Για το αλιευτικό καταφύγιο στο Καραβοστάσι
Το Καραβοστάσι …..

Θα θέλαμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις και σχόλια όσον αφορά την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου της Περιφέρειας στην περιοχή Ίστρο.

Επιλέχθηκε τελικά η παραλία στο Καραβοστάσι για την δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου. Ένα έργο το οποίο ζητούσε πολύ καιρό η τοπική κοινωνία καθώς θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος ελλιμενισμού για τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής.

Επίσης, θα αποτελέσει καταφύγιο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δε μπορούμε να παραβλέψουμε όμως το γεγονός, αφενός ότι δεν υπήρξε παρουσίαση και συζήτηση του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και εγκρίθηκε και αφετέρου ότι για ακόμα μία φορά, επιλέχθηκε το σχέδιο με την μεγαλύτερη παρέμβαση στην περιοχή.

Οι λύσεις που προτάθηκαν ήταν δύο, η πρώτη δημιουργούσε έναν λιμένα με κρηπιδώματα ελλιμενισμού 215m και μήκος προσήνεμου μόλου 150m χωρίς να προβλέπει όμως την δημιουργία ράμπας ανέλκυσης/καθέλκυσης. Η δεύτερη λύση είναι σαφώς μεγαλύτερη με 285m και 185m αντίστοιχα με πλεονέκτημα όμως την πρόβλεψη δημιουργίας ράμπας και βάση της ακτομηχανικής μελέτης υπερτερεί λόγο της μη μεταφοράς ιζήματος εντός της λιμενικής λεκάνης.

Παρόλα αυτά είναι ένα έργο το οποίο θεωρούμε ότι οπτικά θα είναι υπερβολικό καθώς ακόμα και ο οικίσκος του είναι έκτασης 150τμ και είναι πιθανό να εγείρει περιβαντολλογικά θέματα καθώς όπως αναφέρεται στην μελέτη ναι μεν λαμβάνει τον χαρακτηρισμό αλιευτικού καταφυγίου όμως στην πράξη φαίνεται να έχει το μέγεθος μίας μικρής μαρίνας.

Όσο αφορά το μέγεθος, στα σχέδια φαίνεται ότι θα έχει την δυνατότητα να ελλιμενίσει έως 68 σκάφη, συμπεριλαμβανομένων και τουριστικών σκαφών ενώ προσφέρει την δυνατότητα παροχής νερού και ρεύματος.

Για το έργο επίσης έχει γίνει μελέτη ακτομηχανικής όμως δεν έχει γίνει μελέτη ρευμάτων, οπότε δε μπορούμε να ξέρουμε τις επιπτώσεις της παρέμβασης αυτής στις παρακείμενες παραλίες του Καραβοστασίου και Άγιου Παντελεήμονα καθώς ο λιμένας θα απέχει 130 μέτρα από την πρώτη.

Ακόμα και στην μελέτη, αναφέρεται ότι όπως σε κάθε λιμενικό έργο, δεν είναι εφικτό να προβλεφθούν οι επιπτώσεις του με ακρίβεια, αυτό που μπορεί να προβλεφτεί είναι να χρησιμοποιηθούν υλικά συμβατά με το τοπίο..

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, είναι κατανοητό ότι υπερκαλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα θεωρούνταν υπερβολική και περιττή (συμπεριλαμβανομένου και της πρότασης για το Βούλισμα).

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos