Μανώλης ΜπαλτάςΑθήνα, 25/09/2007

Μια εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 16ης/09/2007, αποφορτισμένοι από το κλίμα των ημερών και των γεγονότων που επακολούθησαν, μπορούμε ώριμα, ψύχραιμα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά κυρίως πολιτικά, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ, να αξιολογήσουμε την πραγματικότητα και να οδηγηθούμε στα παρακάτω συμπεράσματα.

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 

Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μια καθαρή νίκη έστω και λαβωμένη, με μικρότερη πλειοψηφία, αξιοποιώντας με άριστο τρόπο την αδιαμφισβήτητη δυνατότητά της να μετασχηματίζει το έλλειμμα της πολιτικής της σε επικοινωνιακό θαύμα και τον σταθερό νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της, όπως αυτός αποτυπώνεται τόσο στη θεωρία όσο και στις εφαρμοσμένες πολιτικές της, σε εθνικολαϊκή προσδοκία που οδήγησε στην υπερψήφιση της με άρμα και αφετηρία που γεννά η σκέψη και η θλίψη του «μη χείρον βέλτιστον».

Η Νέα Δημοκρατία, η χειρότερη Κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση κέρδισε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε ένα περιβάλλον πλήρους απόρριψης των πολιτικών της τόσο στο πεδίο του κοινωνικού κράτους όσο και στο πεδίο της ικανότητας διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια συντριπτική ήττα, τη μεγαλύτερη από την ίδρυση του.

Η ήττα αυτή είναι το αποτέλεσμα σειράς παραγόντων που στέρησαν από το κίνημα μας (προς το παρόν) το δικαίωμα αυθεντικής εκπροσώπησης των συμφερόντων του λαού, των απλών λαϊκών στρωμάτων.

Οι πλέον σημαντικοί (ως άνω) παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα, είναι κατά τη γνώμη μου οι εξής :

Η αδυναμία διατύπωσης ενός καθαρού, σαφούς προοδευτικού στίγματος, τόσο στο επίπεδο της θεωρίας και του οράματος όσο και στο επίπεδο των εφαρμοσμένων πολιτικών. Η έλλειψη δηλαδή μιας δέσμης ιδεών και προτάσεων που θα καταργούσαν στην πράξη τη σύγχυση ανάμεσα στο «αριστερό» και το «δεξιό», θα διέλυαν το μύθο του «όλοι το ίδιο είναι» και θα οδηγούσαν τη χώρα στη ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ.

Η έλλειψη πραγματικής εσωκομματικής δημοκρατίας που λειτουργεί συλλογικά και συντεταγμένα μακριά από παράγοντες, παρέες και χαώδεις, απολιτικές πρακτικές των «βασιλιάδων» και του life style, σε κάθε χωριό, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε κομματική οργάνωση, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Η έλλειψη δηλαδή ακόμη και αυτής της στοιχειώδους εσωτερικής διαδικασίας που θα διατηρούσε και θα ενίσχυε την υπόσταση, τη συνοχή και τη δημοκρατική λειτουργία των οργανώσεων του κινήματος, μετασχηματίζοντας τα διαχρονικά αρνητικά συμπτώματα τους (των οργανώσεων), σε δύναμη ανατροπής και προώθησης της προοδευτικής ιδεολογίας. Μια δημοκρατική λειτουργία που θα οδηγούσε στη διατύπωση προτάσεων για την ανάπτυξη συλλογικής κινηματικής δράσης, ενάντια σε αυταρχικές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που θα αξιολογούσε με αξιοκρατικό τρόπο πρόσωπα και πολιτικές και θα καταλόγιζε πολιτικές ευθύνες στους εκάστοτε υπευθύνους για κάθε εκλογική ή πολιτική αποτυχία.

 

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

 

Ειδικά στο Λασίθι μετά και την ανάγνωση και μελέτη των αναλυτικών αποτελεσμάτων ανά κόμμα, περιοχή και υποψήφιο τα συμπεράσματα έχουν ως ακολούθως :

Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τη δύναμη της και βγήκε αλώβητη από την εκλογική αντιπαράθεση. Όποιος ερμηνεύσει αυτή τη νίκη ως αποκλειστική συνέπεια της γενικής πολιτικής πραγματικότητας, πλανάται πλάνην οικτράν. Η Νέα Δημοκρατία, με μηδενικό έργο στο Νομό Λασιθίου την προηγούμενη τριετία, διατήρησε τη δύναμη της και κεφαλαιοποίησε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) και το ΚΚΕ το τεράστιο έλλειμμα εναλλακτικής πολιτικής και διατυπώσεων που εντοπίζεται στο διαχρονικό οργανωμένο σύστημα Πα.Σο.Κ. όπως αυτό εκφράζεται τοπικά στο Νομό Λασιθίου. Ένα σύστημα απαρχαιωμένο και καταθλιπτικό που στηρίζει τη δύναμη του και αναπαράγεται μέσα από την αποδόμηση. Ένα σύστημα που δεν λειτουργεί καν πολιτικά, έστω και με λάθος θέσεις και αποφάσεις, αλλά απαξιώνει στελέχη, διασπά παρατάξεις, εμφυτεύει εκλεγμένους και διορίζει επικεφαλείς θεσμικών και κομματικών οργάνων, χωρίς προσόντα, χωρίς προσφορά, χωρίς ήθος καμιά φορά, στέλνοντας τους σκεπτόμενους και γνωρίζοντες στο σπίτι τους, καταπατώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, συλλογικής δουλειάς και αποφάσεων, αγνοώντας με αλαζονική πρόκληση τη μέση κοινωνική εκτίμηση και επιθυμία των δημοκρατικών πολιτών.

Το Πα.Σο.Κ., στο Νομό Λασιθίου, υπέστη συντριβή πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που καταγράφηκε σε εθνικό επίπεδο.

Ο Νομός με το μεγάλο ιστορικό παρελθόν της δημοκρατικής παράταξης τιμώρησε τη Νέα Δημοκρατία για την απουσία της, επί τριάμισι χρόνια, από τις αναπτυξιακές ανάγκες στην περιοχή μας. Παρέμεινε πλειοψηφικά στον προοδευτικό χώρο καθώς παρέδωσε την ελπίδα του στα κόμματα της άλλης αριστεράς. Οι πολίτες του Νομού Λασιθίου αφαίρεσαν άλλες 3,5 μονάδες από το Πα.Σο.Κ., 4 (μονάδες) στα μεγάλα αστικά κέντρα και έστειλαν ένα μήνυμα τόσο στο κεντρικό όσο και κυρίως στο τοπικό Πα.Σο.Κ.. Κεντρικό νόημα του μηνύματος τους (των πολιτών) είναι ότι «δεν είναι δεδομένοι». Ότι δηλαδή κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίζει την κρίση τους και να συμπεριφέρεται αλαζονικά, αυταρχικά, αντιπολιτικά και αναξιοκρατικά αξιοποιώντας «δεδομένες» πλειοψηφίες υπέρ του Πα.Σο.Κ. και δήθεν αμετακίνητους ψηφοφόρους.

Όσοι δεν κατάλαβαν τίποτα απ’ όσα προηγήθηκαν αλλεπάλληλες φορές σε Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές στο Νομό ή από τη σταθερή πτώση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι σήμερα, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι το σύνδρομο του Ρεθύμνου δεν είναι μακριά, αν δεν αλλάξουν στρατηγική στην επιλογή προσώπων και στις πολιτικές τους.

Όσον αφορά τη λεπτομερή ακτινογράφηση των αποτελεσμάτων αξίζει να σχολιαστούν τα παρακάτω :

Είναι αξιοθαύμαστη η πολιτική διορατικότητα του Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Πα.Σο.Κ. Λασιθίου που δήλωνε, με απόλυτη ασφάλεια προ των εκλογών, ότι το Πα.Σο.Κ. είχε διασφαλίσει 5 μονάδες πάνω στη δύναμη του, σε σχέση με τις εκλογές του 2004.

Είναι προκλητική η στάση του ίδιου (του Συντονιστή) να δηλώνει και σήμερα ευχαριστημένος από το ψηφοδέλτιο του Πα.Σο.Κ. στο Νομό και ικανοποιημένος (!) από το γεγονός ότι εισακούστηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή (δηλαδή ο ίδιος) από τα «κεντρικά» όσον αφορά τις προτάσεις που είχε διατυπώσει για τη δομή, τη φιλοσοφία, τη γεωγραφία και τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου.

Τον προκαλώ να μου υποδείξει άλλο ένα ψηφοδέλτιο σ’ οποιοδήποτε κόμμα, σε οποιοδήποτε Νομό, σε οποιοδήποτε χρόνο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους όπου όλοι μαζί οι λοιποί (πλην ενός) υποψήφιοι (3 εν προκειμένω) συγκέντρωσαν ψήφους κάτω από το 50% που λαμβάνει ο ένας. Όπου οι ψήφοι του ενός είναι πολλαπλάσιοι από τέσσερις (4) έως δεκαεπτά (17) φορές των ψήφων των υπολοίπων. Και όπου οι επανεκτεθέντες υποψήφιοι μειώνουν τη δύναμή τους, από τις προηγούμενες εκλογές σε ποσοστό είκοσι πέντε (25%) έως τριάντα (30%) τοις εκατό.

Είναι σημείο των καιρών και αποδεικνύει την αποπολιτικοποίηση της πολιτικής, την «ατιμωρησία» και τα πραγματικά κίνητρα ενασχόλησης κάποιων στο κίνημά μας, το γεγονός ότι ο Συντονιστής της Ν.Ε. Λασιθίου, δεν προέβη σε κανένα σημείο των δηλώσεων του, όπως τουλάχιστον κατεγράφησαν στα τοπικά ΜΜΕ, σε κατάθεση στοιχείων αυτοκριτικής, ως όφειλε, μετά το φιάσκο των αποτελεσμάτων, συγκεκριμένα στο Νομό Λασιθίου.

 
 

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

 

Η προσπάθεια μου να μετάσχω στις εθνικές εκλογές με την ιδιότητα του υποψήφιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λασιθίου, είχε ως μοναδικό κριτήριο την διαρκή επιθυμία μου για προσφορά στον άνθρωπο και στο προοδευτικό και δημοκρατικά κίνημα.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους εκατοντάδες συμπολίτες μου που επεφύλαξαν θερμότατη υποδοχή στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητας μου και έσπευσαν να μου δηλώσουν την υποστήριξη τους, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο μου μια νέα σύγχρονη αποτελεσματική πολιτική δυναμική που θα ωφελούσε τον τόπο μας, το Λασίθι. Και το έκαναν, αυτό ενώ γνώριζαν ότι προσωπικά, έτσι κι αλλιώς, επεδίωκα να έρθω δεύτερος προσπαθώντας για ένα κόμμα που πάλευα να έρθει πρώτο. Αυτή είναι και η διαφορά μου με όσους επεδίωκαν πάση θυσία και με κάθε μέσο να είναι πρώτοι σ’ ένα κόμμα που με τις ενέργειες τους συμβάλλουν, χρόνια τώρα, στο να είναι σήμερα δεύτερο, αύριο τρίτο, κ.ο.κ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλα χωρίς περιστροφές το άηθες και υπόγειο σχέδιο που είχε ως μοναδικό στόχο τον αποκλεισμό μου. Μέρος αυτού του σχεδίου ήταν και η προσπάθεια της χυδαίας κατασυκοφάντησής μου την ίδια ώρα που εγώ ζητούσα από τους πολίτες να μετασχηματίσουν την οργή τους σε δύναμη ανατροπής της Νέας Δημοκρατίας. Σ’ αυτούς τους κοινούς συκοφάντες, ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, που επεχείρησαν να θίξουν το ό,τι εγώ και η οικογένεια μου θεωρούμε ιερό και ασύλητο, δηλαδή την τιμή και το δημόσιο ήθος μας, οι πολίτες του Νομού Λασιθίου ήδη τους γύρισαν την πλάτη και ενεργοποιούνται δυναμικά για να επιταχύνουν το θνησιγενές πολιτικό μέλλον τους.

Όσον αφορά το ΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ της υπόθεσης που θα οδηγήσει στην καταδίκη κάθε συκοφάντη, αυτό έτσι κι αλλιώς έχει πάρει το δρόμο του.

Έστω και τώρα οι δημοκρατικοί πολίτες του Νομού Λασιθίου περιμένουν να ακούσουν μια πειστική πολιτική απάντηση εκ μέρους του «ενός ανδρός» που επέβαλλε την άποψη του «διευθυντικά», στην Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών του Πα.Σο.Κ. παρά τη ριζικά αντίθετη θέση τους (των μελών της Επιτροπής), για τον αποκλεισμό μου από το ψηφοδέλτιο στο Νομό Λασιθίου και την ανάδειξη ενός ψηφοδελτίου, τα χαρακτηριστικά του οποίου έγιναν αποδεκτά στις εκλογές, με τον τρόπο που έγιναν.

Από τη μελέτη των αναλυτικών αποτελεσμάτων αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι το σφίξιμο, τη θλίψη και το αδιέξοδο των συντρόφων μου και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών του Νομού που υποχρεώθηκαν να εκφράσουν την προτίμηση τους μέσα σ’ ένα κλουβί με προσημαδεμένο αποτέλεσμα.

Όλους αυτούς τους δημοκρατικούς πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, τους ΚΑΛΩ σ’ ένα ωραίο συλλογικό αγώνα μέσα στο Πα.Σο.Κ. αλλά και έξω στους κοινωνικούς αγώνες, στη νεολαία και τους θεσμούς για να επιβάλουμε δημοκρατικούς και συλλογικούς κανόνες λειτουργίας στο κίνημα μας και να ανατρέψουμε ό,τι απαρχαιωμένο και ιδιοτελές κομματικό κατεστημένο υπάρχει στο Νομό Λασιθίου.

Για να υποχρεωθούν ΟΛΟΙ να λειτουργούν ΕΝΩΤΙΚΑ, σεβόμενοι ΌΛΟΙ τις πλατιές δημοκρατικές λειτουργίες και τις αποφάσεις της υπαρκτής, συμμετέχουσας και αποφασίζουσας πλατιάς πλειοψηφίας των μελών και φίλων του κινήματος μας.

Σ’ αυτόν τον αγώνα θα είμαι ΠΑΡΩΝ.
 
 

ΟΙ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

 

Σπεύδω να δηλώσω ότι η κατάσταση του Πα.Σο.Κ. στο Λασίθι με τους γνωστούς πρωταγωνιστές, όπως και εγώ την έζησα στις εθνικές εκλογές και με βάση την πολύχρονη εμπειρία μου στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή, βρίσκεται στην πρώτη θέση πανελληνίως από πλευράς ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης.

Όμως αυτή η κατάσταση έχει την άκρη του νήματος της στο ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ.

Τέτοιες πολιτικές πρακτικές σε συνδυασμό με τα ευρύτερα πρόσφατα χαρακτηριστικά του ιστορικού μας χώρου, μερικά εκ των οποίων αναφέρω στο εισαγωγικό κεφάλαιο της δήλωσής μου, εξηγούν τη δεινή κατάσταση που διέρχεται σήμερα το κίνημα μας.

Όμως αυτές οι πρακτικές δεν αφορούν το «ΟΛΟΝ Πα.Σο.Κ.» ευτυχώς.

Το μετεκλογικό τοπίο έστω και επώδυνα, έστω και με τραύματα, δημιουργεί, υπό προϋποθέσεις, συνθήκες αυτοκάθαρσης και διαμόρφωσης μιας νέας προοδευτικής συλλογικής πολιτικής ταυτότητας που θα στηρίζεται στις αξίες της κεντροαριστεράς, θα ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των απλών ανθρώπων και θα επιλέγει πρόσωπα μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες με αξιοκρατικά κριτήρια, το ήθος, την ανεξαρτησία κάθε είδους, την κοινωνική προσφορά, την ικανότητα παραγωγής και υλοποίησης προοδευτικών πολιτικών και βέβαια με διαφανείς διαδικασίες μακριά από μηχανισμούς και υπόγειες διαδρομές.

Το μετεκλογικό τοπίο ίσως δημιουργήσει τις δυνατότητες για την επαναφορά της πολιτικής στο χώρο που απουσίασε τα τελευταία χρόνια.

Αρκεί οι έχοντες την ευθύνη στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής να σκεφθούν και να δράσουν με κριτήριο την ευθύνη μας απέναντι στο Πα.Σο.Κ., το λαό και τη χώρα αποφεύγοντας την τυμβωρυχία που αναζητεί τα αίτια της ήττας 10 ή 20 χρόνια πριν. Αρκεί εκείνοι, οι υπεύθυνοι της ήττας που πριόνιζαν τον Γιώργο Παπανδρέου με τις πολιτικές τους και την καθημερινή προκλητική συμπεριφορά τους ενώπιον του λαού, αντί να λιβανίζουν και να ανακαλύπτουν νέες συνομωσίες να σταθούν με ευθύνη για τη διασφάλιση της ενότητας του χώρου. Και να το πράξουν από χρέος στην παράταξη έστω και αν ανησυχούν για τις καρέκλες στις οποίες είναι γαντζωμένοι χρόνια τώρα, καθώς νιώθουν ανήμποροι να εξασφαλίσουν τον επιούσιο μακριά από το κόμμα και τους κρατικούς θεσμούς. Εύχομαι και θα παλέψω γι’ αυτό, το Πα.Σο.Κ. της 11ης Νοεμβρίου 2007 να στηριχθεί σε πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί και δεν είχαν στη διαδρομή τους σκοτεινές και ανήθικες στάσεις και συμπεριφορές.

Οι πρόσφατες Ομόφωνες Αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου δημιουργούν το πλαίσιο για την επανασυγκρότηση μιας ενιαίας, πλατιάς και μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με σταθερές αναφορές στην ιστορική μας διαδρομή και με σαφή προσανατολισμό τη διασφάλιση ενός προοδευτικού μέλλοντος για την πατρίδα μας και το λαό. Και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με αυτό το στόχο, αυτό, ως δεδομένο, θα παρακάμψει και τις ελάχιστες ιδιοτελείς αντιστάσεις που ψαρεύουν στα θολά νερά, επικαλούνται προσχηματικά την ανάγκη τήρησης διαδικασιών που ποτέ δεν τήρησαν, αγωνιούν για την διατύπωση πολιτικών που ποτέ δεν τίμησαν και έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση ενός status Quo που θα τους εσωκλείει πανίσχυρους και ακλόνητους.

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση η συντριπτική πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου «τρίτου πόλου», όπως φαίνεται, αλλά και του κομματικού και του κοινωνικού Πα.Σο.Κ., αποδεικνύεται, μέρα με τη μέρα, ότι κτίζει με πραγματικό ενδιαφέρον και με πολιτικά μέσα το δρόμο που θα οδηγήσει σε δημοκρατική και ενωτική διέξοδο καθώς και στην επαναδιατύπωση μίας προοδευτικής κεντροαριστερής ταυτότητας στο κίνημά μας που θα οδηγήσει σε ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ. Και αυτή η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ προσωποποιείται στον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ μέσα σ’ ένα περιβάλλον συμμαχιών και συγκλίσεων που οικοδομείται καθημερινά, σε πλαίσια αρχών και θα διογκωθεί μέχρι τις 11/11/2007, ημέρα εκλογής του νέου Προέδρου του Πα.Σο.Κ. και νέα αφετηρία για το προοδευτικό κίνημα στη χώρα μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Σ’ αυτή τη νέα δημιουργική αφετηρία ΚΑΛΩ τους συντρόφους μου αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να μετέχουν δυναμικά για ένα ΠΑΣΟΚ αντάξιο της ιστορίας του και αντίστοιχο της κορυφαίας πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί για το μέλλον της πατρίδας μας.

 
 
Μανώλης Μπαλτάς.

Πολιτικός Μηχ/κος

 

Αναπλ. Γραμ. τουΤομέα Τεχνικών Επιστημόνων Αττικής

Print Friendly, PDF & Email
Μανώλης Μπαλτάς«Να μετατρέψεις το «έτσι συνέβη» σε «έτσι το θέλησα» αυτό και μόνο ονομάζω λύτρωση»:
IRVIN D. YALOM -Η θεραπεία του Σοπενάουερ-
 
Αγαπητοί μου Συμπολίτες, Λασιθιώτες και Λασιθιώτισσες,
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απευθύνομαι σε όλους σας, σας κοιτάζω στα μάτια και ζητώ την υπερψήφιση και τη συντριπτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos