Δημοτικές εκλογές και έλλειψη νέων ανθρώπων
… Ελλάδα μου σε σάξανε σωστό γεροκομείο

Έχουμε πει και γράψει στο παρελθόν, ότι ένας νομός Λασιθίου ζει εκτός νομού Λασιθίου, ή ο έχων σώας τα φρένας Λασιθιώτης ζει αλλού. Τώρα καθώς πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές, αυτή η έλλειψη νέων ανθρώπων είναι τραγικά εμφανής.

Μια μέρα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, κάποιος σύμβουλος πριν μπούμε στην αίθουσα μου λέει: Αυτό το συμβούλιο δεν έχει τίποτα να δώσει ! του απαντώ, σωστά, αλλά η ανανέωση; Δεν φαίνεται πουθενά γιατί δεν αφέθηκε ζωτικός χώρος για τους νέους αυτού του τόπου. Οι οποίοι νέοι μας, τα καλύτερα μυαλά είναι κάπου αλλού. Πιθανότατα ότι κάμουν, ότι καταφέρουν, ότι δημιουργήσουν, δεν θα έχει καμία επίπτωση στον τόπο τους.

Αυτό λοιπόν το διάστημα έχουν αρχίσει να φαίνονται οι ζυμώσεις που υποβόσκουν γύρω από τους συνδυασμούς των υπαρχόντων αρχών αλλά και νέων σχημάτων, αλλά χωρίς νέους ανθρώπους. Οι ίδιοι και οι ίδιοι ανακυκλώνονται από συνδυασμού σε συνδυασμό, καταδικάζοντας το τόπο να μαραζώσει και να εξελιχθεί σε τόπο διακοπών συνταξιούχων, ουσιαστικά ένα απέραντο γηροκομείο.

Κάτι που φαίνεται ήδη στις στατιστικές.

Εδώ οι αιτίες φαίνεται να είναι δύο: Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα χωρίς ελπίδα για το μέλλον και τα τοπικά παρεάκια που κάνουν τη δουλειά τους αφήνοντας έξω τους άξιους.

Όπως έλεγε σε μια συνέντευξη του ο Νίκος Κούνδουρος, ήρθανε οι ξύπνιοι και διαγουμίσανε τη πόλη. Και μεις φύγαμε.

Τι απομένει λοιπόν στο τόπο, το περιγράφει γλαφυρά ο Γιώργος Ζαμπέτας στο Διάταγμα του 1980 σε στίχους Νίκου Μπακογιάννη:

Ελλάδα μου σε σάξανε σωστό γεροκομείο.

Ας φροντίσουν λοιπόν οι δημοτικοί μουστερήδες να βρουν και να βάλουν νέα παιδιά στους συνδυασμούς τους. Αν τους ενδιαφέρει το αύριο.

(με κάθε σεβασμό στη τρίτη ηλικία)

Γιώργος Τουτουδάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos