Μονή ΤοπλούΜετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Ιδρύματος Παναγία Ακτωτηριανή, από τον δικηγόρο Φειδία Ν. Κοντεμενιώτη, λάβαμε την παρακάτω δήλωση:

Εν σχέσει με την από 19-11-2007 ανακοίνωση του Ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» σχετικά με τη μελέτη μου για τη σύμβαση του Κάβο Σίδερο, παρακαλώ να μου επιτραπεί να δώσω κάποιες διευκρινίσεις.

Εχει δηλωθεί επανειλημμένα ότι η εργασία μου έγινε χωρίς καμιά αμοιβή, ως ελάχιστη προσφορά στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με την οποία διατηρώ προσωπικούς δεσμούς, και προς διευκόλυνση του δημοσίου διαλόγου για τα πραγματικά δεδομένα του εγχειρήματος, που συγκεντρώνει καθολικό ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό είναι σε πλήρη γνώση του Ιδρύματος από την πρώτη στιγμή, από την επιστολή μου, ημερομηνίας 22-3-2007, που του απηύθυνα ζητώντας στοιχεία και που ουδέποτε έλαβε απάντηση. Αντίγραφο της έκθεσής μου απέστειλα στο Ιδρυμα στις αρχές Οκτωβρίου, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της.
Τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η έκθεσή μου προέρχονται από δημόσια έγγραφα και από τα επίσημα αρχεία της ίδιας της εταιρείας, εξασφαλισμένα νομίμως από τις αρμόδιες Αγγλικές αρχές.
Η ποινική διάσταση του θέματος και οι τυχόν ποινικές ευθύνες φυσικών προσώπων δεν αποτελούν αντικείμενο της μελέτης μου, ούτε και η έκθεσή μου περιέχει αιτιάσεις εις βάρος οιουδήποτε. Η ποινική διαδικασία στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του Ιδρύματος ήταν πολύ προγενέστερη των στοιχείων που περιέχονται στη μελέτη μου, πολλά από τα οποία ουδέποτε προηγουμένως είχαν δημοσιοποιηθεί, και εν πάση περιπτώσει δεν αφορούσε τις συγκεκριμένες παραμέτρους, δηλαδή τη νομιμότητα και το κύρος της σύμβασης, το πραγματικό και ουσιαστικό περιεχόμενο του εγχειρήματος και τις εκπεφρασμένες προθέσεις και επιδιώξεις των πρωταγωνιστών του. Τα στοιχεία αυτά ουδέποτε υπεβλήθησαν στον εποπτικό έλεγχο της Διοικήσεως και ουδέποτε ετέθησαν υπό την κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Επί της ουσίας της εργασίας μου δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση εκ μέρους είτε του Ιδρύματος είτε της εταιρείας που θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω διαφώτιση της κοινής γνώμης. Με αυτό το μοναδικό κίνητρο, έχω ήδη καλέσει δημοσίως και καλώ και πάλι τους νομικούς συμβούλους του Ιδρύματος και της εταιρείας σε δημόσια ανοικτή συζήτηση υπό την αιγίδα των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Λασιθίου, για όλες της πτυχές που σχετίζονται με τη νομιμότητα, το κύρος και το ουσιαστικό περιεχόμενο του όλου εγχειρήματος.

Φειδίας Ν. Κοντεμενιώτης
26 Νοεμβρίου 2007

Print Friendly, PDF & Email

Από manos