναι σημαντικός και χρήσιμος για την κοινωνία μας, μιας και άλλωστε οι ίδιοι οι πολίτες τον εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπεί από αυτή την θέση.

Πολλώ δε μάλιστα όταν η δεύτερη εκλεγμένη σε αριθμό ψήφων Ντορέττα, συνδυάζει ΑΡΙΣΤΑ όλες τις παραπάνω ιδιότητες-αρετές  της, γίνεται αυτομάτως όχι απλά ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ και ΧΡΗΣΙΜΗ για το δημοτικό συμβούλιο, αλλά θα τολμήσω να πω ότι γίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΣΠΑΝΙΑ!

Η ισορροπία άλλωστε κύριε Δρακάκη είναι το ζητούμενο στις μέρες μας, και όχι η αποφασιστικότητα και το πλαίσιο.

Ίσως για αυτό ο νομοθέτης απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό γυναικών στα ψηφοδέλτια και στις εκλόγιμες θέσεις.

Ίσως γιατί αυτό ακριβώς το διαφορετικό προσεγγίζουν στην γυναικεία-μητρική διαλεκτική τους και στον τρόπο που επιλύουν τα προβλήματα.

Αγαπητή μου φίλη Ντορέττα,

βρέθηκα προχθές τυχαία να σε ακούω να αποχαιρετάς το ανώτατο συλλογικό όργανο του τόπου μας. Γνωρίζοντας τον τόνο της φωνής σου, ένιωσα βαθειά την πικρία την οποία επικαλέστηκες.

Χαιρετίζω την ΕΝΤΙΜΗ στάση ζωής που επέλεξες, να παραιτηθείς μετά τα όσα ένιωσες, και συνυπογράφω πως «Έφυγες όντως με το Κεφάλι Ψηλά».

Μοναδική παρηγοριά-ελπίδα στα όσα είπες, ήταν η εξίσου ειλικρινή δήλωση-τοποθέτηση του αντικαταστάτη σου Ιατρού Κύριου Νίκου Σολιδάκη, δείγμα ορθής πολιτικής συνείδησης και μεστής κοινωνικής ευθύνης.

* Τοποθετήσεις  Ντορέττας Τσιριγωτάκη & Νίκου Σολιδάκη στο Δ.Σ.

Μιχάλης Περάκης

Πρόεδρος Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos