Ελλάδα, ο ένας ανελκύει στο Σαρωνικό και άλλος βυθίζει  στο Μιραμπέλλο!
Το «Dolgoruki» που αγοράστηκε για να βυθιστεί

Και εκεί που ο τόπος ήταν πρωτοπόρος όχι μόνο στην δημιουργία Θαλάσσιου πάρκου αλλά κυρίως στον καταδυτικό τουρισμό, με εικοσιπενταετή λειτουργία καταδυτικών κέντρων στην περιοχή και με το μεγαλύτερο κομμάτι της κατάδυσης στην Κρήτη

(πάνω του 50%), φοβάστε ότι θα βρεθεί  δεύτερος, μετά τον Αποκόρωνα Χανίων.

Όχι δεύτερος, δεκάδες θέσεις πίσω θα βρεθεί η περιοχή του Μιραμπέλλου στον καταδυτικό τουρισμό.

Το σκάφος από την Σητεία, το αγόρασε ο δήμος (13.000€) για να μπορέσει να προωθήσει την ιδέα του τεχνητού θαλάσσιου πάρκου δικαιολογώντας τα ποσά που θα ξοδευτούν από τώρα και στο εξής, και όχι για να προσελκύσει καταδυτικό τουρισμό, αυτή δείχνει να είναι η αλήθεια.  (Τα σκάφη από την μαρίνα που απομάκρυνε ο δήμος πριν δύο χρόνια γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, ήταν Τζάμπα;)

Ο καταδυτικός τουρισμός κ δήμαρχε στην Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα την μορφολογία των βυθών και τους υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους ως το μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο στον κόσμο.

Δεν θα κουραστώ να το λέω και να το γράφω. Ένα επιστήμονας του ΕΛΚΕΘΕ, χωρίς καμιά  τουριστική εκπαίδευση και εμπειρία (απαραίτητες προϋποθέσεις για να ασχολείται τον 21ο αιώνα κάποιος με τον τουρισμό) και χάρη της άγνοιας σας κ δήμαρχε περί καταδυτικού τουρισμού, θα καταστρέψει την κατάδυση στο Μιραμπέλλο φέρνοντας την από την κορυφή στις τελευταίες θέσεις.

Πραγματικά πιστεύεται ότι το «Dolgoruki» θα γίνει πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού της Ευρώπης;  Ένα μικρομάγαζο κατάδυσης θα είναι που θα προσπαθείτε επενδύοντας εκατοντάδες χιλιάδες  ευρώ τα επόμενα 20 χρόνια να καταστεί πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού. Εκτός και αν η επένδυση αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ είναι το ζητούμενο.

Αυτό που θα γίνει καταδυτικός πόλος έλξης πανευρωπαϊκής διάστασης είναι το σπήλαιο των ελεφάντων στα Χανιά, τα ναυάγια των κιόνων και των λαρνάκων στην Πύλο, τα αρχαία ναυάγια στον Ευβοϊκό και σε όλη την Ελλάδα, τα ναυάγια από την μάχη της Λέρου από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, το Νηρεύς στην Σητεία, το Κουφονήσι στον Μακρί Γιαλό, οι βυθισμένες πόλεις, τα θαλάσσια πάρκα που θα περιλαμβάνουν κυρίως φυσικούς βυθούς προστατευμένους από την αλιεία  κλπ κ δήμαρχε..

Μία σοβαρή αντιμετώπιση του θαλάσσιου πάρκου θα βοηθούσε τους ψαράδες, αντί να κόβουν τα παραδοσιακά Ελληνικά καΐκια τους για μερικά χιλιάρικα, με αφορμή τον αλιευτικό τουρισμό να επισκέπτονται ένα θαλάσσιο πάρκο με πελάτες τους για επιφανειακή περιήγηση (Είναι σκαριά που κουβαλούν στα πανιά και τα ξύλινα σκαριά τους μια ιστορία αιώνων). Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει στον Άγιο Νικόλαο λόγο του βάθους οριοθέτησης του επιδοτούμενου τεχνητού θαλάσσιου πάρκου.

Αλλά αυτό πιθανός να απαιτήσει οπωσδήποτε την ομόφωνη απόφαση των αλιέων  ως απαιτούν συνεχώς οι υπηρεσιακοί φορείς της περιφέρειας για να μην προχωρήσει το οτιδήποτε.

Βήματα πίσω κάνετε τόσο εσείς κ δήμαρχε όσο και η περιφέρεια!!

Δεν ζητούσατε να μας φέρουν εδώ το «Αγία Ζώνη» που βυθίστηκε στο Σαρωνικό.

Τι είναι αυτή η Ελλάδα ο ένας ανελκύει ναυάγια στο Σαρωνικό και άλλος βυθίζει πλοία στο Μιραμπέλλο!

Δεν σας προλαβαίνουμε πια!

Αν πραγματικά θέλετε να φτιάξετε κάτι πρωτότυπο φτιάξτε ένα αρχαίο ναυάγιο φορτωμένο με αμφορείς ως υποθαλάσσιο μουσείο και μάλιστα με υλικά που δεν ρυπαίνουν! Τι άλλο θα μπορούσε να προτείνει κάποιος με αυτήν την κατάσταση.

Με τέτοια προχειρότητα και άγνοια έγινε η μαρίνα και το τουριστικό λιμάνι και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα! Το πρώτο καταστρέφει το παραλιακό μέτωπο της πόλης και το άλλο είναι παρκινγκ σκαφών και χώρος παραχείμασης ευρωπαίων συνταξιούχων. Ενώ σε κανένα από αυτά τα μεγάλα έργα υποδομής δεν διαφαίνεται προοπτική!!

Έτσι φτάσαμε σε αυτόν τον τόπο αντί να τον αξιοποιούν οι ντόπιοι, να τον πουλάνε κομμάτι κομμάτι με πισίνα στον «Ρώσο».

Καλή χρονιά με υγεία σε όλο τον κόσμο.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Υγ Το «Dolgoruki» είναι ένα φιλανδικό χωριό της Βαλτικής,  για μετανάστευση όπως το πάνε το πράγμα οι άρχοντες μας!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos