Αλέξανδρος Τζώρτζηςτου Αλέξανδρου Τζώρτζη
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η «4η Προγραμματική Περίοδος 2007-2013» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. Ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2007-2013 ενισχύει σημαντικά, συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους, το ρόλο και τα μέσα των Τοπικών Αρχών στη διαμόρφωση και την εφαρμογή των «Εθνικών Στρατηγικών Πλαισίων Αναφοράς» (Ε.Σ.Π.Α.), των Αναπτυξιακών δηλαδή Προγραμμάτων των Κρατών-Μελών, μέχρι σήμερα γνωστών ως Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

Τα στοιχεία στα οποία εστιάζεται η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη να «Προγραμματική Περίοδο», αποτελούν:
Η ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των Δήμων στην ανάπτυξη και την απασχόληση, γιατί σε αυτές συγκεντρώνεται το βασικό παραγωγικό δυναμικό, ανθρώπινο και μη.
H ουσιαστική συμμετοχή των Δμων στην «Εταιρική Σχέση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση την οποία διαμορφώνεται από κοινού ο σχεδιασμός και εφαρμόζεται η συνδιαχείριση των κονδυλίων.
Η επάνοδος των Περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των πεδίων παρέμβασής τους στην αξιοποίηση σημαντικότατων πόρων.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί όσον αφορά στο υπό κατάρτιση Ελληνικό Ε.Σ.Π.Α., ένα νέο πεδίο εξαιρετικών αναπτυξιακών ευκαιριών με μεγάλες δυνατότητες αλλά και απαιτήσεις για το Δήμο Αγίου Νικολάου, σε σχέση με τους ακόλουθους Τομείς Δράσης:

Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο Δήμος μας μπορεί να δώσει προτεραιότητα στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι συνθήκες εργασίας και η ποιότητα της λειτουργίας του ήμου θα αναβαθμισθούν. Η συνεργασία με τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης θα βελτιωθεί. Θα διαμορφωθούν νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τοπική οικονομία. Θα προωθηθεί η τοπική ανάπτυξη μέσα από την ενθάρρυση επενδύσεων στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.
Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού για την Απασχόληση, για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Φροντίδα. Η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα του Δήμου μας θα βασίζονται πλέον στο ανθρπινο δυναμικό, τις ευκαιρίες απασχόλησης σε δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και αλληλεγγύης, τη διάδοση και υποστήριξη της συλλογικότητας, της συμμετοχής, της αποδοχής και αξιοποίησης της πολυπολιτισμικότητάς του.
Προστασία του Περιβάλλοντος και Ανάπτυξη. Ο ρόλος του Δήμου μας μπορεί να είναι αποφασιστικός στον εξορθολογισμό της σχέσης μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, στη βάση της βιωσιμότητας και της αειφορίας. Ο Δήμος θα έχει πλέον αποφασιστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του αστικού χώρου, τη δόμησ, στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανονισμών για την περιβαλλοντική διαχείριση σε τοπικό επίπεδο.
Βελτίωση των Υπηρεσιών. Με την κατασκευή των απαραίτητων νέων και τη βελτίωση των υφιστάμενων τεχνικών υπδομών, ο Δήμος μας είναι δυνατόν να διεκδικήσει την ευρύτερη δυνατή αποκέντρωση των υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος, στο πλαίσιο και του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Το σύνολο των έργων συγκοινωνίας, ύδρευσης και αποχέτευσης θα αφορούν πλέον αρμοδιότητες του Δήμου.
Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Η καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε τοπικό επίπεδο αποτελούν προϋποθέσεις ενδογενούς ανάπτυξης. Ο Δήμος μας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, την υποστήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μκρομεσαίων, με την αξιοποίηση των κύριων τοπικών πλουτοπαραγωγικών πόρων του πολιτισμού και του τουρισμού.
Διαπεριφερειακή, Διασυνοριακή και Διακρατική Συνεργασία. Ο Δήμος μας λόγω της καίριας γεωγραφικής του θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί επιλέξιμη περιοχή επειδή ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης και έχει ευρύτατο πεδίο αξιοποίησης των πόρων της Διαπεριφερειακής, Διασυνοριακής και Διακρατικής Συνεργασίας. Η ευελιξία και ο πλούτος των αντικειμένων της Συνεργασίας αυτής θα επιτρέψουν την ενεργό συμμετοχή του Δήμου μς τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων, και την άρση της οικονομικής του απομόνωσης από τα μεγάλα αναπτυξιακά κέντρα της Ευρώπης.
Συνολικές Επιχορηγήσεις. Οι επιχορηγήσεις στο Δήμο μας μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης θα σχεδιάζονται με τη συμμετοχή κοινωνικοοικονομικών εταίρων και θα επικεντρώνονται σε ένα ή περισσότερα θέματα-προβλήματα της επιλεγμένης περιοχής παρέμβασης, με τη μόχλευση πόρων από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση που λήγει ο τέλος του Νοέμβρη και θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί ο Δήμος για την υποβολή σχετικής πρότασης.

Ο Δήμος του Αγίου Νικολάου πρέπει σε αυτή τη μοναδική συγκυρία, να επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται μέσα στο διαρκώς μεταβαλόμενο εθνικό και διεθνές περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά επείγον να αποκτήσουμε όχι μόνο μια νέα Στρατηγική Πρόταση για την ανάπτυξη του Δήμου μας αλλά και τους Ανθρώπους για να την υλοποιήσουν.

Τζώρτζης Αλέξανδρος
Προϊστάμενος Προσωπικού «Ελούντα Μπιτς» / «Ελούντα Μπέϊ»
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δημοτική Αναγγένηση

Print Friendly, PDF & Email

Από manos