Δήμος Σητείας, συνεννόηση
Δήμος Σητείας, συνεννόηση

Θα ξεκινήσω, περιπτωσιολογικά, με την περιγραφή ενός μέρους της ζοφερής πραγματικότητας στο Δήμο μας.

Όλοι οι Σητειακοί και οι επισκέπτες παρακολουθούν με αμηχανία την ολοκλήρωση της κατάργησης ή στην καλύτερη περίπτωση του ασφυκτικού στενέματος των βασικών οδικών αρτηριών στην πόλη της Σητείας.

Όλα αυτά στα πλαίσια στα πλαίσια του εξευρωπαϊσμού.

Όμως η αίσθηση που απομένει στους χρήστες της εκτεταμένης ασύδοτης και αυθαίρετης παρέμβασης των ξένων προς τις ανάγκες της περιοχής σχεδιαστών, είναι τριτοκοσμική και όχι ευρωπαϊκή. Βιώνουν την επιδείνωση του κυκλοφοριακού κομφούζιου στη πόλη της Σητείας. Εξαναγκάζονται σε παράνομο παρκάρισμα επί οποιουδήποτε σημείου με τραγικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα της πόλης.
Είναι κρίμα τόσο χρήμα και μια διαδικασία ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα όπως η «Πολεοδομική Ανάπλαση» να γίνεται βραχνάς, να θυσιάζεται στο βωμό συμφερόντων.

Επιχειρείται τώρα η δρομολόγηση επιλεκτικών – ανεπαρκών επιλεκτικών – ανεπαρκών τροποποιήσεων της ανάπλασης. Παράλληλα η ζωτικής σημασίας παραλία της πόλης αφήνεται στο έλεος του καιρού, στην σταδιακή αλλά ραγδαία εξαφάνιση και ο παλαιός πολεοδομικός ιστός της Σητείας στενάζει από την έλλειψη υποδομών, χώρων πρασίνου, αναψυχής, κυκλοφοριακής πρόσβασης και χώρων στάθμευσης.
Αλλά και η κατάσταση στις χωριά του Δήμου δεν είναι καλύτερη, αποσπασματικές και επιλεκτικές παρεμβάσεις αμφιβόλου χαρακτήρα και χρηστικότητας χωρίς σχεδιασμό και όραμα πέρα και έξω από τη φυσιογνωμία του τόπου τις ανησυχίες Τα πραγματικά προβλήματα (έλλειψη υποδομών, υπηρεσιών, εγκατάλειψη) που ταλανίζουν τους κατοίκους τους συσωρεύονται.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Στο μεσοδιάστημα, που αφήνει ο Καλλικράτης μέχρι τη συγκρότηση του νέου Δημ. Συμβουλίου για την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών, συντελούνται από τη Δημοτική αρχή διαδικασίες ελλειμματικές ως προς τη νομιμότητα τους. Ψηφίζονται και υπογράφονται ορυμαγδός από συμβάσεις εκτέλεσης έργων «ατάκτως ερριμένα» των οποίων η υλοποίηση θα αφορά άλλο δημοτικό συμβούλιο, των νεοεκλεγμένων.
Τα παραπάνω συμβαίνουν χωρίς καμιά προσπάθεια προηγούμενης συνεννόησης, καμία ενημέρωση έστω των νέων δημοτικών συμβούλων που θα κληθούν να επωμισθούν το βάρος και τις ευθύνες της εφαρμογής για την επόμενη πενταετία.
Οι πολίτες και οι φορείς τους στη γωνία, άλλοι ψιθυριστά, άλλοι φωναχτά, άλλοι δημόσια και άλλοι σε ιδιωτικές συζητήσεις εντοπίζουν τα προβλήματα, πολλοί προτείνουν και ενδιαφέρουσες λύσεις αλλά σε ώτα μη ακουώντων.
Αυτό που πραγματικά λείπει είναι η δημόσια παράθεση των σχεδιασμών και η διαβούλευση αυτών που αποφασίζουν με τον Δημότη και τους φορείς.
Αντίθετα, διαπιστώνεται αυθαιρεσία, εκτεταμένη εκτροπή της Δημοτικής Αρχής από τα καθήκοντα της τα οποία καθορίζονται σαφώς από το νόμο ως έκτακτα και διεκπεραιωτικά στο μεσοδιάστημα εκλογές – συγκρότηση νέου Δημ. Συμβουλίου.

Προκύπτει επομένως η αναγκαιότητα το Σεπτέμβριο να τεθούν υπό επανεξέταση οι κάθε λογής συμβάσεις, που σήμερα εσπευσμένα ψηφίζονται και ανατίθενται εκ μέρους του Δημοτικού συμβουλίου. Το επιτάσσει η δημοκρατική νομιμότητα και εξαρτάται από το τρόπο που, ελπίζω οι περισσότεροι, από τους νέους δημοτικούς συμβούλους αντιλαμβάνονται το ρόλο τους.

Ένα από τα συμπτώματα της «ασθένειας της εξουσίας», είναι να είσαι καχύποπτος με όλους ακόμα και με τους υποστηρικτές σου, τους συνεργάτες σου πόσο μάλλον και με τους πολιτικά αντίθετους, να αδυνατείς να δεχθείς την οποιαδήποτε κριτική ή πρόταση και να πιστεύεις τυφλά ότι είσαι αλάθητος.
Αυτό το ευρέως παρατηρούμενο φαινόμενο καθιστά τα κάθε είδους αρχηγοκεντρικά συμβούλια σε βουβές και υποταγμένες πλειοψηφίες αλλά και μειοψηφίες και συμβαίνει χρόνια τώρα στο Δήμο μας.
Ακόμα και στα πλαίσια του αντιδραστικού νόμου Καλλικράτη, οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση. Πολλοί από το απερχόμενο Δημ Συμβούλιο, εδώ και χρόνια, έχουν επιλέξει ή τους επιβάλλεται να μην ασκούν αυτό το δικαίωμα και απλώς παρευρίσκονται στα συμβούλια για να ψηφίζουν.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά.

 

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Πρέπει επιτέλους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να απεγκλωβιστούν από κάθε είδους ατομικές πιέσεις, δεσμεύσεις και εκβιασμούς.
Πρέπει να διεκδικήσουν πολιτικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.
Οφείλουν να είναι οι εκφραστές των συμφερόντων όλων των πολιτών αλλά και γέφυρες διασύνδεσης της γειτονίας και του χωριού, με τη διαμόρφωση των επιλογών του Δήμου.
Πρέπει να αποτελούν τους βασικούς φορείς πρωτοβουλιών στην παιδεία, το πολιτισμό, τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες, την οικιστική ανάπτυξη, τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία, την κοινωνική την πρόνοια με στόχο την αναχαίτιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Θεματοφύλακας για μια τέτοια ποιοτική στροφή στο ρόλο του Δημ. Συμβουλίου θα έπρεπε να είναι πρωτίστως ο Δήμαρχος.  Να καταστήσει την όποια εξουσία του εργαλείο, συνδετικό κρίκο και καταλύτη συμμετοχικών δεσμών και ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τους επικεφαλής των Δημ. Ομάδων αλλά και για τον καθένα Δημοτικό Σύμβουλο χωριστά.
Ως Δημότης αλλά και ως νεοεκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, απαιτώ από το Δήμο Σητείας, πλήρη διαφάνεια, ενημέρωση και οργάνωση δημόσιου διαλόγου για ότι δρομολογείται σήμερα με αποφάσεις και συμβάσεις και έχει χρόνο υλοποίησης μέσα στη νέα δημοτική περίοδο.
Απευθύνω έκκληση για συστράτευση, στο παραπάνω αίτημα, σε όλους τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία  εκλέχτηκαν.
Ειδάλλως, χωρίς τη διάθεση κριτικής και εποικοδομητικής παρέμβασης, τι νόημα θα έχει να φέρει κανείς την ιδιότητα του Δημ. Συμβούλου; Θα κατέχει τον τίτλο προσφέροντας ως αντάλλαγμα τη νομιμοποίηση της εφαρμογής αδιαφανών και ανερμάτιστων τακτικών και πολιτικών οι οποίες συνήθως εκπορεύονται από ατομικά, κομματικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την ανάπτυξη του τόπου και των κατοίκων του;
Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Ας μας ενώσει, έστω στις δημοτικές διαδικασίες, η αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Ας ξεκινήσουμε με όρους διαφάνειας και συλλογικότητας.

ΣΗΤΕΙΑ 19 ΙΟΥΛΗ 2014
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos