Στασινός: Το ΤΕΕ δεν θα βάλει λουκέτο
ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Γιώργος Στασινός

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν θα κλείσει, ακόμη κι αν είναι επιλογή κάποιων». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» και στο δημοσιογράφο Κοσμά Ζακυνθινό, αφήνοντας αιχμές για υπόγειες διεργασίες απαξίωσης του Επιμελητηρίου. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Στασινός επισημαίνει ότι με το νέο Ασφαλιστικό κινδυνεύει με αφανισμό ο κλάδος, ενώ για την οικονομία αναφέρει με νόημα: «Δεν μπορεί να μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη όταν δεν υπάρχει… αληθινή ανάπτυξη».

Κάνοντας τον απολογισμό του για τον έναν χρόνο στη θέση του Προέδρου του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός αναφέρει  ποιες νέες υπηρεσίες προσφέρει το Επιμελητήριο στα μέλη του, την ώρα που τονίζει ότι μειώθηκαν κατά 25% οι λειτουργικές δαπάνες. Ακόμη, σύμφωνα με την Ημερησία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ εκφράζει τα παράπονά του γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν πληρώνει το Επιμελητήριο για το σύστημα που είχε κατασκευάσει για τα αυθαίρετα.

Ακόμη στη συνέντευξη ο Γιώργος Στασινός προτείνει άμεσες ενέργειες για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, όπως σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, απλοποιημένες και ηλεκτρονικές διαδικασίες στην οικοδόμηση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ένταξη έργων ύψους 30% του συνολικού ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενίσχυση των μικρών δήμων που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες με ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για να «τρέξουν» έργα του ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρεται ακόμη στον νόμο 4178 για τα αυθαίρετα, στο Κτηματολόγιο και στην Τράπεζα Αττικής. Τέλος τονίζει το πρόβλημα που δημιουργεί το νέο ασφαλιστικό στους μηχανικούς αλλά και στο μέλλον του επαγγέλματος του μηχανικού.

 

Το ΤΕΕ δεν θα βάλει λουκέτο, Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

H οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Τι περιμένετε από το πολιτικό σύστημα ώστε να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη;

Καταρχήν περιμένουμε να παραδεχτεί την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πούμε δύο αλήθειες. Πρώτον ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για Δίκαιη Ανάπτυξη τη στιγμή που δεν υπάρχει Αληθινή Ανάπτυξη. Δεύτερον ότι απέχουμε πολύ από τον δρόμο της Ανάπτυξης, γιατί δεν κάνουμε πολύ βασικά πράγματα, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την Ανάπτυξη. Δεν δημιουργούμε σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για νέες επενδύσεις, που θα δίνουν νέες θέσεις εργασίας. Και επίσης δεν προωθούμε την άμεση μετάβαση σε απλοποιημένες και ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις, όσον αφορά στην οικοδόμηση και όσον αφορά στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Χρόνο δεν έχουμε και θα πρέπει αυτές οι αποφάσεις και υλοποίησή τους να γίνει άμεσα. Επίσης θα πρέπει να κινηθεί με πιο γρήγορο ρυθμό το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνουν εντάξεις έργων προϋπολογισμού ίσου με το 30% του συνολικού ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2016. Επίσης για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων δήμων, με στόχο να εντάξουν νέα έργα στο ΕΣΠΑ, προτείνω την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για προμελέτες και επίβλεψη έργων σε ελεύθερους επαγγελματίες, όταν δεν υπάρχει επάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων. Οι δήμοι θα λύσουν το πρόβλημα που έχουν, οι μηχανικοί θα έχουν απασχόληση και θα προχωρήσουν έργα που αλλιώς δεν θα γίνουν ποτέ. Πολιτική βούληση χρειάζεται και να μείνουν πίσω ιδεοληψίες.

Συμπληρώσατε ένα χρόνο στην ηγεσία του ΤΕΕ. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε όσον αφορά το έργο αλλά και τα οικονομικά του στοιχεία; Υπήρχαν «σκελετοί στην ντουλάπα» που πρέπει να βγουν;

Όσον αφορά στο έργο και αναφέροντας τα σημαντικότερα, θα σας πω ότι δώσαμε προτεραιότητα στη δημιουργία νέων υπηρεσιών που βοηθούν στην καθημερινότητα των μηχανικών. Έτσι δημιουργήσαμε υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, φοροτεχνικής υποστήριξης, υπηρεσίες υποστήριξης για θέματα ιδιωτικών έργων και μελετών. Συγκεντρώσαμε όλη την τεχνική νομοθεσία σε ένα ψηφιακό αποθετήριο νομοθεσίας. Δημιουργήσαμε help desk για την ένταξη ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ που εκδόθηκαν. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά στους μηχανικούς, ξέρουμε όμως τα καθημερινά προβλήματα που έχουν και προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Όσον αφορά στην απασχόληση κάνουμε συνεχώς ρεαλιστικές προτάσεις και ζητάμε από την κυβέρνηση να τις υιοθετήσει. Όπως κάθε φορέας αυτή την εποχή, έτσι και το ΤΕΕ έχει οικονομικές δυσκολίες. Παρόλα αυτά έχουμε κάνει ένα νοικοκύρεμα. Έτσι μειώσαμε περίπου κατά 25% τις λειτουργικές δαπάνες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και καταφέραμε εφαρμόζοντας διακανονισμούς οφειλών προς τα μέλη μας και ηλεκτρονικές πληρωμές, να ξεπεράσουμε μέχρι σήμερα να έσοδα του 2015, και του 2014 και να πλησιάζουμε και ίσως να ξεπεράσουμε τα έσοδα του 2013 σε πολύ δυσκολότερη εποχή. Επίσης καταφέραμε να πληρώσουμε σε έναν χρόνο το 70% των ληξιπρόθεσμων χρεών που παραλάβαμε. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία αρνείται το ΥΠΕΝ να πληρώσει στο ΤΕΕ μέσω του Πράσινου Ταμείου μία πολύ μεγάλη οφειλή για την κατασκευή του συστήματος των αυθαιρέτων, κάτι που είχε συμφωνήσει με τον προηγούμενο πρόεδρο του ΤΕΕ και νυν υπουργό. Πραγματικά λυπάμαι γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν οικονομικό πρόβλημα στο ΤΕΕ, πιθανόν διότι ασκούμε, δίκαια κατά τη γνώμη μου, κριτική σε πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που καταστρέφουν τον τεχνικό κλάδο. Πάντως ακόμη κι αν είναι επιλογή κάποιων, το ΤΕΕ δεν θα κλείσει.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για «αφελληνισμό» των ελληνικών τραπεζών. Τι πιστεύετε εσείς με δεδομένο ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι μέτοχος στην Attica Bank;

Η Τράπεζα Αττικής είναι η πέμπτη τράπεζα στη χώρα και η μοναδική από τις πέντε που δεν είναι συστημική, κάτι πολύ σημαντικό. Είναι μία τράπεζα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το θεωρητικό μειονέκτημά της, που είναι το μικρό δίκτυο καταστημάτων και εκμεταλλευόμενη την εποχή που ζούμε, δηλαδή αυτή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να το κάνει πλεονέκτημα και να γίνει μια πρωτοπόρα ηλεκτρονική τράπεζα. Επίσης θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, αυτόν της επενδυτικής τράπεζας που θα ενισχύει σύγχρονες και καινοτόμες επενδύσεις. Το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ θα στηρίξουν μία τέτοια πορεία διασφαλίζοντας μία τεράστια επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα με χρήματα των μηχανικών.

Υπάρχει «μαύρη» εργασία στον κλάδο σας και «κυκλώματα» που επιβιώνουν σε βάρος νόμιμων μηχανικών; Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε παραβατικές συμπεριφορές;

Μαύρη εργασία δεν υπάρχει στον κλάδο μας. Για δύο λόγους, πρώτον γιατί για να είναι μαύρη πρέπει καταρχήν να υπάρχει και δεν υπάρχει, και δεύτερον με τα capital controls δεν μπορεί κανείς να πληρωθεί, αν δεν υπάρχει νόμιμη σχέση εργασίας.

Ποιες ουσιαστικές αλλαγές φέρει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα; Οι γενναίες εκπτώσεις και οι εξαγγελίες για επιβολή προστίμων θα οδηγήσει τελικά τους ιδιοκτήτες στα «γκισέ» για τακτοποίηση;

Δεν έχουμε ενημερωθεί από το ΥΠΕΝ για συγκεκριμένο σχέδιο. Μετέχουμε σαν ΤΕΕ σε κάποιες επιτροπές του υπουργείου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα γραπτό κείμενο που να μας έχει δοθεί για να εκφράσουμε την άποψή μας. Οπότε επιφυλάσσομαι για να τοποθετηθώ. Μακάρι για τους πολίτες να δοθούν εκπτώσεις, αλλά δεν πρέπει να αδικηθούν για μια ακόμη φορά, όσοι ήταν συνεπείς και πλήρωσαν πρώτοι. Και επίσης θα πρέπει να δείξει προσοχή το υπουργείο ώστε κα μην καταστραφεί η λογική του Ν.4178 ο οποίος είναι ο μοναδικός νόμος αυθαιρέτων που κρίθηκε από το ΣτΕ συνταγματικός.

Τι αφορούν οι προτάσεις που επεξεργάζεται το ΤΕΕ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για ταχύτερη ωρίμαση και υλοποίηση έργων, με την αξιοποίηση ελευθέρων επαγγελματιών διπλωματούχων μηχανικών;

Το σκεπτικό που συζήτησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ είναι η αξιοποίηση ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών με δικαίωμα υπογραφής σε υπηρεσίες Δήμων που δεν έχουν επαρκή αριθμό μηχανικών στις υπηρεσίες τους. Θα μπορούσαν να υπογράφουν προμελέτες για την ένταξη σε έργα ΕΣΠΑ, να κάνουν επίβλεψη, όπου δεν υπάρχουν επιβλέποντες δημόσιοι υπάλληλοι και να υποστηρίζουν τους Δήμους σε τεχνικά θέματα, όπου απαιτείται.

Τι προτείνετε για να ξεμπλοκάρει το Κτηματολόγιο;

Το Κτηματολόγιο χρειάζεται δύο βασικά πράγματα. Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας και ολοκλήρωση των τελευταίων διαγωνισμών με ανακήρυξη αναδόχων εντός του 2016.

Το ασφαλιστικό, υποστηρίζετε, οδηγεί σε αφανισμό τους μηχανικούς; Τώρα που εφαρμόζεται το νέο καθεστώς επιμένετε στην κριτική σας; Η κόντρα σας με την κυβέρνηση και τα στελέχη της που είναι μηχανικοί, μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Δεν υπάρχει καμία κόντρα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η άποψη του ΤΕΕ είναι ότι το νέο Ασφαλιστικό είναι καταστροφικό για τους μηχανικούς και προφανώς αφού το ψήφισαν, η άποψη των μηχανικών-βουλευτών της κυβέρνησης είναι ότι είναι καλό. Θα δώσω δύο νούμερα: 4.000 περίπου μηχανικοί διαγράφηκαν το 2015 από το ΤΣΜΕΔΕ και φέτος φαίνεται ότι θα είναι 6.000 επειδή δεν έχουν απασχόληση και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Είναι προφανές κατά την άποψή μου ότι όταν θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές ίσες με το 38% του καθαρού εισοδήματος, θα είναι αδύνατον να τις πληρώσουν πλην ελαχίστων. Έτσι αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο και τα έσοδα θα καταρρεύσουν και σε λιγότερο από δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν μηχανικοί στη χώρα.

Χιλιάδες μηχανικοί έχουν μείνει άνεργοι, υποαπασχολούνται ή έχουν μεταναστεύσει. Τουλάχιστον 4.000 έχουν διαγραφεί. Έχει μέλλον το επάγγελμά σας και τι πρέπει να γίνει για «αναστηθεί» ξανά;

Απλά πράγματα πρέπει να γίνουν. Καταρχήν όσα προανέφερα για το θέμα της Ανάπτυξης. Εμείς οι μηχανικοί πηγαίνουμε παράλληλα με τη χώρα και την Ανάπτυξη, την αληθινή όμως, όχι αυτή στα λόγια και τις υποσχέσεις. Αν υπάρχει, έχουμε δουλειά, αν δεν υπάρχει, κινδυνεύουμε με εξαφάνιση όπως τώρα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos