Νικήτας Δολαψάκης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Τοποθέτηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Νικήτα Δολαψάκη.
Αφορμή για την δημόσια τοποθέτηση μου, αποτέλεσε μία σειρά αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει ους τελευταίους μήνες μεταξύ εκπροσώπων των νομών της Κρήτης για διάφορα θέματα, όπως η ενδεχόμενη ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο, ο διαχωρισμός της ΚΤΕΛ Κρήτης ΑΕ και η διάσπαση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με την ίδρυση αυτόνομου Ιδρύματος στα Χανιά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλές παρεμβάσεις επί των παραπάνω έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, η εικόνα που δημιουργείται για το Νησί στην υπόλοιπη χώρα και κατ’ επέκταση πιθανόν στο εξωτερικό, είναι θλιβερή.
Πρόσφατοι είναι άλλωστε οι υψηλοί τνοι και οι απειλές εκ μέρους κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Νομών του Νησιού σχετικά με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων από την κυβέρνηση ενεργειών.
Θα προτιμούσα να μην παραθέσω επί λέξει τις απειλές που έχουν ακουστεί και δημοσιευτεί, οι οποίες θεωρώ ότι δεν εμπεριέχου επιχειρήματα, ότι δυστυχώς στερούνται σεβασμού απέναντι στην κυβέρνηση και στους πολίτες που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στα συγκεκριμένα πρόσωπα, και ότι τέλος δεν συνεισφέρουν με κανένα τρόπο στην ανάπτυξη του Νησιού μας.
Χωρίς από την ιδιότητα μου, ως Προέδρου του Επιελητηρίου Ηρακλείου, να θέλω να εκφέρω υπεύθυνη γνώμη για την κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι ιθύνοντες για τη λήψη αποφάσεων σε αυτά τα θέματα, θεωρώ ότι εκείνο που προέχει σε κάθε περίπτωση είναι η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και των επισκεπτών του Νησιού, με άλλα λόγια των εκάστοτε ομάδων στόχου που είναι άμεσα ενδιαφερόμενες.
Κατά συνέπεια, αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία υποδομών και το κτίσιμο μίας ενιαίας εικόνας του Νησιού, κάτι δηλαδή που θα ισχυροποιεί τη θέση της Κρήτης, και θα συμβάλει στην καλύτερη διαβίωση των κτοίκων της και στις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν οι υπηρεσίες, η εκπαίδευση και πολλοί άλλοι νευραλγικοί τομείς. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται η συμβολή όλων των υπευθύνων με τρόπο ουσιαστικό και γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.
Μέχρι τώρα, ο τρόπος με τον οποίο έχουν χιριστεί τα παραπάνω ζητήματα κάποιοι από τους ιθύνοντες και εκπροσώπους μέρους του πληθυσμού της Κρήτης, σίγουρα δεν έχει συμβάλει ώστε να δοθεί λύση. Κατά την άποψη μου, οι πρωτοβουλίες τους στερούνται σοβαρότητας, προκαλούν πανελληνίως την εντύπωση ότι μοναδικό κίνητρο τους ίναι η εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και η προβολή τους.
Τελικά, σε όλες αυτές τις άγονες αντιπαραθέσεις χαμένος είναι ο ίδιος ο τόπος. Καλό θα ήταν, πριν από κάθε τοποθέτηση, οποιουδήποτε υπεύθυνου για τη λήψη αποφάσεων, να κυριαρχεί ως τελικός στόχος μια σφαιρική εικόνα για το Νησί, και όχι τμήμα ή τμήματα αυτού. Διαφορετικά, μπαίνουμε στη λογική των τοπικιστικών συμφερόντων, η οποία πιθανότατα δεν είναι το καλύτερο κριτήριο για το γενικό συμφέρον του τόπου αυτού που σε τόσους τομείς έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά ότι μπορεί να επιτύχει πολλά. Μέσα από το παρόν άρθρο θέλω να παρακαλέσω όλους εκείνους που ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν ενεργά με τη λήψη αποφάσεων για τα παραπάνω θέματα να θυμούνται ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να κυριαρχεί ο συγκρητισμός: ότι πρόκειται για ένα Νησί, μία Περιφέρεια, πο στόχο έχει να γίνεται καθημερινά καλύτερη, να αναπτύσσεται και να παρέχει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους που φιλοξενεί.
Είμαι σίγουρος ότι έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε όλοι, σε κάθε θέμα που μας αφορά άμεσα, να λειτουργήσουμε με βάση το συνολικό συμφέρον, προβάλλοντας έτσι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νησιού και δίνοντας την πραγματική του εικόνα προς τα έξω, δηλαδή ενός τόπου που διαθέτει τις δυνατότητες να ευημερήσει, να αποτελέσει χώρο για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας, να προσφέρει υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, να αξιοπιήσει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όλα αυτά θα παράσχουν και στους συμπολίτες μας τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη ζωή. Ενέργειες που προτάσσουν ίδια συμφέροντα, όπως αυτές που έχουμε δει μέχρι σήμερα, ελλοχεύουν τον κίνδυνο να φέρουν πίσ τον τόπο και να ακυρώσουν την πρόοδο που έχει επιτελεσθεί σε διάφορους τομείς μέχρι σήμερα. Σίγουρα μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα από τις οποίες όλοι μπορούμε να είμαστε κερδισμένοι, αρκεί να έχουμε τη θέληση, με άλλα λόγια να εκπληρώσουμε το καθήκον μας και το έργο μας έτσι όπως προσδοκά ο πληθυσμός της Κρήτης.
Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπει κανείς πρόσωπα που έχει εκλέξει ο λαός της Κρήτης για να τον εκπροσωπήσουν, να αναλώνονται σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που ουσιαστικά οδηγούν στη διάσπαση του Νησιού, σε διάφορα επίπεδα, πλήττοντας το συλογικό συμφέρον και υποβαθμίζοντας το δυναμικό του τόπου.

Ας τα αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά, κοιτάζοντας μπροστά, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε, με όποιο τρόπο έχουμε τη δυνατότητα, στην πρόοδο της Κρήτης γενικότερα, και νομίζω είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι με ις σωστές ενέργειες μπορούν να βγουν κερδισμένοι τόσο ο τόπος όσο και οι πολίτες του ως σύνολο και ατομικά. Σε αυτή τη λογική δε χωρούν ατομικιστικές ενέργειες και επιπόλαιες εκφράσεις προσωρινού εντυπωσιασμού. Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουν αυτό όσοι αποφασίζουν για το μέλλον αυτού του τόπου, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξουν και οι συνθήκες ζωής μας σε όλους τους τομείς.

Νικήτας Δολαψάκης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Print Friendly, PDF & Email

Από manos