προσχέδιο προϋπολογισμού 2015
προσχέδιο προϋπολογισμού 2015

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση προβάλλει ως εξαιρετικά αισιόδοξο.

Αυτό δημιουργεί και τη σκέψη ότι μπορεί να είναι και προεκλογικό. Αν όμως κάποιος αναλύσει τα νούμερα, θα διαπιστώσει ότι αυτά δε βγαίνουν!

Το Προσχέδιο προβλέπει αύξηση των τακτικών εσόδων κατά 2,7% (50.346 εκατ. ευρώ από 49.018 κατά το 2014). Η αύξηση θα προέλθει κυρίως από την αύξηση φορολογικών εσόδων και κατά το μεγαλύτερο μέρος από την αύξηση των άμεσων φόρων.

Προβλέπει επίσης μείωση των πρωτογενών δαπανών του δημοσίου σε 41.811 εκατομμύρια, από 42.483 κατά το 2014 (-1,6%). Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 5,9%.

Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%. Μακάρι να πετύχει η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση. Ποιός δεν θα το ήθελε. Και πράγματι, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι, μέχρι σήμερα, θα είχε ακολουθηθεί μία πολιτική που θα είχε επιφέρει την “κοινωνική ηρεμία” και που θα είχε θέσει τις βάσεις για ανάπτυξη.

Σήμερα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν στασιμότητα, ή και επιστροφή στη συρρίκνωση. Βέβαια, δεν περιμένουμε τους οικονομικούς δείκτες για να βεβαιώσουμε κάτι που καθημερινά φαίνεται έξω στην αγορά. Αυτά που βλέπουμε, δεν είναι τα χαρακτηριστικά μίας οικονομίας που ετοιμάζεται να “απογειωθεί”.

Πώς θα υποχωρήσει η ανεργία; Και τί είδους υποχώρηση θα είναι; Πραγματική, ή θα οργιάσει και πάλι η πρακτική των προσλήψεων για 5 μήνες, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα; Η Κυβέρνηση προβλέπει την ανεργία στο 22,5%. Ξεχνά όμως ότι, όλες οι προβλέψεις που εκφράστηκαν στους Προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών έπεσαν τραγικά έξω.

Πώς θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,9%; Αφού σήμερα (τελευταίο τρίμηνο του έτους) οι δείκτες παραγωγής είναι πτωτικοί.

Είναι δυνατό να υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% με παράλληλη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά επίσης 2,9%; Αυτό σημαίνει πλεόνασμα 5,5 δισεκατομμυρίων. Αυτά τα χρήματα από πού θα εισπραχθούν; Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί (ή εύχεται η Κυβέρνηση να αυξηθεί) μόλις κατά 1,6%. Τα νούμερα δεν “κολλάνε”. Δε βγαίνουν!
Με τον ισχυρισμό ότι το χρέος θα υποχωρήσει στα 315 δισ. ευρώ (από 324 δισ. που είναι σήμερα), η Κυβέρνηση παίζει -δυστυχώς, για μία ακόμη φορά) “παιχνίδια” με τις ονομασίες και τις ορολογίες, αφού αφαιρεί τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τις φοροελαφρύνσεις, δε σχολιάζουμε. Επειδή στην ουσία δεν υπάρχουν. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για νέα φορολογικά βάρη αφού -κατά την προσφιλή συνήθεια της Κυβέρνησης- οι έκτακτοι φόροι, αλλάζουν όνομα και γίνονται τακτικοί (πχ έκτακτη εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης). Άλλωστε, από τους ίδιους τους πίνακες του Προσχεδίου (σελ. 23) προβλέπεται αύξηση των φόρων κατά 1.735 εκατομμύρια (άμεσοι και έμμεσοι φόροι). Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας σε ψάρι, και παραπλανά το λαό.

Απ’ όλα τα παραπάνω, συμπεραίνει κάποιος ότι δε μπορούμε να μιλάμε για Προσχέδιο. Είναι ακριβέστερο να μιλάμε για μία “έκθεση οικονομικών ιδεών” ή για ένα “ευχολόγιο”.

Δείτε όλο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού


Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών

Μνησικλέους 2, 105 56 Αθήνα

τηλ: 801 7007202210 3242032 – 694 1474108
www.forologoumenoi.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos