η περιοχή Πλευρά όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το θαλάσσιο πάρκο
η περιοχή Πλευρά όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το θαλάσσιο πάρκο

Ως μέλος του Δ.Σ. επιμελητηρίου Λασιθίου αναζητήσαμε τρόπους, έως ότου η γραφειοκρατία του θαλάσσιου πάρκου στον «πνιγμένο» ολοκληρωθεί,

(περιοχή η οποία δέχεται δεκάδες αυτοδύτες καθημερινά)  να μπορούμε να έχουμε έστω και άτυπα φυσικό θαλάσσιο πάρκο με την απαγόρευση της αλιείας στο σημείο, βάζοντας το Μιραμπέλλο δυναμικά στο σημαντικότερο κομμάτι των εναλλακτικών μορφών τουρισμού άμεσα, χωρίς κόστος!!!!

Σε αυτόν τον τόπο μπορεί να απαγορεύεται η αλιεία  στα λιμάνια, στις παραλίες λουομένων, στους βιότοπους, σε επικίνδυνα σημεία  αλλά δεν μπορούμε ή δεν θέλει ο δήμος να έχουμε άμεσα θαλάσσιο πάρκο, με πρόφαση την ολοκλήρωση των μελετών και της γραφειοκρατίας  του «ώριμου έργου». Εντωμεταξύ κάθε ηλιόλουστη μέρα που περνά ακόμα και τον χειμώνα χωρίς θαλάσσιο πάρκο, η οικονομία της περιοχής χάνει σημαντικά οφέλη!!

Κατά την άποψη της περιφέρειας και των υπηρεσιακών παραγόντων, για να απαγορευτεί η αλιεία σε συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι!

Σοβαρός λόγος δεν μπορεί να θεωρηθούν οι δεκάδες αυτοδύτες που καταδύονται καθημερινά στην περιοχή του «πνιγμένου», προστατεύοντας τους από ποντισμένα παραγάδια, δίχτυα, διερχόμενα σκάφη κλπ

Σε περίπτωση ατυχήματος δεν μπορεί η περιφέρεια να φέρει την ευθύνη (Και αυτό ειπώθηκε στην συνάντηση περιφέρειας, δημάρχου και επιμελητηρίου). Ποια ευθύνη;

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον τουρισμό του Μιραμπέλλου σε περίπτωση ατυχήματος  στην περιοχή του «πνιγμένου»,  θα ρωτούσα εγώ; Και ποιος  φέρει την ευθύνη ΤΩΡΑ, σε μια περιοχή πού είδη είναι οριοθετημένη ως περιοχή καταδύσεων στο ΣΧΟΑΠ;

Κανένας δεν ζήτησε ο δήμαρχος να παρανομήσει, ζητήσαμε να βάλουμε το σημαντικότερο κομμάτι των εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε σωστή βάση εν προκειμένου, η περιοχή  να μπει στην διεθνή τουριστική αγορά κατάδυσης και επιφανειακής περιήγησης με αξιώσεις ΑΜΕΣΑ. Ταυτόχρονα να ωφεληθεί  η αλιεία από αυτήν την  ζώνη ανάπτυξης θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τον σημερινό δήμαρχο να παρανομήσει όταν οι συνέπειες των έργων στην Αμουδάρα  με τις «υποθαλάσσιες» τουαλέτες αλλά και πέτρινα τοιχία τα οποία έχουν καταρρεύσει είναι γνωστές.

Οι φορείς θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουν την στάση τους και  να εξετάσουν την περίπτωση της νέας μελέτης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει πρωτίστως  φυσικό βυθό, με εξέλιξη στο μέλλον εάν είναι αναγκαίο τεχνητό στην περιοχή του «πνιγμένου».

Η επεξήγηση του ονόματος «ΜΙΡΑΜΠΕΛΛΟ» βρίσκεται και στον υποθαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου, όχι στην κατασκευή τεχνητών βυθών!!!

Είναι προτιμότερο να χαθούν μερικές χιλιάδες ευρώ των προηγούμενων μελετών, παρά να δοθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τεχνητούς υφάλους, με  αποτέλεσμα η περιοχή του Μιραμπέλλου  να χάσει το πλεονέκτημα του διεθνούς καταδυτικού τουρισμού.

Με ποντισμένους τεχνητούς υφάλους δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε σε διεθνές επίπεδο τα ναυάγια της Μάλτας, τον φυσικό πλούτο της Ερυθράς, την αρχαία βυθισμένη Αλεξανδρια της Αιγύπτου, τα θαλάσσια πάρκα της Τουρκίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και ας μην μιλήσουμε για Αυστραλία, Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό.

Πού πρέπει να εναποθέσουμε τις προσδοκίες μας κατά τον δήμαρχο για να καταστούμε στο μέλλον ανταγωνιστικοί στον διεθνή καταδυτικό τουρισμό; Στα φυσικά θαλάσσια πάρκα που θα δημιουργήσουν άλλοι αιρετοί δημόσιοι λειτουργοί στην υπόλοιπη Κρήτη; Οι οποίοι τουλάχιστον ακούν την τρίτη γνώμη πριν αποχωρήσουν από τις συναντήσεις φορέων!!!  Ή σε «εκκλήσεις στον ύψιστο για ταχεία ανάπτυξη της βιοποικιλότητας του τεχνητού υφάλου μας, (όταν και αν ολοκληρωθεί) όταν οι υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης θα έχουν θαλάσσια πάρκα;

Το τεχνητό θαλάσσιο πάρκο που προωθεί ο δήμος, να μου επιτραπεί να πω ότι πρόκειται περί «αυτογκόλ από τα αποδυτήρια» για το τουριστικό αυτό προϊόν. Αποκλείει επιπροσθέτως τον τουρισμό επιφανειακής περιήγησης, ο οποίος είναι σημαντικός  για όλο το φάσμα του υπάρχοντος τουριστικού προϊόντος της περιοχής, λόγω του βάθους των είκοσι μέτρων στο οποίο έχει οριοθετηθεί. Ακόμα και στην περίπτωση επέκτασης δεν προσφέρεται βραχώδης βυθός περιμετρικά για να ενταχτεί ως φυσικός ύφαλος (μόνο λάσπη).

Όταν πριν δέκα χρόνια ξεκινούσε στο επιμελητήριο Λασιθίου η ιδέα του Θαλάσσιου πάρκου, επικρατούσαν συνθήκες μεσαίωνα για την τουριστική κατάδυση από την πλευρά της πολιτείας. Ουσιαστικά απαγορευόταν η κατάδυση παντού, εκτός από συγκεκριμένες εγκεκριμένες απελευθερωμένες περιοχές. Μια τέτοια περιοχή προσπαθήσαμε επί προεδρίας κ Νικολάου Τζανόπουλου να απελευθερώσουμε,  αναδεικνύοντας τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος νομοθετικά ήταν σχεδόν ανύπαρκτος, παράλληλα  ανύπαρκτη ήταν και η στήριξη της πολιτείας.

Τα πράγματα όμως ΑΛΛΑΞΑΝ και οι καταδύσεις σήμερα επιτρέπονται παντού εκτός συγκεκριμένων περιοχών (χώρος ενάλιων αρχαιοτήτων πχ).

Η αλλαγή αυτή στην Ελληνική νομοθεσία προσδίδει την δυνατότητα να δράσουμε διαφορετικά! Σήμερα τα πράγματα είναι ευνοϊκά από την πλευρά της πολιτείας και θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο τόπος στο έπακρο, όχι να μένει σε παλιές  απαρχαιωμένες λύσεις/ προτάσεις του τύπου, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, αυτό έχουμε, ή αυτό είναι «ώριμο έργο»!

Θα τονίσω ακόμα μια φορά ότι οι θαλάσσιες καταδύσεις σε συνδυασμό με την επιφανειακή περιήγηση είναι η σημαντικότερη μορφή εναλλακτικών μορφών τουρισμού παγκοσμίως!!

Στον κλειστό κόλπο του Μιραμπέλου, θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα λόγο καιρικών συνθηκών, καταπληκτικής μορφολογίας βυθού σε συνδυασμό με την σχεδόν πάντα καλή υποθαλάσσια ορατότητα.

Ο συνδυασμός  φυσικού θαλάσσιου πάρκου καταρχήν με μελλοντική  εξέλιξη και σε τεχνητού αν είναι αναγκαίο, θα έβαζε τον τόπο άμεσα στις αγορές και θα προσέδιδε επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα  με την ανάπτυξη του τεχνητού υφάλου αργότερα.

Με παρόμοιες νοοτροπίες και λάθη  κατέρριψε τον μύθο της απύθμενης λίμνης ο σημερινός δήμαρχος στην προηγούμενη δημαρχία του, ως αποτέλεσμα ο Άγιος Νικόλαος κα μην είναι πια αυτόνομος τουριστικός προορισμός αλλά «μεσοστράτι» άλλων τουριστικών προορισμών!!

Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να επαναληφτούν με κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!!!

Αν εμείνει στις απόψεις του ο δήμαρχος, το πιθανότερο είναι ότι αντί «ώριμου θαλάσσιου πάρκου», απλά ανώριμα θα τα κάνει θάλασσα.

Μόνο τουρισμό έχουμε!!!! Ας τον προσέξουμε!!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

Μέλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos