το έργο σε εξέλιξη μέσα στο χωριό
το έργο σε εξέλιξη μέσα στο χωριό

Θα περίμενε κανείς ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είχαν έναν διαφορετικό λόγο από τους επαγγελματίες πολιτικούς, έναν λόγο ουσιαστικό, ανθρώπινο, που να προσπαθεί να απαντά στα καθημερινά και μεσοπρόθεσμα έστω προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.

Αντ’ αυτού συχνά ακούμε και διαβάζουμε δηλώσεις τοπικών παραγόντων γεμάτες ‘θα’, αοριστολογίες και ευχολόγια. Ο λόγος για την πρόσφατη παρουσίαση του αποχετευτικού έργου στον Κρούστα (Ανατολή 4-7-14), όπου έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εικόνα ότι από δω κι εμπρός αλλάζει άρδην η ζωή των Κρουστιανών! Ειπώθηκε μάλιστα ότι «το επόμενο μεγάλο έργο στον Κρούστα θα είναι η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων που μεταφέρουν το νερό στο χωριό». Άρα ξεκινήσαμε ανάποδα! Πρώτα θα έπρεπε να γίνει η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων για να εξασφαλίσουμε επιτέλους ποιότητα στο νερό κι έπειτα να γίνει το αποχετευτικό μιας και δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο συγχρόνως. Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων μάλιστα είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση από το 2005 για την χώρα μας.

Έστω κι έτσι όμως το αποχετευτικό είναι σημαντικό έργο για τον Κρούστα μα θα πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτηματικά που αφορούν την υλοποίηση του. Γιατί το έργο δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα σπίτια του χωριού μα αφήνει απ’ έξω πολλές κατοικίες και κάποιες απέχουν από την κεντρική παροχή μόλις 10 μέτρα και είναι στο ίδιο επίππεδο με την όλη κατασκευή; Γιατί , μέσα στο παλιό χωριό, μένουν απ’ έξω παλιές πετρόχτιστες κατοικίες με καμάρες, που με το έργο θα είχαν μια πιθανότητα αξιοποίησης μιας και δεν διαθέτουν ούτε βόθρο; Γιατί μένουν απ’ έξω το σχολειό, το κοινοτικό κατάστημα, το ιατρείο κι ο πολιτιστικός σύλλογος;(!) Γιατί δεν άφησαν ‘αναμονή’ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ,ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένος να έχει (και έχει) αποδυτήρια και τουαλέτες; Γιατί δεν καταβρέχουν κάθε μέρα μετά το πέρας των εργασιών; Το χωριό έχει στενά σοκάκια ,πολλούς ηλικιωμένους και άσθενείς και η κατάσταση είναι αποπνικτική. Μιας και δεν υπάρχουν χρήματα για να πλακοστρωθεί όλο το παλιό χωριό, ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσισε που θα γίνει η πλακόστρωση και σε τι έκταση; Γιατί δεν έγινε μελέτη για την παράλληλη υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στο παλιό χωριό όπως έγινε στην Κριτσά; Αν μελλοντικά γίνει μελέτη θα ξανασκάψουν το χωριό; (εφιαλτικό σενάριο!). Ή δεν θα γίνει ποτέ; Θα πληρώσουν όσοι συνδεθούν στο δίκτυο ή όλοι; Και τι ποσό; Γιατί πριν ξεκινήσει το έργο δεν παρουσιάστηκε η μελέτη στους χωριανούς ώστε να γίνει μια επικοδομητική και δημιουργική συζήτηση; Ποιος εν τέλει είναι ο μελετητής και ποιος τον ελέγχει;

το έργο μέσα στα στενά του χωριού
το έργο μέσα στα στενά του χωριού

Αυτά είναι ενδεικτικά κάποια ερωτηματικά και δείχνουν πως αναπαράγεται στην Τ.Α. η έλλειψη ορθολογικής λειτουργίας που χαρακτηρίζει την κεντρική κρατική μηχανή και η τσαπατσουλιά που επικρατεί στην υλοποίηση ενός έργου. Και το κυριότερο δείχνει συμπεριφορά που αγνοεί και περιφρονεί τον πολίτη. Καλές είναι οι αναμνηστικές φωτογραφίες και οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί ανάπτυξης, μα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάπτυξη σημαίνει κυρίως ποιότητα ζωής για όλους. Χωρίς αυτό το κριτήριο η όποια ανάπτυξη γίνεται για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και μόνο συμφέροντα, δεν γίνεται για το κοινό καλό.

Αν υπήρχε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη θα είχαν φροντίσει οι κατά καιρούς τοπικοί παράγοντες να έχει κηρυχθεί ο Κρούστας παραδοσιακό χωριό κι όχι να είναι «υπό ανακήρυξη» από το 1986! Θα είχαν φροντίσει να έχει γίνει μια μελέτη για την διαχείρηση του ορεινού όγκου που θα υλοποιούσε τις κατά καιρούς, βαρύγδουπες δηλώσεις περί ποιοτικού ,εναλλακτικού, περιπατητικού, φυσιολατρικού κ.α. τουρισμού. Θα είχαν φροντίσει, σ’ έναν διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία, στα πλαίσια μιας διαχείρησης να υπάρξουν οι αναγκαίοι αγροτικοί δρόμοι κι όχι ν’ ανοίγει δρόμο όποιος θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει. Θα είχαν φροντίσει να είναι ανοικτές και επισκέψιμες οι παλιές εκκλησίες-μνημεία κι άλλες αρχαιότητες που έχει η περιοχή μας. Όλα αυτά όμως είναι μια άλλη συζήτηση που ελπίζουμε ότι κάποτε θα ξεκινήσει. Βεβαίως το αποχετευτικό είναι αναπτυξιακό έργο, δεν είναι όμως το μόνο και κυρίως με τον τρόπο που γίνεται.

Υ.Γ. Όποιος θελήσει ν’ απαντήσει στα ερωτήματα για το αποχετευτικό ας το κάνει μ’ έναν τρόπο που να έχει πρακτικό αντίκρυσμα, ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που περιγράψαμε.

Γιώργης Λαγκαδινός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos