Τύπος και σύνεργαΑνησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τελευταία στον τόπο μας, τα κρούσματα γενικότερου εκφοβισμού δημοσιογράφων-συνδικαλιστών. Παράλληλα, παρατηρούμε να συντονίζεται μια προσπάθεια αποθάρρυνσης κάε δράσης σε όλα τα διεκδικητικά επίπεδα.
Η συνήθης απαξιωτική πρακτική αντιμετώπισης κάθε συνδικαλιστικής προσπάθειας, από όπου και αν προέρχεται, είτε από τον Δημόσιο Φορέα Ραδιοτηλεόρασης, είτε κυρίως από ιδιώτη μεγαλοεργοδότη, επιδιώκουν να ευνουχίσουν και να υπονομεύσυν κάθε δράση, αλλά και να αλλοιώσουν τις αρχές και τη φυσιογνωμία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Πάντοτε προασπιζόμαστε το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση και το καθήκον του δημοσιογράφου στην έρευνα και την πληροφόρηση, καθώς και ότι καμία απειλή, επικαλούμενη Κανονισμούς, και “τυποκτόνους” νόμους, δεν πρόκειται να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση ή να εμποδίσει τον έλεγχο κάθε εξουσίας.
Οι τελευταίες διώξεις που σημειώθηκαν στον τόπο μας, θεωρούμε ότι είναι αναίτιες, και εκδικητικές. Στην μια περίπτωση, τιμωρείται συδικαλιστής επειδή έκανε το αυτονόητο καθήκον του, και στην άλλη, εγκαλείται συνολικά η διοίκηση της ΕΣΗΕΠΗΝ, επειδή έπραξε το αυτονόητο, να υπερασπιστεί δηλαδή, συνάδελφο που διώκεται ποινικά, επειδή προσπάθησε να αποκαλύψει και άλλες πλευρές μιας υπόθεσης, πέραν της καθεστηκυίας αντίληψης που προσπαθεί να επιβληθεί στον τόπο.
Η αντιδεοντολογική και πέρα από κάθε λογική, επικρεμάμενη απειλή, για δεύτερη φορά, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ότι οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι “σύντομα θα πάρουν την απάντησή τους” εισάγει “νέα ήθη” σε μια εποχή, που αποκτά τη διάσταση μιας συνολικότερης επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και στις ελευθερίες του Τύπου, με στόχο τη χειραγώγηση της συνείδησης των πολιτών, σε συνθήκες μάλιστα, νεοσκοταδισμού και πολιτισμικής υποβάθμισης.
Εμείς οι δημοσιογράφοι, υπεραπιζόμαστε το δικαίωμά μας στην ελευθεροτυπία, και επιλέγουμε να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας σε κάθε προσπάθεια “σωφρονισμού” και “χειραγώγησης” των συναδέλφων που μας εκπροσωπούν.
Εκφράζουμε μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την αντίθεσή μας στην προσπάθεια ποινικποίησης της ελευθερίας της έκφρασης, και της διαφορετικής άποψης. Κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί να πλήξει την ελευθερία του τύπου, και την δημοσιογραφική ανεξαρτησία, και στοχεύει στην προσωπική, επαγγελματική και οικονομική εξόντωση Δημοσιογράφου θα μας βρίσκει αντίθετους. Κθε τέτοια ενέργεια που προσπαθεί να χειραγωγήσει ακόμα και την Γενική Συνέλευση εργαζομένων από εργοδότη, δηλώνουμε ότι πλήττει βάναυσα τις εργασιακές μας κατακτήσεις, και αποβλέπει στον εκφοβισμό, την φίμωση και την λογοκρισία ακόμα, θυμίζοντας εποχές αλήστου μνήμης για τον τόπο.
Επομένως, είμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους μας, και κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια, από όπου και αν προέρχεται, κι έχει ως στόχο το δημοσιογραφικό λειτούργημα, την συνδικαλιστική δράση, και την υπονόμευση των αρχών που διέπουν το επάγγελμά μας.

Δημήτρης Καρυωτάκης
Σώτος Παιδάκης
Νέλλη Κατσαμά
Μανόλης Αργυράκης
Μανόλης Κοκολάκης
Μανόλης Δανδουλάκης
Γιώργος Λαγουβάρδος
Αλέκος Ανδρικάκης
Κώστας Μπογδανίδης
¶ννα Κωνσταντουλάκη
¶ννα Παπαδοκωστάκη
Πέλλα Λασηθωτάκη
Λίλιαν Δαφερμάκη
Αντώνης Παπουτσάκης
Νίκος Μαρκάκης
Εύα Μαστρογιαννάκη
Ειρήνη Τσάκα
Αγγελα Δουλγεράκη
Κατερίνα Μηναδάκη
Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη
Βαγγέλης Βαρδάκης
Μηνάς Αλμπαντάκης
Τάσος Βαρδάκης
Δημήτρης Τομαράς
Γιώργος Κορτσιδάκης
Γιώργος Λαμπράκης
Χάρης Λεοντάκης
Ελίνα Φαρσάρη
Μαρία Ζαννιά
Ελένη Βακεθιανάκη
Εμμανουέλα Μαραγκουδάκη
Σοφία Κωνσταντοπούλου
Ανδρέας Κριτσωτάκης
Σοφία Τσεντελιέρου
Θάνος Περβολαράκης
Κορίνα Καφετζοπούλου
Ασπασία Μπερδιάκη
Ελένη Μπουρμά
Μανόλης Χρονάκης
Μαρίνος Βασιλάκης
Ηρακλής Γαλανάκης
Κατερίνα Ψαρουδάκη
Κώστας Συλιγάρδος
Ειρήνη Βουρεξάκη
Σωτήρης Μεταξάς
Αγάπη Ροδίτη
Μαρία Αντωνάκη
Μανόλης Αλεάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos