Μενέλαος ΦουλεδάκηςΟ Νομός Λασιθίου είναι ένας κατά εξοχήν δύσκολος Νομός. Δύσκολος λόγω της ύπαρξης τριών κέντρων, απομακρυσμένων μεταξύ τους, διοικητικά, οικονομικά και λειτουργικά. Ίσως ο σταθμός ή η ιστοσελίδα σας, να είναι ένας μοναδικός συνδετικός κρίκος μιας που ούτε ενιαία ενημέρωση υπάρχει ούτε ενιαία αντίληψη και δεν εννοώ πολιτική για την ανάπτυξή του.
 
Η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και το πολιτικό της όργανο (Νομαρχιακό Συμβούλιο) του οποίου είχα την τιμή να είμαι μέλος αντικειμενικά και ανεξάρτητα από τις απόψεις που αφορούν πρόσωπα η πολιτικές, λειτούργησε υποβαθμισμένα τα τλευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες, με περιορισμένα οικονομικά μέσα αρκέστηκε κυρίως σε θετικές ή αρνητικές γνωμοδοτήσεις αποφάσεων υπουργών ή του διορισμένου περιφερειάρχη μιας και αντικειμενικά και ανεξάρτητα από προθέσεις ο ρόλος του Ν. Σ. ταν μόνο διακοσμητικός αν εξαιρέσει κανείς καθημερινά ζητήματα του πολίτη τα οποία οι υπηρεσίες της Νομαρχίας έλυναν και τα οποία για πολλούς πολίτες έχουν πολλές φορές και την πρώτη σημασία.
 
Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με τον Κποδίστρια δημιούργησε 8 Δήμους στο Νομό, 4 στην Σητεία, 1 στην Ιεράπετρα, 3 στο Μιραμβέλλο και εσχάτως την κοινότητα Βραχασίου προσφορά του Καραμανλή στον Υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Λασιθίου κ. Ζουράρη του «Λάσιον Κοινόν» ο οποίος εξακολουθεί ακόμα να είναι Νομαρχιακό Σύμβουλος ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συνεχώς απουσιάζει αδικαιολόγητα και δεν διαγράφεται από Νομαρχιακός Σύμβουλος με τη ανοχή του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
 
Τελευταία, έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αγ. Νικολου ο κ, Πεδιαδίτης που κατάγεται από την Ελούντα ο οποίος εκφράζοντας την «φωνή των κοινοτήτων» (όλων άραγε;) άρα και της κοινότητας της Δωριων από την οποία κατάγομαι, εκφράζει δήθεν το κίνημα των καταπιεσμένων και των αδικημένων του χωριού, ενάντια στους πλούσιους γραφειοκράτε της πόλης που ρουφάνε το αίμα των κοινοτήτων (όλων άραγε;) ισχυριζόμενος ότι για το έλλειμμα ανάπτυξης της Ελούντας ευθύνεται η εφαρμογή του κακού Καποδίστρια την τελευταία οκταετία!!».
 
Πολλοί υποψήφιοι ανεξαρτήτως ιδεολογίας η μεγέθους βάζουν σαν κυρίαρχο ζήτημα την καθυστέρηση του Νομού σε σχέση με τους άλλους Νομούς στην Κρήτη, καθυστέρηση στις υποδομές, στην ανάπτυξη, και την χρεώνουν κυρίως στα αντίπαλα πολιτικά κόμματα στο Νομάρχη, η τον Δήμαρχο, κυρίως τον προηγούμενο, γνωρίζοντας όλοι η σχεδόν όλοι, ότι η ανάπτυξη μίας περιοχής είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων όπου τα κόμματα και η πολιτικοί διαδραματίζουν το μικρότερο κομμάτι. Δεν πιστεύω όπως δεν πιστεύει κανένας πολίτης ότι το Ρέθυμνο η τα Χανιά αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια περισσότερο από το Λασίθι γιατί είχαν καλύτερους πολιτικούς η μόνο ότι τους βοήθησαν περισσότερο οι κυβερνήσεις.
Ελάχιστοι και είναι προς τιμήν τους αυτό, θεωρούν την ύπαρξη των τριών κέντρων θετικό πλεονέκτημα, για το νομό. Οι περισσότεροι δεν προβληματίζονται δεν έχουν όραμα για το νοό και για την Κρήτη, πλειοδοτούν δέσμιοι σε ένα απολιτικό και πολλές φορές δήθεν αριστερό δογματισμό που εκφράζεται με έναν στείρο επαρχιωτισμό στο όνομα της υπεράσπισης του μικρού ζωτικού τους χώρου, κομματικού η γεωγραφικού που τους αναπαράγει σαν παραγοντίσκους της δεκαετίς του 1950.
 
Αναρωτιέμαι σαν πολίτης και ψηφοφόρος πια και περιμένω να δω τα προγράμματα και τις απόψεις των υποψήφιων Νομαρχών στα θεμελιώδη θεσμικά ζητήματα που αφορούν τον θεσμό το μέλλον και την προοπτική της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Μπορεί και είναι χρήσιμο, να λειτουργεί με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το αυριανό Νομαρχιακό Συμβούλιο, και αν όχι, πως και με ποιες διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουμε σε σχήματα όπως «περιφερειακή αυτοδιοίκηση», περιφερικό ταμείο». αιρετός περιφερειάρχης».
Αναρωτιέμαι σαν πολίτης και ψηφοφόρος πια για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης περιμένοντας από τους υποψήφιους για τους εννέα δήμους και κοινότητες του Νομού την άποψή τους:
 
Πως οραματίζονται το μέλλον του Νομού; Τι λένε για τις «διαδημοτικές συνεργασίες» η τις «συμπολιτείες»η την δημιουργία τριών Μεγάλων Δήμων στο Νομό. Μήπως συμφωνούν να προχωρήσουμε στην δημιουργία νέων κοινοτήτων, ή να πιέσουμε μαζί με την επιστροφή στην εποχή των κοινοτήτων και τον ταυτόχρονο διορισμό των αγροφυλάκων ??
 
Μενέλαος Φουλεδάκης
 
Νομαρχιακός Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos