Ελούντα, φιλέτο για επιτήδειους;

Σχίσμα Ελούντας

Σε σχέση με το από τον περασμένο Αύγουστο 2005, ψήφισμα όλων των κοινωνικών φορέων της Ελούντας που αφορούσε την επιλογή ολόκληρου του παράκτιου οικοσυστήματός της, ως περιοχή ΠΕΡΠΟ από μελέτη που προωθούσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ), οι κοινωνικοί φορείς της Ελούντας, έχουν να δηλώσουν τα εξής:

 
Δεν είχαμε καμία απολύτως πρόθεση να θίξουμε το ήθος, τη διαπιστωμένη εντιμότητα και τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Κρήτης του πρώην Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καμπέλη, ο οποίος απλώς χρηματοδότησε τις μελέτες ΠΕΡΠΟ για τους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου και καμία ανάμειξη δεν είχε πέραν αυτού, ιδιαίτερα στην πρόταση ως ΠΕΡΠΟ της περιοχής της Ελούντας.
 
Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ορισμένες διατυπώσεις στο παραπάνω ψήφισμά μας, ήταν επιδεκτικές άλλης ερμηνείας. Ωστόσο δεν απεμπολομε και δεν υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας, ότι ο επιχειρούμενος χωροταξικός σχεδιασμός μέσω των ΠΕΡΠΟ στην Ελούντα, δεν συνάδει και δεν αρμόζει στις κατευθύνσεις, τους στόχους και τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί ένας τομεακός χωροταξικός σχεδιασμός σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη χωρική ενότητα όπως η Ελούντα.
 
Ακόμη δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε ξανά τα άγνωστα σε μας ολιγοπωλιακά συμφέροντα που ήθελαν να εξυπηρετηθούν από αυτή την πρόταση για ΠΕΡΠΟ στην περιοχή, και που στρέφονταν εμμέσως και μακροπρόθεσμα κατά των κατοχυρωμένων συνταγματικών ιδιοκτησιακών και εμπράγματων δικαιωμάτων των κατοίκων της Ελούντας.
 
Καλούμε ξανά, τη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες για τον ελλιπή χωροταξικό σχεδισμό στα πλαίσια και στις κατευθύνσεις της θεματικής στρατηγικής της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για βιώσιμη ανάπτυξη στον παράκτιο χώρο και να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβές πλέον στη θεσμοθέτηση των μελετών πρώτης βαθμίδας χωροταξικού σχεδιασμού για την περιοχή, δηλαδή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ελούντας και της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης του όρμου της, που θα θέσουν τις βάσεις και θα αποτελέσουν εγγύηση για μια προγραμματισμένη πλέον ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
 
Δηλώνουμε τέος, ότι δεν μπορούμε να αποσιωπήσουμε τη μακρόχρονη απουσία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στον πιο επώνυμο τουριστικό προορισμό της χώρας μας και να μην αναδείξουμε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που υπήρχαν και υπάρχουν γι’ αυτό.
 
Όπως επίσης ότι διατηρούμε το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να κριτικάρουμε και να διαφωνήσουμε με οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία που δεν προωθεί ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό επ’ ωφελεία του τόπου μας, αλλά συμβάλλει σε μια χωραταξία ασύμβατη με τις αρχές, τους στόχους και τις κατευθύνσεις της βιωσιμότητας και της αειφορίας στην περιοχή μας.
 
Ιούνιος 2006
 
Οι Κοινωνικοί Φορείς της Ελούντας:
 
  • Πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ελούντας
  • Εκκλησιαστική Επιτροπής Ενορίας Ζωοδ. Πηγής Ελούντας
  • Αναπτυξιακός Σύλλογος Πολιτών Ελούντας
  • Προοδευτικός Σύλλογος Ελούντας
  • Αθλητικός Όμιλος» Κόρφος» Ελούντας
  • Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ελούντας
  • Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Ελούντας
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελούντας «η Ολούς»
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ελούντας
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Ελούντας
  • Σύλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ελούντας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos