Δικαστήρια Νεάπολης«Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις στις Δικαστικές Υπηρεσίες του νομού Λασιθίου, οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, που θα δημιουργσουν και νέα κενά, αλλά και ο ίδιος ο αριθμός των οργανικών θέσεων, που ακόμα και αν καλυφθούν, δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών, οδήγησε τον Ιούνιο του 2006 το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων του νομού Λασιθίου, να απευθύνει επιστολή – έκκληση στον Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του προσωπικού στις Υπηρεσίες αυτές.
 
Με την επιστολή αυτή, ήδη από τον Ιούνιο, έχει γνωστοποιηθεί στον Υπουργό το πρόβλημα που, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ήδη υπαρχόντων Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών, δημιουργούν οι ελλείψεις προσωπικού στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστικών Υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Συγκεκριμένα:
  • Στο Πρωτοδικείο Λασιθίου υπάρχουν 3 κενές θέσεις Δικαστικών Γραμματέων, ενώ από τους δύο Δικαστικούς Επιμελητές που προβλέπονται μόνο η μία θέση έχει καλυφθεί. Επίκειται, δε, η συνταξιοδότηση 6 Δικαστικών Γραμματέων, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό ακάλυπτων θέσεων στις 9, με αποτέλεσμα να απασχολούνται μόνο 5 υπάλληλοι, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 14!
  • Στην Εισαγγελία Λασιθίου υπηρετούν 6 Γραμματείς, ενώ προβλέπονται 9, και 2 Επιμελητές ενώ προβλέπονται 4. Εντός του 2007, τρεις Γραμματείς και ένας Επιμελητής αναμένεται να αποχωρήσουν λόγων συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα και εκεί οι κενές θέσεις να υπερβούν αριθμητικά τις καλυμμένες! 
  • Και στο Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, οι μισές (!) οργανικές θέσεις παραμένουν κνές, παρά τα προβλήματα λειτουργίας της υπηρεσίας λόγω της έλλειψης προσωπικού.
  • Τέλος, στο Ειρηνοδικείο Νεαπόλεως, σε σύνολο 3 Γραμματέων, υπηρετούν μόνο 2. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των παραπάνω Δικαστικών Υπηρεσιών, απαιτούν όχι μόνο την κάλυψη των υπαρχουσών, αλλά και τη δημιουργία νέων – περισσότερων – οργανικών θέσεων, γίνεται κατανοητό τα τεράστια προσκόμματα που δημιουργούνται στην εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στο Νομό.

Οι υπάρχοντες Δκαστικοί Γραμματείς και Επιμελητές επιβαρύνονται υπέρμετρα, οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες και οι πολίτες ταλαιπωρούνται άδικα σε θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα και σοβαρά που έχουν να κάνουν με θεμελιώδη δικαιώματά τους. Τελικά, η δυσχέρεια λειτουργίας των Τμημάτων αποδυναμώνει, σε περιφερειακό επίπεδο, συνολικά τη δικαστική λειτουργία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιας Κυβέρνησης που μεγαλόστομα υποσχέθηκε την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, ήδη από τις αρχές καλοκαιριού έχει ενηερωθεί και οφείλει να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την αντικατάσταση των υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν. Παράλληλα, οφείλει να δρομολογήσει την αύξηση των οργανικών θέσεων, αφού οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκε απαιτούν την ενίσχυση των υπηρεσιών των Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας, της δικαστικής δηλαδή λειτουργίας, σε ολόκληρο το Νομό.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάστε:

  • Με δεδομένο το γεγονός ότι ο Υπουργός έχει, εδώ και σχεδόν 3 μήνες, ενηερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος και το εύρος των αρνητικών συνεπειών που έχουν οι ελλείψεις προσωπικού στις Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού Λασιθίου, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την κάλυψη του αδικαιολόγητα μεγάλου αριθμού κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήων και Επιμελητών;
  • 2. Θα αντικατασταθούν έγκαιρα οι Υπάλληλοι που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπόλοιποι σκληρά εργαζόμενοι Υπάλληλοι και να μην δημιουργηθούν περαιτέρω δυσχέρειες και καθυστερήσεις στην εξπηρέτηση των πολιτών, που ταλαιπωρούνται με δικαστικές εμπλοκές και δικαιούνται γρήγορη δικαστική ρύθμιση των υποθέσεών τους;
  • Θα αυξηθεί, και πότε, ο αριθμός των οργανικών θέσεων στις Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού Λασιθίου, ώστε να εξασφαλιστεί αρκετό προσωπικό για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης σε επίπεδο Νομού»;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

Ερώτηση για τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos