Για το Δημοτικό συμβούλιο της 20ης Ιουνίου με θέμα το Γαργαδώρο
η παραλία στο Γαργαδόρο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20 Ιουνίου 2018, ο μελετητής του αντιδιαβρωτικού έργου του Γαργαδώρου, Διακογεωργίου Γεώργιος, στην παρουσίασή του ανέλυσε τα αίτια του προβλήματος της διάβρωσης στην παραλία του Γαργαδώρου

στην πορεία του χρόνου. Παρουσιάστηκε η σειρά των επεμβάσεων στην περιοχή καθώς και οι επιπτώσεις τους στην παραλία, που είχαν ούτως ή άλλως επισημανθεί από την ομάδα μας. Πιο συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός του παρακείμενου ρέματος, που εφοδίαζε την παραλία με άμμο και βότσαλα, η κατασκευή του δρόμου και η εκτεταμένη δόμηση στα όμορα οικόπεδα, το έργο της μαρίνας, η κατασκευή κάθετων μετώπων οδήγησαν στην έντονη διάβρωση. Αποτελεί ενδιαφέρουσα σύμπτωση το γεγονός ότι ο φορέας έμπνευσης κάποιων από τις επεμβάσεις που επιδείνωσαν τη διάβρωση και ο φορέας υλοποίησης του αντιδιαβρωτικού έργου ταυτίζονται.

Σαν ομάδα εξ αρχής και δεδομένης αυτής της χρόνιας κατάστασης είχαμε τοποθετηθεί υπέρ της πραγματοποίησης ενός έργου για τη διάσωση και την προστασία της συγκεκριμένης παραλίας και της ακτής της, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του. Είναι όμως σταθερή άποψή μας ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο -κι όχι απλά γνωμοδοτεί- για τις παραλίες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη γνώμη των δημοτών του. Θεωρούμε ότι ο χρόνος και ο τρόπος πραγματοποίησης ενός τέτοιου έργου θα έπρεπε να καθορίζεται με γνώμονα τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Βασική ανάγκη του κοινωνικού συνόλου αποτελεί και η ψυχαγωγία μέσω της απόλαυσης δημόσιων αγαθών, όπως για παράδειγμα το μπάνιο σε μια παραλία. Ωστόσο, διαπιστώσαμε στο δημοτικό συμβούλιο πως η κάλυψη της ανάγκης αυτής μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη διάσωση ενός δρόμου που εξυπηρετεί ορισμένες ιδιοκτησίες και τη διατήρησή του στο συγκεκριμένο (και ούτως ή άλλως ακατάλληλο) σημείο. Η άποψη αυτή αν και αλαζονική μπορεί να θεωρηθεί λογική όταν ακούγεται από τον ιδιοκτήτη μιας εξυπηρετούμενης από το δρόμο μονάδας. Όταν όμως υποστηρίζεται από τη δημοτική αρχή, τότε τη θεωρούμε τουλάχιστον προσβλητική απέναντι στους δημότες και επισκέπτες της πόλης που τύχαινε να απολαμβάνουν αυτό το δημόσιο αγαθό. Θα ήταν ωραία ιδέα να εξεταστεί εναλλακτική λύση για την χωροθέτηση του δρόμου, μιας και η μεταφορά της παραλίας είναι μάλλον αδύνατη.

Ανάμεσα σε άλλα, στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο πληροφορηθήκαμε από τον ανάδοχο και κατασκευαστή του έργου για την προέλευση των μπαζών που βρίσκονται στο βυθό του Γαργαδόρου. Κατά την παραδοχή του ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου ήταν και υλικά από την ανακύκλωση μπαζών. Παραλείψαμε ίσως να ρωτήσουμε αν τα υλικά αυτά απομακρύνθηκαν τελικώς, αλλά η πραγματικότητα μας δίνει την απάντηση. Εκκρεμεί από τον επιχειρηματία και η δημοσιοποίηση της αρνητικής για την επιχείρησή του επιστολής προς την TUI, για την οποία κατηγόρησε την ομάδα μας.

Αξιοσημείωτη ήταν η στάση των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης, που δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος, πέραν της κυρίας Καρνιαδάκη που δυστυχώς αρκέστηκε σε άτοπες ερωτήσεις. Χαρακτηριστική η ερώτησή της για το αν μέλη της ομάδας έχουν δοκιμάσει να κολυμπήσουν στη νέα παραλία προτού την κρίνουν, τη στιγμή που η ίδια όπως και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν λάβει προσκλητήριο e-mail για την εκδήλωσή της 6ης Μάη όπου καλούσαμε τους συμπολίτες μας να κολυμπήσουν μαζί μας στη νέα παραλία. Επιπλέον, παρά την επιμονή μας να επικεντρωθεί η συζήτηση στο θέμα της άνετης και ασφαλούς πρόσβασης και κολύμβησης στη θάλασσα κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Με το έργο να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (σύμφωνα με το μελετητή, απομένει η συμπλήρωση 500m³ υλικού στο έξαλλο κομμάτι) και παρά την εικόνα μιας άδειας δυσλειτουργικής παραλίας, η δημοτική αρχή, ο μελετητής και ο ανάδοχος υποστήριξαν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και επιτυχημένο έργο έτοιμο προς χρήση, παρά τις ανησυχίες που εκφράσαμε στηριζόμενοι σε πραγματικά δεδομένα για τους ελάχιστους πλέον λουόμενους στην παραλία. Μάλιστα από τον ανάδοχο παρουσιάστηκε ως αιτία της χαμηλής έως μηδενικής επισκεψιμότητας της παραλίας η έλλειψη ομπρελών, προϊδεάζοντάς μας για το μέλλον της παραλίας.

Συνοψίζοντας,

  • Θεωρούμε το έργο του Γαργαδώρου μη λειτουργικό από τη στιγμή που δεν προσφέρει άνετη και ασφαλή πρόσβαση και κολύμβηση.
  • Δεν αρκούμαστε στην αμφίβολη πρόβλεψη ότι η παραλία θα «φτιάξει» σε 2, 3 ή 10 χρόνια. Η ύπαρξη μιας τέτοιας παραλίας αποτελεί δυσφήμιση για την πόλη μας.
  • Ζητάμε άρση του έργου και δε δεχόμαστε διορθωτικές ενέργειες που δε θα λύσουν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Έως τότε, κρίνουμε απαραίτητη την παρακολούθηση της μετακίνησης των υλικών και των συνεπειών στις γύρω περιοχές.
  • Απαιτούμε να αποκατασταθεί το νότιο αυθαίρετο κομμάτι, καθώς και κάθε άλλη αυθαίρετη επέμβαση στην περιοχή.
  • Είναι αναγκαία η συνολική μελέτη του παραλιακού μετώπου ώστε να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους τα προβλήματα και όχι αποσπασματικά οι συνέπειές τους.

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Παραλιών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos